Cercetările arheologice organizate de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara la Ardeu continuă.
Vremea nefavorabilă a trecut, iar echipa a putut să desfășoare activitățile proiectate în condiții bune. Structura cercetată în acest an pare să aibă caracter funerar, iar oasele incinerate au început să apară.
Sursa: https://www.facebook.com/iosifvasile.ferencz
Să amintim comunității că la Ardeu se găsește un monument plin de semnificații:
Unul dintre monumentele mai puţin cunoscute din judeţul Hunedoara este „Cetăţuia” de la Ardeu, un deal calcaros, situat într-o zonă binecuvântată cu peisaje decupate parcă din ilustraţiile unei cărţi cu poveşti, cu abrupturi şi chei, cu ape termale şi minerale. Istoria locuirii în zonă, dar şi pe culme, pe terasele şi la poalele dealului „Cetaţuie” se întinde pe mai multe milenii.
Uneori istoria a fost scrisă cu dalta, ciocanul şi securea, alteori cu spada şi cu lancea şi cel puţin în două momente cronologice distincte, înălţimea a servit ca punct fortificat. Este vorba despre EPOCA REGATULUI DAC şi de EVUL MEDIU.
Timpul care s-a scurs a făcut ca urmele locuirilor succesive să se acopere de vegetaţie şi uitare şi poate că numai numele dealului – „Cetaţuie” sau „Cetăţeaua” mai aminteşte de gloria vremurilor trecute. În acelaşi timp, poate că poveştile despre comori şi urieşi spuse la gura sobei, iarna, de către bătrâni au mai păstrat câte ceva din firul istoriei acestor locuri.