31.5 C
Deva
joi, iunie 20, 2024

(VIDEO) Acest loc a fost, cândva, plin de viață. Păcat. Ce s-a ales de blocul muncitoresc părăsit de la Crăciuneasa

În apropiere de furnalul din Govâjdia, la marginea satelor Govăjdia şi Cerişor, un versant întreg a fost excavat pentru extragerea dolomitei în producerea materialelor de construcţie şi în oţelăriile Combinatului siderurgic din Hunedoara.

Cariera Crăciuneasa a fost deschisă în anul 1913 și s-a extins pe aproape 100 de hectare.

La poalele ei s-a dezvoltat un complex industrial legat de Hunedoara prin calea ferată minieră, care a funcţionat timp peste un secol.

Chiar dacă multe dintre vechile construcții din împrejurimile carierei au fost demolate, iar rămășițele lor nu mai ies în evidență, a rămas „blocul fantomă”, una dintre cele două clădiri de locuit ridicate în anii ’60 pentru familiile muncitorilor. În anii ’90, oamenii au început să părăsească blocul, iar în urmă cu doi ani a fost părăsit definitive.

Ultimii locatari au fost două pensionare, văduve, foste angajate la exploatarea de la Crăciuneasa.

„Nu mai stă nimeni de vreo doi ani aici. Clădirea a fost părăsită și s-a tot ruinat. Cred că se va prăbuși în curând. Acum numai turiștii se mai opresc să îi mai facă poze, apoi își continuă drumul spre Lelese sau Hunedoara”, spune Vasile, un localnic din Govâjdia.
Ultimele locatare, două văduve

Blocul de lângă cariera Crăciuneasa a devenit cunoscut datorită ultimelor sale locatare. Ana, pensionara care a părăsit ultima clădirea, petrecuse peste jumătate de secol într-una dintre locuințele sale. A muncit din greu la cariera Crăciuneasa și, ajunsă la aproape 90 de ani, rămăsese aici, continuând să ducă un trai plin de greutăți.

„În anii trecuți, pe Ana o mai vedeam crăpând lemne în fața blocului, pentru a-și încălzi cămăruța. Era încă în putere pentru vârsta ei”, spune Vasile.

La blocul fantomă, o parte din pereții de cărămidă ai clădirii s-au erodat din cauza umidității, iar în unele locuri, zidurile s-au prăbușit, iar tocăria încăperilor a putrezit. Acoperișul a fost și el distrus în mare parte, mai puțin deasupra fostelor camere locuite în trecut de cele două văduve.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/