- Comuna Teliucu Inferior din Hunedoara a trecut prin transformări ample în ultimul secol, datorate industriei miniere și siderurgiei.
La mijlocul secolului XX, regimul comunist a extins minele de fier din zonă și a deschis cariera minieră Teliuc, din centrul localității, unde minereul de fier se exploata la suprafață, pentru a fi topit apoi în furnalele din combinatul siderurgic din Hunedoara.
În anii ‘60, la marginea satului, râul Cerna din Hunedoara a fost zăgăzuit de un baraj de beton, înalt de aproape 50 de metri, barajul Cinciș – Teliuc, în spatele căruia avea să fie amenajat lacul Cinciș din Hunedoara.
Aflat la mai puțin de zece kilometri de Hunedoara, Lacul Cinciș (video) se întinde pe aproape 250 de hectare și, pe lângă utilitatea sa industrială, fiind folosit pentru alimentarea cu apă a combinatului siderurgic și a municipiului, a devenit și un loc de agrement popular al Hunedoarei.
În ultimele două decenii, odată cu închiderea carierei miniere Teliuc, apele provenite din izvoarele subterane și din vechile galerii miniere au inundat treptat craterul uriaș rămas în urma exploatării, înghițind odată cu el și cele mai multe dintre vechile construcții industriale ale fostei cariere.
- Astfel s-a format al doilea lac al Teliucului, aflat la vreo cinci kilometri de Hunedoara.
Tăul Teliucului, după cum îi spun localnicii, continuă să crească încet, iar în prezent în unele locuri a ajuns la adâncimi de peste 100 de metri. Malurile sale abrupte sunt brăzdate de urmele alunecărilor de teren tot mai frecvente, iar unii localnici văd în acest lucru un semn rău.
„Nimeni nu mai face baie în acest lac, însă mai venim aici la pescuit, deși în ultima vreme am tot fost avertizați că lacul este periculos și nu trebuie să ne apropiem de el. Fostele locuri de pescuit de pe mal au fost inundate treptat de apă și abia dacă mai găsim unde să aruncăm undița. S-au prins, însă, pești destui de mari, de un metru, aici”, povestește un localnic.
Unii săteni din Teliucu Inferior cred că lacul va mai crește în continuare, până când apele sale vor ajunge la nivelul Cernei sau vor trece peste malurile care despart râul Cerna de lacul de carieră, a căror lățime s-a tot redus în ultimii ani, ajungând în unele locuri la circa 20 de metri. Alți localnici se tem ca, sub presiunea apei din lac, malul stâng al acestuia, care corespondează cu Cerna, să nu se surpe definitiv în unele locuri.
„Au fost alunecări de teren pe ambele maluri. Ne-am obișnuit cu ele, dar sperăm să nu se rupă de tot malurile. În Teliuc, eram obișnuiți cu inundațiile prin anii 2000, când Cerna își ieșea din matcă”, spune un alt localnic.
Lacul Teliuc a ajuns să ocupe o suprafață de cel puțin 20 de hectare, însă nu poate fi considerat o zonă de agrement, chiar dacă în 2023 a fost construită o șosea pe marginea lui, carea leagă satul Teliucu Inferior de zona Silvaș – Nădăștie.
Accesul la apă este extrem de dificil, iar în unele zone malurile sale prezintă probleme de stabilitate. Totuși, tot mai mulți turiști au ajuns să confunde cele două lacuri ale comunei Teliucu Inferior, spun localnicii.