17.2 C
Deva
vineri, mai 24, 2024

(VIDEO) Peșterile misterioase de lângă Castelul Corvinilor

  • O excursie de vreo 20 – 30 de minute, începută pe jos, de pe străduțele care ocolesc Castelul Corvinilor din Hunedoara, îi aduce pe turiștii veniți la castel într-un loc plin de secrete.

Pe Dealul Sânpetru din Hunedoara, călătorii găsesc rămășițele unei cetăți dacice, identificată de unii istorici ca fiind antica Singidava, urme ale unui cimitir de copii din vremea dacilor și două peșteri locuite în preistorie, folosite mai târziu ca refugii temporare pentru unii localnici.

În anii ’50, sub Dealul Sânpetru din Hunedoara a fost săpat, în secret, un buncăr anti-atomic, în forma literei H, cu două intrări apărate de uși blindate și o lungime totală de 800 de metri. Adăpostul este, în prezent, în conservare, fiind considerat un loc care amintește de „Războiul rece” început la mijlocul secolului XX.

Atât peșterile de pe Dealul Sânpetru din Hunedoara, cât și galeriile subterane ale adăpostului antiatomic construit sub acest deal au dat naștere legendei stranii că, în trecut, Castelul Corvinilor din Hunedoara coresponda cu Cetatea medievală a Devei printr-un tunel, de vreo 15 kilometri – cât este distanța dintre cele două așezări.

La vreo 200 de metri mai jos de galeriile peșterilor săpate de ape și de cele ale adăpostului construit de oameni, un întins lac subteran, cu apă potabilă, a fost descoperit în adâncurile dealului Sânpetru, cu ajutorul forajelor din anii ’50.

Imensul bazin subteran a acumulat de-a lungul timpului apele provenite din precipitațiile din Munții Poiana Ruscă, din pierderile de apă ale râurilor și din izvoarele subterane ale masivului întins pe 120 de kilometri pătrați.

Alături de legendele și vestigiile sale, Dealul Sânpetru din Hunedoara, acoperit în mare parte de pădure, își încântă oaspeții și prin panorama care o înfățișează.

Stâncile sale despart văile Cernei și Zlaștiului, două râuri care izvorăsc din Munții Poiana Ruscă, traversează Ținutul Pădurenilor din Hunedoara și se unesc la poalele Castelului Corvinilor.

Un drum de pământ urcă din spatele Castelului Corvinilor pe platoul Dealului Sânpetru, în locul unde în Antichitate ar fi fost o mare cetate dacică. Aflat la vreo zece minute de mers pe jos, de la castel, platoul retezat în versantul format din stânci abrupte, este rar vizitat de oameni.

De pe platoul Dealului Sânpetru, călătorii își pot continua drumul pe o potecă ce urcă pe spinarea dealului spre cele două peșteri învecinate, de aproximativ 50 de metri fiecare, aflate la 15 – 20 de minute de mers de la castel.

„Prima peșteră, de dimensiuni mai mici, se poate vizita ușor, chiar și fără lumină, deoarece o parte din tavanul ei s-a prăbușit, astfel că lumina zilei poate pătrunde. Peștera are două intrări, dintre care una foarte joasă. A doua peșteră este ceva mai greu de parcurs, din cauza înălțimii mici a tavanului, în unele locuri apropiindu-se de podea până la zece centimetri”, arăta speologul Iosif Tamaș.

Peșterile au păstrat vestigii ale locuirii lor în preistorie și în epoca fierului, însă oaspeții lor din ultimii ani le-au produs mari distrugeri, alungând coloniile de lilieci care le stăpâneau și lăsând în loc numeroase gunoaie și rămășițe ale vetrelor de foc.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/