23.7 C
Deva
marți, iulie 23, 2024

(VIDEO) Ce s-a întâmplat cu rămășițele rachetei îngropate în pământ, în apropiere de Vadu Dobrii

Carcasa unei rachete care ar fi fost lansată, cel mai probabil, în decembrie 1989 de la Unitatea Militară antiaeriană din Vadu Dobrii, a fost scoasă la iveală, luni, cu ajutorul pompierilor, de la circa 10 kilometri de fosta unitate militară de rachete din Munţii Poiana Ruscă.

 

Descoperirea „relicvei” militare a fost făcută de câţiva localnici din comuna Lunca Cernii de Jos. Doar o mică parte din obiect era vizibilă, printre tufişuri, pe o colină din satul Negoiu (comuna Lunca Cernii de Jos).

Luni, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara şi poliţiştii s-au deplasat la faţa locului și au cercetat piesa. O parte din ea a fost dezgropată manual, însă date fiind volum şi greutatea sa, carcasa nu a putut fi extrasă din pământ. Potrivit Anemonei Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, obiectul reprezintă o carcasă de rachetă, care nu mai are focos şi încărcătură explozivă, astfel că nu mai reprezintă niciun pericol. Este o primă treaptă dintr-o rachetă sol-aer care, cu tot cu încărcătură şi combustibil cântărea 2,4 tone. Patru astfel de rachete ar fi fost lansate la sfârşitul anului 1989.

„Elementele metalice descoperite fac parte din carcasa metalică a unei rachete produsă în era sovietică. Este vorba despre un sistem de rachete sol-aer 20 DSU Volhov. Componentele metalice nu prezintă pericol pentru populaţie întrucât nu conţîn material exploziv sau detonator. Din acest motiv nu s-a impus ridicarea obiectului metalic de către echipa de pirotehnicieni a I.S.U. Hunedoara deplasată de urgenţă, luni, in localitatea Negoiu”, a informat Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Nu se cunoaşte exact cum a ajuns aceasta în locul din Munţii Poiana Ruscă, însă unii localnici au relatat că racheta a fost lansată în urmă cu trei decenii, în zilele Revoluţiei din decembrie 1989, de la baza militară anti-aeriană din Vadu Dobrii. Fosta unitate militară antiaeriană a funcţionat din anii ´50 până la începutul anilor 2000, dar singurele rachete au fost activate, potrivit foştilor militari, în seara de 25 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei.

Atunci, pe ecranele staţiilor de radiolocaţie au apărut zeci de ţinte aeriene neidentificate, iar din Divizioanele de la Sânpetru – Haţeg şi Vadul Dobrii – „Valea Ursului”, au fost lansate rachete, care s-au autodistrus în aer, deoarece nu întâlniseră nicio „ţintă” dintre cele vizualizate pe radar.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/