La sfârşitul lunii februarie expiră contractual firmei care asigura paza sitului arheologic Sarmizegetusa Regia. Reprezentanţii autorităţilor judeţene spun că, în această perioadă, caută soluţii legale de a asigura paza sitului arheologic în continuare, mai ales că, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice ar fi încheiat şi decontat contracte de servicii de supraveghere şi patrulare în incinta Sitului Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte cu încălcarea prevederilor legale, în valoare de 1.279.000 de lei.
În acest caz, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Sorin Vasilescu, a declarat că s-a făcut contestaţie şi “aşteptăm încheierea de la Curtea de Conturi, urmând a vedea măsura care ne este lăsată”.
Cine ar trebui să păzească Sarmizegetusa Regia?
Potrivit legii, paza monumentelor UNESCO, din categoria cărora face parte şi Sarmizegetusa Regia, ar trebui asigurată de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, în acest caz de către Jandarmeria Română. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, niciodată.
“Conform legislaţiei în vigoare, s-a stabilit că Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să facă paza. În cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeria este cea care ar trebui să facă paza. Este un act normativ din 2000, în care încă erau militari în termen la Jandarmerie, dar niciodată Jandarmeria nu a făcut paza la Sarmizegetusa Regia. Nu au făcut paza la niciun monument UNESCO, nici măcar când au avut efectivele de militari în termen. Din cauza acesta, niciunul din monumentele UNESCO din România nu este păzit la ora actuală de către jandarmi”, a declarat Sorin Vasilescu, în emisiunea Vocea Străzii, de la Hunedoara TV.
Prea puţini oameni
Care sunt motivele pentru care Jandarmeria nu asigură paza sitului UNESCO? Prea puţini oameni, susţine Vasilescu. Mai mult, deşi se precizează în lege că paza monumentelor UNESCO trebuie asigurată de efectivele de jandarmi, trebuie dată o hotărâre de guvern care să arate, nominal, care sunt obiectivele ce trebuie păzite şi, surpriză, niciun obiectiv nu se află pe acea listă.
„Jandarmeria invocă, printre altele, că ar avea nevoie de „un inspectorat de jandarmi” ca să poată asigura paza la tot situl arheologic. Situl arheologic are peste 300 de hectare. Jandarmeria face paza la obioevctivele care sunt stabilite prin hotărâre de guvern. În acea hotărâre de guvern, bineînţeles, nu este nici Regia. Dar, v-am spus: NICIUN monument din ţară nu este păzit de jandarmerie. Şi atunci se păzeşte printr-un contract externalizat, cu o firmă de pază privată”, precizează Sorin Vasilescu.
Adresă a CJ Hunedoara către MAI
Mai mult, săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Hunedoara a trimis o adresă Ministerului Afaceri Interne, prin care solicită asigurarea pazei la situl amintit. Din cererea lor rezultă că este nevoie de 40-50 de jandarmi.
„Ca să putem intra într-o formă de legalitate am făcut o adresă la MAI în care le solictăm să asigure paza şa situl Sarmizegetusa Regia. Acum o săptămână am trimis-o, aşteptăm răspunsul lor. Am avea nevoie de 40-50 de jandarmi, care ar trebui să asigure paza acolo. Dacă nu am avea pază la monumentele de la Sarmizegetusa regia, acestea s-ar deteriora şi noi trebuie ca să conservăm acest monument, ca să îi asigurăm viitorul lui, astfel încât pe de o parte viitoarele generaţii să poată vizita Sarmizegetusa Regia, iar de cealaltă parte putem discuta de dezvoltarea durabilă a judeţului Hunedoara. Şi, dacă discutăm de dezvoltarea durabilă a judeţului Hunedoara, discutăm de turism şi situl arheologic. Eu îl văd cel mai important monument arheologic şi cel mai important monument istoric din judeţul Hunedoara”, mai spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Vladimir Brilinsky: „Numărul sancţiunilor a scăzut simţitor de la un an la altul”
Vladimir Brilinsky, administratorul monumentului Sarmizegetusa Regia, speră că vor fi găsite soluţiile potrivite în timp util.
„Nu ştiu… este foarte greu de spus, eu cred că raţiunea va învinge şi că această problemă se va rezolva de la sine pentru că până acum, lucrurile au funcţionat foarte bine. De exemplu, în toamna anului trecut au fost făcute 400 de gropi în arealul munţilor Orăştiei. Niciuna în zona Sarmizegetusa Regia. Asta a însemnat ceva foarte mult pentru noi şi pentru modul în care am lucrat acolo. Cei care au săpat acolo au dat târcoale pe lângă Sarmizegetusa Regia, dar nu au îndrăznit să scoată detectorul, pentru că omul era cu ochii pe ei şi acolo niciun turist nu scapă să nu fie neobservat. Aşa de bine sunt aşezaţi oamenii de pază, aşa de bine colaborează cu Jandarmeria care asigură ordinea şi liniştea publică în zona Sarmizegetusei, încât nu se pot petrece fapte antisociale. Numărul sancţiunilor a scăzut simţitor de la un an la altul”, a declarat, în emisiunea Vocea Străzii, Vladimir Brilinsky.