15 C
Deva
miercuri, mai 29, 2024

ULPIA CHRISTIANA DIN HĂȚĂGEL. Grădina paradisiacă dedicată părintelui Arsenie Boca

Episcopul Daniil Stoenescu al Daciei Felix și-a transformat grădina din fața casei familiei sale, din satul Hățăgel (comuna Densuș), într-un adevărat muzeu în aer liber. Locul împodobit cu pietre de moară și de râu, cu rămășițe ale monumente antice și funerare achiziționate de la săteni și chiar cu fosile pietrificate, poartă numele de Grădina Ulpia Christiana. „Să stai de vorbă cu pietrele”, i-a spus părintele Arsenie Boca prietenului său, Daniil, iar episcopul a luat în considerare vorbele călugărului și a înființat grădina – muzeu din satul Hățăgel.

În curtea casei sale, episcopul a adus câțiva bolovani imenși cu forme ciudate și cu o istorie aparte. Unul dintre ei are forma „punctului pe i”, iar altul poartă urmele miilor de cochilii preistorice pietrificate. Una dintre pietrele imense a fost scoasă din râu, cu ajutorul unor macarale, și a fost așezată sub forma unor mese, în grădina paradisiacă din Hățăgel. Satul părintelui Daniil se află la câțiva kilometri de centrul orașului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, iar „muzeul” din mijlocul lui a devenit un loc de pelerinaj și de rugăciune. În zilele când episcopul se află acasă numeroși credincioși îi bat la ușă pentru a-i cere sfatul sau binecuvântarea. Mulți dintre ei au trecut mai întâi pragul Mănăstirii Prislop, unde s-au rugat la mormântul părintelui Arsenie Boca. La sfârșitul anilor 1980 și la începutul anilor 1990, Daniil a slujit la Prislop, fiind unul dintre cei care l-au condus pe ultimul drum pe călugărul Arsenie Boca. În anii 1990, episcopul a condus Biserica Densuș, iar de 15 ani slujește în Serbia, la Vârșeț, unde este episcop locțiitor al Episcopiei Daciei Felix pentru românii din Serbia.

Lecția tăcerii

Locul mormântului părintelui Arsenie Boca se află la circa 20 de kilometri de casa episcopului. Între duhovnicul Arsenie Boca și Daniil Stoenescu (Partoșanu) există o legătură strânsă. Episcopul l-a cunoscut pe Arsenie Boca în tinerețe, când acesta din urmă picta Biserica Drăgănescu. O mulțime de amintiri a păstrat despre duhovnic, una dintre ele fiind o veioză primită cadou de la acesta, pe care Arsenie a cumpărat-o dintr-un magazin din Hunedoara. La lumina ei, episcopul a scris o mulțime de lucrări dedicate călăuzitorului său.

„Tăcerea i-a fost uneori impusă părintelui Arsenie, alteori și-a impus-o singur. Deși nu i s-a mai îngăduit să liturghisească și să predice, părintele propovăduia tăcând și pictând. Ceea ce ești, vorbește mai tare decât ceea ce spui, scria părintele la sfârșitul Bibliei sfinției sale, iar în Autobiografie, declarația dată în fața Securității, mărturisea: „Vorbăria mi-a fost urâtă de când mă știu. Chiar numele călugăresc mi l-am ales pentru că avva Arsenie își alesese nevoința tăcerii, prin care s-a desăvârșit interior”. Părintele tăcea însă și pentru că, de multe ori, constata cu amărăciune că oamenii îi răstălmăceau și îi deformau cuvintele”, scria episcopul Daniil, în cartea „Părintele Arsenie Boca, în gânduri și cuvinte”, publicată anul trecut.

Episcopul Daniil i-a fost ucenic și lui Arsenie Boca și povestește că l-a cunoscut foarte bine. De altfel, una din ultimele epistole trimise de călugăr i-a fost adresată lui, în anul 1987. Scrisoarea a fost trimisă din Sinaia și a fost primită ca o lecție de viață pentru tânărul preot de la Mănăstirea Prislop, cel care avea să conducă mănăstirea de maici și în apoi să devină episcop. „Părinte, ar trebui să-ţi scriu „Cuvioase”, dar îţi voi scrie când vei fi aşa, dacă în zilele viitorului vei ajunge şi „cuvios părinte”. (…) În cazul când vei fi propus pentru Prislop, să ştii că nu-i o treabă uşoară şi simplă pentru un călugăr ca tine „simplu” şi „uşor” întru toate ale unei căi mai presus de fire. Toate vor trage de tine în jos, că n-au altă putere. (…) Deci dacă tu nu-ţi vei vedea cu toată sinceritatea şi seriozitatea de propria ta izbăvire din încercuirea vicleanului vrăjmaş, lovindu-l neîncetat cu rugăciunea neîncetată „Doamne Iisuse”, nu scapi teafăr şi te poţi trezi – Doamne fereşte – căzând în păcat şi scos din preoţie. Citeşte şi toată atenţia Filocalia toată, dar nu în fugă, ci adâncind în minte toate datele şi tot duhul în care scriau din experienţă (din lucrare), sfinţii scriitori ai acestei dumnezeieşti îndrumări. Nu vorbi mult şi nu te împrăştia că pierzi adâncimea şi dai în superficialitate. (…) Ţi-am scris câteva gânduri de sprijin că eşti încă prunc intrat într-o slujbă şi o cale care cere să fii „bărbat desăvârşit la plinirea vârstei lui Hristos”, sunt câteva fragmente din scrisoarea adresată de călugărul Arsenie Boca, în ultimi ani ai vieții sale.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/