7.5 C
Deva
joi, martie 20, 2025

(VIDEO) Cum s-a lucrat la cele trei poduri feroviare peste Mureș

Construcția celor trei poduri feroviare peste râul Mureş, amplasate în dreptul localităţii hunedorene Brănişca, pe un sector de circa doi kilometri, a ajuns la final.

Realizarea unuia dintre ele, aflat la intrarea în satul Brănişca, dinspre Deva, a dus la scoaterea din funcţiune a celui mai vechi pod de cale ferată de pe magistrala Simeria – Arad, inaugurat în 1868,  odată cu prima cale ferată construită în Transilvania, Arad – Deva – Alba Iulia.

Podul nou, care se intersectează aproape perpendicular cu vechea construcţie, va avea o lungime totală de 384 de metri şi va fi dat în folosinţă, cel mai probabil, până în anul 2023.

Recent, calea de rulare a podului din secolul al XIX-lea a fost scoasă, astfel că trenurile nu mai pot circula pe el. Traficul feroviar se derulează pe al doilea fir al căii ferate, pe un pod paralel cu prima construcţie, ridicat în anii ´60. Odată cu finalizarea lucrărilor la cele trei poduri peste Mureş, de pe tronsonul Simeria – Gurasada, traficul feroviar se va muta pe noul traseu.

Construcţiile sunt cuprinse în proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare pe tronsonul Simeria – Gurasada, în lungime de 41 de kilometri. Investiţia estimată la peste 2,6 miliarde de lei prevede reabilitarea a 40,88 km linie de cale ferată.

Sectorul din judeţul Hunedoara face parte din noua magistrală feroviare Simeria – Arad, aflată în şantier din 2018, având termen de finalizare anul 2023.

Investiţia vizează modernizarea a 141 de kilometri de cale ferată şi construcţia a nouă poduri feroviare peste Mureş, a unor tuneluri feroviare pe valea Mureşului, la Zam, şi a circa 60 de kilometri de traseu complet nou de cale ferată, între Simeria şi Arad.

Dintre poduri, trei sunt construite pe raza comunei Brănişca, două vor fi realizate în zona comunei Zam, două la Bârzava şi două la Conop.

După realizarea magistralei din vestul României, trenurile de călători vor putea circula pe traseul Simeria – Arad cu viteza de până la 160 de kilometri pe oră, iar marfarele – cu până la 120 de kilometri pe oră. Modificarea traseului vechi va duce la eliminarea curbelor cu raze mici, care nu puteau face posibilă circulaţia trenurilor la viteze superioare.

Proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare, demarat în 2018, este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 din Fondul de Coeziune şi de la Bugetul de Stat, potrivit Ministerului Transporturilor.

Istoria vechiului pod de la Brănişca

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/