31.5 C
Deva
joi, iunie 20, 2024

(VIDEO) Pe tărâmul înghițit de acest lac, de pe Râul Strei, ar fi fost ascunsă marea comoară a regelui Decebal. Iată-i povestea plină de enigme

  • Lacul de acumulare de la Subcetate a fost înființat în anii ’90, într-un loc legendar de pe râul Strei, la poalele dealului unde ar fi existat una din marile cetăți dacice, la capătul Drumului lui Traian de la Sarmizegetusa și în zona în care a fost descoperită o comoară legendară. Sau chiar mai multe….

Mai multe hidrocentrale au fost construite în anii ’70 și ’80 pe valea Râului Mare, cea mai mare dintre ele fiind în Retezat, la Gura Apelor, cu o putere instalată de peste 330 MW.

Însă regimul Ceaușescu anunța un nou proiect hidroenergetic, care viza transformarea completă a cursului inferior al Râului Strei, pe o distanță de circa 30 de kilometri, între Hațeg și Simeria Veche, unde Streiul se varsă în râul Mureș.

Investiția în Acumularea hidroenergetică Strei a fost aprobată printr-un decret (numărul 40) din 1989 și viza construcția a șapte hidrocentrale la Subcetate, Plopi, Bretea, Strei, Călan, Băcia și Simeria, cu patru lacuri de acumulare și o putere instalată totală de 84 MW.
Aici ar fi fost găsită Comoara lui Decebal

Lucrările au început la Subcetate, în apropiere de Hațeg. Aici, la poalele dealului legendar Orlea, unde unii cercetători au indicat locul unei importante așezări dacice, posibil chiar Sarmizegetusa.

Lunca satului Subcetate, scăldată de apele Streiului care în trecut forma aici mai multe insule a fost acoperită de ape, iar un dig de 3,5 kilometri de beton avea să cuprindă noul lac de acumulare de la Subcetate – cu un volum de peste șase milioane de metri cubi.

Locul unde a fost realizată amenajarea hidroenergetică are o istorie deosebită. Aici, sub Dealul Orlea, ar fi fost descoperită comoara lui Decebal, din apele Streiului, amintită de cărturarul Gheorghe Șincai, la mijlocul secolului al XVI-lea.

Alți autori susțineau că și în timpul lucrărilor la calea ferată Simeria – Petroșani, în jurul anului 1870, ar fi fost descoperite și alte comori în aceeași zonă.

Lacul de acumulare și căile ferate ale nodului de cale ferată Subcetate au acoperit rămășițele edificiilor antice de sub Dealul Orlea menționate de unii autori.

Lucrările la hidrocentrala din Subcetate, prima dintre cele șapte plănuite pe râul Strei, au fost finalizate în anul 2003.

Centrala a fost echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12,215 MW şi o energie de proiect de 26,28 Gwh, iar amenajarea sa mai cuprinde un lacul de acumulare devenit cu timpul un habitat pentru nenumărate specii de păsări sălbatice.

Lucrările la Amenajarea hidroenergetică Strei s-au derulat cu întârziere, cauzate de modul în care au fost alocate resursele pentru investiția plănuită în regimul Ceaușescu. În 2013 a fost inaugurată centrala de la Plopi, echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12 MW şi o energie medie multianuală de 27,42 Gwh.

În 2019, Hidroelectrica a recepţionat centrala de la Bretea Streiului, finalizată în 2017 și dotată cu două turbine Kaplan, având o putere instalată de 6,282 MW fiecare, care aduc în sistemul energetic naţional un plus de aproximativ 33 Gwh/an.

Lucrările la celelalte patru centrale cuprinse în proiectul inițial Amenajarea hidroenergetică Strei nu au mai continuat.

Renunțarea la cele patru hidrocentrale și la acumulării lor a făcut ca ultimii 15 kilometri ai cursului inferior al Streiului, în aval de zona Călanului, să își păstreze înfățișarea „sălbatică”, cu priveliști puţin afectate de intervenţia omului.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/