11.7 C
Deva
duminică, februarie 25, 2024

(VIDEO) Aici se află cel mai poluat loc din Hunedoara

Peste 100 de hectare de teren viran, acoperite în mare parte cu ruine ale construcţiilor industriale au rămas din fosta platformă siderurgică a Hunedoarei în urma demolărilor acesteia din anii 2000.

Cea mai poluată zonă din fostul sit industrial se află la marginea satului Răcăştia, în apropiere de Castelul Corvinilor. Teritoriul a fost ocupat în trecut de construcţiile uriaşe ale ale fostei Cocserii (Uzina cocso-chimică) a combinatului, ale Aglomeratorului, funalelor şi Oţelăriei Siemens – Martin.

Mai multe bazine contaminate cu uleiuri, hidrocarburi şi diverse substanţe toxice, unele inflamabile sunt înconjurate aici de clădirile parţial demolate ale fostelor uzine. Locul cu deşeuri periculoase este încojurat de vegetaţie abundentă, iar în ultimii ani, în timpul unor incendii, din zona acestora s-au ridicat deasupra Hunedoarei nori de fum toxic.

Fosta platformă industrială se află în grija unei societăţi din subordinea municipalităţii, SC Ecosid SRL, pe care Garda de Mediu Hunedoara a amendat-o în trecut pentru că nu a luat măsuri pentru salubrizarea zonei. Autorităţile locale din Hunedoara susţin că 8,7 hectare de teren din zonă vor fi ecologizate şi transformate într-o grădină urbană, cu fonduri accesate prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În prezent, este realizat studiul de fezabilitate necesar investiţiei, a cărei valoare estimativă nu a fost stabilită.

Pentru ecologizarea altor aproape 100 de hectare, primăria speră că va atrage fonduri europene. „Alte două proiecte vizează ecologizarea unei suprafeţe totale de aproximativ 100 de hectare. Acestea urmează a fi depuse pentru evaluare şi finanţare prin Programul pentru Tranziţie Justă. Conform primelor estimări făcute, ecologizarea suprafeţei amintite ar costa minimum 80 – 90 de milioane de euro”, arătau reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/