11.4 C
Deva
vineri, aprilie 25, 2025

(VIDEO) Atmosferă stranie. Norii de praf saharian au acoperit cerul, deasupra Hunedoarei

  • De duminică, vizibilitatea atmosferică s-a redus drastic odată cu norii de praf saharian, un fenomen care a afectat regiunile sud-vestice, sudice şi estice din România. Și în Hunedoara, ceața formată din diverse microparticule, a redus vizibilitatea atmosferică și a alterat calitatea aerului.

Praful saharian reprezintă un praf mineral eolian din deșertul Sahara, cel mai mare deșert fierbinte din lume, întins pe nouă milioane de kilometri pătrați. Se produce prin procese naturale, cum sunt furtunile de vânt, fără a fi afectat, susțin specialiștii, de activitățile umane. Purtat de curenți, praful saharian poate parcurge mii de kilometri. Vitezele mari ale vântului generează ridicarea și transportul masei de praf din Deșertul Sahara spre regiuni îndepărtate, în special în intervalul primăvară – toamnă.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cu privire la acest fenomen.

„La finalul lunii martie circulația predominant sud-vestică a favorizat pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României. În perioada 1 aprilie ora 10 – 2 aprilie ora 22 se vor menține particule de praf deasupra teritoriului României, iar depuneri de praf vor fi observate începând cu noaptea de luni spre marți, în vest, nord și centru, unde sunt prognozate ploi”, a informat Administrația Națională de Meteorologie.

Praful provenit din furtunile de nisip din Africa de Nord poate afecta sănătatea oamenilor, agravând problemele respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie, reducând randamentul panourilor solare, aminteşte Copernicus. El creează și fenomene spectaculoase, putân schimba culoarea cerului în portocaliu sau roşu.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/