34.4 C
Deva
joi, iulie 18, 2024

(VIDEO) Buncărul antiatomic din Hunedoara are o intrare secretă

Ppuţini localnici din Hunedoara cunoşteau povestea adăpostului antiatomic înfiinţat la sfârşitul anilor ´50, în vecinătatea Castelului Corvinilor şi a uzinelor metalurgice.

Buncărul cu coridoare dispuse în forma literei H a fost săpat în stânca Dealului Sânpetru, pentru a fi folosit ca refugiu pentru aproape 1.000 de oameni, în cazul unor bombardamente aeriene.

Timpul şi-a pus amprenta pe el, degradându-i reţeaua de aerisire, mobilierul şi instalaţiile electrice şi sanitare, astfel că vechiul adăpost şi-a pierdut utilitatea pentru care a fost înfiinţat.

O poartă blindată construită în zidul Dealului Sânpetru aminteşte de intrarea în adăpostul antiatomic. Dincolo de ea se întind coridoarele de peste 500 de metri lungime, dotate cu priciuri de beton şi instalaţii de ventilaţie din anii 60, la capătul cărora se află băile şi un fost centru de comandă.

La câteva sute de metri de intrarea principală, o altă uşă masivă de fier, ruginită, putea fi folosită ca a doua intrare în adăpostul subteran. Poarta din stâncă a rămas abandonată şi puţin accesibilă. Cei care vor să ajungă la ea, de pe şoseaua Hunedoara – Zlaşti, trebuie să treacă prin râul Zlaşti. În trecut, un apeduct ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea, putea fi folosit ca loc de trecere pe malul unde se află locul ascuns în pădure. În faţa intrării, câteva tone de rămăşiţe de mobilier, unele provenite din buncăr, au rămas abandonate de mai mulţi ani.

O legendă locală spune că din vecinătatea Castelului Corvinilor, un tunel ar fi fost săpat într-o perioadă necunoscută, pentru a-l lega de Cetatea Devei, iar unul dintre pretextele ei era chiar poarta ruginită şi misterioasă de la poalele Dealului Sânpetru.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/