22.9 C
Deva
miercuri, iulie 24, 2024

(VIDEO) Locul de întâlnire a două poduri feroviare spectaculoase peste râul Mureș

Trei dintre cele nouă poduri peste râul Mureş, aflate pe viitoarea magistrală de cale ferată din vestul ţării (KM 614 Arad – Simeria) sunt construite în zona localităţii hunedorene Brănişca.

 

Primul dintre acestea, aflat în şantier de peste un an şi jumătate, se intersectează cu singurul pod peste Mureş de pe vechiul traseu al căii ferate Simeria – Arad, înfiinţat în urmă cu peste un secol şi jumătate.

Podul situat la intrare în Brănişca dinspre Deva, în imediata vecinătate a podului din secolul al XIX-lea, va avea o lungime de 384 de metri. Pilonii de susţinere au fost realizaţi şi a început asamblarea componentelelor metalice ale podului şi montarea suprastructurii. Noul pod se intersectează aproape perpendicular cu vechiul traseu al căii ferate, care trece prin Brănişca.

La circa un kilometru de acesta, lucrările la al doilea pod de la Brănişca, aflat în zona castelului Josika, sunt mai avansate.

Structura cmetalică a fost montată complet, astfel că se poate trece pe noul pod, peste râul Mureş. Utilaje speciale de tragere a suprastructurii metalice, pe pilonii de beton armat au fost folosite pentru mutarea acesteia. Lungimea totală a podului va fi de 435 de metri, din care 250 de metri este lungimea suprastructurii.

Al treilea pod peste Mureş, aflat la ieşire din Brănişca spre Bretea Mureşană va avea o lungime totală de 486 de metri.

Şi aici au fost realizaţi pilonii, iar o parte din suprastructura sa a fost montată. În zona Brănişca, a fost realizat terasamentul noului traseu, protejat de anrocamente, însă calea de rulare nu a fost amenajată.

Cele trei poduri se află pe viitorul tronson feroviar Gurasada – Simeria. Lucrările la cei 41 de kilometri de cale ferată au demarat la începutul anului 2018 şi au termen de finalizare anul 2023. În a fost semnat contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei între Compania Naţională „CFR”şi Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas.

Vechea linie ferată Simeria – Arad a fost construită în urmă cu un secol şi jumătate, iar singurul pod peste Mureş dintre cele două localităţi se află la intrarea în localitatea Brănişca, dinspre Veţel. Tronsonul feroviar făcea parte din calea ferată Arad – Alba Iulia, inaugurată în 1868. Al doilea pod peste râul Mureş al acesteia se află la intrarea în Alba Iulia.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/