8.7 C
Deva
sâmbătă, septembrie 14, 2024

(VIDEO) Drum de coșmar spre stațiunea Geoagiu. Cum se lucrează pe șoseaua inclusă într-un proiect european

Din vara anului 2021 au început lucrările de modernizare a Drumului Județean 107A de pe valea Mureşului, o şosea care leagă oraşele Simeria şi Geoagiu, extrem de degradată pe anumite sectoarele, folosită de turiştii care ajung în staţiunea Geoagiu Băi.

Șoferii care circulă pe ruta Simeria – Geoagiu au parte de un drum „de coșmar”, cauzat de șantierul în care se află tronsonul. Drumul este spart pe mai multe sectoare, în așteptarea turnării noilor straturi de asfalt. Unii localnici s-au plâns de lentoarea cu care avansează lucrărările și de faptul că un număr mic de muncitori și utilaje sunt mobilizați pe șantier. În sprijinul lor, uneori sunt folosiți deținuți de la penitenciarul Bârcea Mare, pentru descărcările arheologice.

Contractul de execuţie a lucrărilor de modernizare a DJ 107A, finanţat cu fonduri europene, a fost semnat în 2 iunie de Consiliul Judeţean Hunedoara şi compania Strabag. El vizează lotul 2 al Culoarului Trafic Mureş Nord, în lungime totală de 34 de kilometri, pe traseul DJ 107A limită judeţ Alba – Homorod – Geoagiu – Bobâlna – Rapoltu Mare – Uroi -Chimindia – Hărău – Bârsău. Valoarea investiţiei se ridică la 52,8 milioane de lei fără TVA.

Și șoseaua Geoagiu – stațiunea Geoagiu Băi se află în șantier.

Anual, arată rapoartele Institutului Naţional de Statistică, mai mult de un sfert din turiştii care rămân cel puţin o noapte în judeţul Hunedoara se cazează la Geoagiu Băi, staţiunea de la marginea oraşului Geoagiu, faimoasă pentru izvoarele sale termale şi pentru vestigiile sale antice.Mulţi dintre românii veniţi la Geoagiu Băi sunt beneficiari ai biletelor de tratament oferite prin intermediul Casei Naţionale de Pensii Publice. Este motivul pentru care Geoagiu înregistrează un număr mai mare de turişti cazaţi în hotelurile staţiunii decât Hunedoara şi Deva. Vârstnicii sunt cel mai des întâlniţi printre oaspeţii staţiunii. Oamenii aleg staţiunea pentru izvoarele cu efect terapeutic, cunoscute încă din vremea romanilor şi pentru relieful atractiv al zonei. În timpul verii, când ştrandul din Geoagiu Băi este deschis, zona se animă la sfârşit de săptămână. Cel mai adesea, însă, liniştea stăpâneşte locul de la poalele Munţilor Metaliferi.

 

Pe culoarul Mureș Nord, circa 70 de kilometri de drum județean vor fi modernizați pe fonduri europene. Investiția a fost împărțită în trei loturi.

Lotul 1 (24,902 km) vizează reabilitarea DJ 706 A: Ilia – Brănişca (DN 76) – Băiţa – Ormindea – DN 76, tronsonul Ilia – Bejan (DN 76) km 0+000 – 18+782 şi DJ 761: Şoimuş – Bârsău – Certeju de Sus – Săcărâmb – Geoagiu Băi, tronsonul Şoimuş (DN 76) – Bârsău (intersecţia cu DJ 107A) km 0+050 – 6+120. Valoarea contractului este de 41,2 milioane de lei, fără TVA.

Lotul 3 (11,297 km) vizează reabilitarea DJ 705: DN 7 – Geoagiu – Balşa – Almaşu Mic de Munte – limită judeţ Alba, tronsonul DN 7 – Geoagiu – intersecţia cu DJ 705H km 0+000 – 8+905 şi DJ 705H: DJ 705 (km 8+905) – Geoagiu Băi, tronsonul intersecţie DJ 705 – Geoagiu Băi (sens giratoriu) km 0+000 – 2+392. Valoarea contractului: este de 24,5 milioane de lei, fără TVA,

Potriit proiectului, lucrările la fiecare dintre cele trei tronsoane vor trebui finalizate în termen de 14 luni de la data semnării contractului. Potrivit proiectului, vor fi modernizaţi şi reabilitaţi peste 66 de kilometri de drumuri judeţene. La finalul lucrărilor oraşul Geoagiu şi comunele Brănişca, Hărău, Ilia, Rapoltu Mare şi Şoimuş vor fi legate prin drumuri moderne de reţeaua de drumuri naţionale şi europene din zonă şi de Autostrada A1

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/