Cel puţin 50 de persoane, cele mai multe din Petrila, au fost înşelate cu promisiunea unui loc de muncă bine plătit în străinătate. Au plătit comisioanele cerute de către falsul intermediar, iar mai apoi au aşteptat în zadar să-i mai contacteze cineva.
Poliţiştii din Petrila încearcă să dea de urma celor care, contra unor comisioane deloc de neglijat, le-au promis oamenilor că le intermediază locuri de muncă în diverse domenii în străinătate. Conform datelor de până acum, cei păcăliţi au găsit firma prin intermediul Internetului şi şi-au pus toate speranţele în cei care le promiteau marea cu sarea. În total, se pare că sunt cel puţin 50 de persoane, care au achitat câte 50 de euro către intermediarii care le-au promis să-i ducă să muncească peste hotare. Când au văzut că nimeni nu îi mai contactează şi nici nu li se mai răspunde la telefon, oamenii şi-au dat seama că au fost păcăliţi şi au fugit la poliţie să-i reclame pe ţepari. Cei mai mulţi dintre ei au făcut cu greu rost de sumele solicitate şi vor să-şi recupereze banii. “Am înţeles că ar fi aproximativ 50 de persoane, însă deocamdată doar trei persoane au depus sesizare. Au fost întocmite documentele premergătoare şi se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune”, a declarat comandatul Poliţiei Oraşului Petrila, Ovidiu Zaharie. Oamenii legii încearcă acum să dea de urma celor care au solicitat şi primit banii ceruţi sub formă de comision de intermediere. Prejudiciul estimat este de cel puţin 2.500 de euro.
Victime sigure ale ţeparilor
În Petrila, locurile de muncă sunt cu adevărat o problemă. Mina Petrila se află în program de închidere, iar la EM Lonea nu s-au mai făcut de multă vreme angajări. Într-un oraş preponderent minier altă dată, industrie conexă nu există, iar mulţi localnici abia trăiesc de pe o zi pe alta. Fără un loc de muncă stabil, mulţi petrileni îşi spun speranţa unui contract în străinătate, dar nu o dată au devenit victime sigure ale ţeparilor din domeniu. De exemplu, în anul 2009, circa 30 de persoane din Petrila şi Lupeni au fost înşelate de către o firmă din Gorj, cu locuri de muncă în Cipru, pentru care ar fi urmat să primească un salariu de 2.000 de euro. Intermediarii au luat banii şomerilor, dar mai apoi au uitat de obligaţiile asumate. Iniţial, reprezentanţii societăţii, care avea ca obiect de activitate plasarea de forţă de muncă în diferite ţări ale Uniunii Europene, au primit suma de 120 de lei de la fiecare persoană, pentru procesarea documentelor Ulterior, reprezentanţii firmei au mai solicitat 700 de lei de persoană, ca garanţie de transport. Şomerii au rămas cu buza umflată şi s-au dus glonţ la poliţie.
De asemenea, la începutul acestui an, un tânăr de 19 ani, din Petrila, a fost prins de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Petroşani, acesta fiind pus sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Poliţiştii spun că, în perioada septembrie-noiembrie 2013, tânărul a pretins și primit de la două părți vătămate sumele de 100 de euro, şi respectiv 300 de euro, sub pretextul și promisiunea intermedierii unor contracte de muncă în străinătate, dar fără a realiza în realitate acest lucru.
Cum să vă feriţi de ţepari
Pentru a nu deveni victime ale ţeparilor, autorităţile vă sfătuiesc să vă gândiţi de două ori înainte de a apela la firmele de intermediere pentru un loc de muncă în străinătate şi, mai ales, să verificaţi atât firma care intermediază plecarea, cât şi angajatorul. În plus, este bine să citiţi cu atenţie contractul pe care îl semnaţi şi nu daţi bani înainte de a ajunge la destinaţie şi de a vă asigura că sunt îndeplinite condiţiile din contract. Trebuie să ştiţi că fraudele în domeniul intemedierii de forţă de muncă în străinătate s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani. Autorităţile îi sfătuiesc pe cei intresaţi să verifice, în primul rând, firmele de intermediere la Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) pe raza cărora funcţionează respectivele societăţi. Acest lucru se poate face pe site-urile ITM-urilor din judeţul în care firmele sunt înregistrate sau direct la sediul Inspecţiei Muncii. De precizat că firmele care au ca principal obiect de activitate intermedierea de forţă de muncă în străinătate au obligaţia să se înregistreze la ITM, în caz contrar fiind pasibile de amendă. Dacă solicitanţii unui loc de muncă în străinătate plătesc comisioane pentru care nu primesc în schimb serviciile solicitate, cazul intră sub incidenţă penală şi se încadrează la înşelăciune. În acest caz, păgubiţii trebuie să se adreseze poliţiei, care va cerceta respectiva firmă şi o va sancţiona în consecinţă. Atenţie, însă, la actele pe care le semnaţi! Unele contracte nu conţin prevederea fermă că vi se va găsi un loc de muncă, ci că firma respectiva vă oferă consiliere în găsirea unui job pe o anumită perioadă. În aceste cazuri, se întamplă frecvent ca firma să întarzie lucrurile sau să vină cu mai multe oferte de neacceptat, până la expirarea perioadei prevăzute în contract. Astfel, clienţii rămân şi cu banii luaţi şi fără loc de muncă, fără să poată intra sub incidenţa legii.