8.4 C
Deva
duminică, martie 23, 2025

Un festival cu… cântec. Deşi inaccesibil publicului larg, unii vor festival la Poienița Voinii

Iritarea publică, alimentată de diverse comentarii legate de mutarea Festivalului Pădurenilor, anul acesta, de la Poienița Voinii, la Deva, seamănă mai degrabă cu o dispută politică

DSCN5636

Asta deoarece, fără dialog și explicații, grupul format din primăriile Hunedoara, Ghelari, Bunila și deputatul Carmen Hărău a anunțat că face sărbătoare a pădurenilor, de-a curmezișul sărbătorii similare care are loc la Deva, în organizarea Consiliului Județean Hunedoara, prin Centrul de Promovare a Culturii Tradiționale.

 

Pădurenii au drag de festival, dar nu merg la spectacol

 

Supărarea acestui grup este că, în acest an, Festivalul Pădurenilor se ţine la Deva şi nu la Poienița Voinii. Numai că supărarea asta nu ține – după cum am aflat de la cei care au organizat în ultimii ani sărbătoarea de pe dealul Cornetului, dar și de la cei care au fost acolo – loc de spectatori, participanți la asemenea eveniment. O destinaţie ca Poieniţa Voini, geografic vorbind,  nu e uşor accesibilă pentru toţi iubitorii de folclor.

Ieri, încercând să lămurească o serie de acuze care s-au adus instituției pe care o conduce, Mariana Deac, directorul Centrului de Promovare a Culturii Tradiționale din județul Hunedoara, a explicat rațiunile pentru care în acest an se încearcă centralizarea la Deva a două evenimente importante într-un singur festival: concursul de interpretare, la care s-au înscris deja 40 de tineri cântăreți de muzică populară, și Sărbătoarea Pădurenilor, cu paradă a costumelor populare și spectacol.

„În primul rând, trebuie să vedem în festivalul care va avea loc la sfârşitul săptămânii, la Deva, o șansă bună pentru cei care nu se pot duce pe dealul Cornetului, la Poienița Voinii, pentru a participa la spectacole. În ultimii ani, la Poienița Voinii numărul spectatorilor a scăzut foarte mult. N-au mai fost, în primul rând, pădurenii, la spectacole. Și eu i-aș întreba pe pădureni unde au fost anul trecut?, așa cum a făcut-o și Marioara Murărescu la ultima participare la festival, când, de pe scaunul pe care stătea, slăbită fiind de boală, a strigat: „Unde sunt pădurenii?”. Un festival nu se poate desfășura fără public. Anul trecut, la Poienița Voinii, sâmbătă seara a fost public, dar duminică a fost jenant pentru cei care au evoluat, pentru că nu a stat nimeni în fața scenei.

Noi am dorit, în primul rând, să avem public, pentru că un interpret, un dansator sau o orchestră, dacă nu au public căruia să i se adreseze, spectacolul e o risipă de talent”, a declarat Mariana Deac.

 

O experiență necesară

 

Șefa centrului județean care se ocupă de creația populară mai spune că structura din acest an a festivalul este și un experiment: „Am fost acuzați că l-am uitat pe Drăgan Muntean, Or, noi nu l-am uitat, pentru că, de când a murit Drăgan Muntean, în fiecare an s-a făcut un spectacol în memoria lui, la Casa de Cultură din Deva, care acum este centru cultural care îi poartă numele. Am considerat că Drăgan Muntean, pentru tot ce a făcut pentru folclorul românesc, merită să aibă un festival-concurs, la care să vină tineri interpreți de muzică populară, să participe și de unde să se ridice și să fie cunoscuți mai târziu ca mari interpreți. Un festival care să aibă și spectatori pe măsură”.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/