28 C
Deva
vineri, iunie 21, 2024

(VIDEO) Poiana cu narcise, un loc minunat care riscă să dispară în curând

  • În comuna Sălașu de Sus are loc un festival dedicat narciselor sălbatice, florile care cresc pe o pășune de la marginea satului aflat la poalele Retezatului.

Evenimentul este legat de faimoasele fânațe cu narcise de la marginea satelor Nucșoara și Sălașu de Sus.

Potrivit cercetătorilor, florile sălbatice au apărut în acest ținut de peste 11.000 de ani. Unii localnici spun că povestea poienii cu narcise a început în jurul anului 1900, când un olandez le-ar fi sădit aici, iar de atunci narcisele s-au acomodat cu clima aparte a locurilor și s-au răspândit pe pășunile de la marginea satelor Sălașu de Sus și Nucșoara.

„Fânațele cu narcise este o zonă care se întinde pe 20 hectare, la poalele Munților Retezat, între localitățile Sălașu de Sus și Nucșoara. Numele provine de la narcisele care înfloresc în fiecare an, în perioada mai-iunie. Aici sunt însă și alte specii de plante datorită cărora zona a fost declarată rezervație naturală de tip botanic și inclusă în categoria a IV-a IUCN (International Union for Conservation of Nature)”, informează Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hategului, înfiinţat de Universitatea din Bucureşti.

Nu doar florile de câmp din poiana cu narcise dau farmec locurilor vegheate de cununile înzăpezite ale Retezatului. O mulțime de specii de fluturi pot fi întâlnite aici, în lunile mai – iulie.

„Printre ei sunt unii foarte rari. Alții, au obiceiuri cel puțin ciudate. Spre exemplu, fluturii furnicilor își petrec viața într-un singur loc și nu își depun ouăle decât pe o anumită plantă. Iar cel mai neobișnuit lucru este că larva lor reușește să conviețuiască cu furnicile, și asta într-un mod foarte avantajos. Se pare că le cheamă, scoțând niște sunete speciale, după care secretă o substanță hipnotizantă. Și astfel, furnicile, care sunt carnivore și în mod normal ar fi devorat micuța larvă, o cară la mușuroi, unde îi oferă provizii și un adăpost călduros. Tot aici te poți întâlni cu Aurinia (Euphydryas aurinia) o specie de fluture la fel de rară ca aurul. Din acest motiv este ocrotită la nivel european prin Directiva Habitate. Este un fluture care nu știe ce-i graba. Zboară alene și pare să atingă apatic fiecare floare”, mai informează Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hategului.

Fânaţele cu narcise au atras în ultimii ani numeroşi turişti, veniţi pentru a admira şi a fotografia narcisele înflorite în fiecare primăvară, în luna mai. Numărul lor crește în preajma festivalului organizat în comuna Sălașu de Sus. Mulți dintre ei invadează locul pentru a culege florile albe, chiar dacă poiana narciselor este o arie protejată, astfel că și plantele ar trebui ocrotite de lege.

Potrivit specialiştilor care au efectuat studii în zonă, numărul de narcise (Narcissus stellaris) din aria naturală protejată de la Sălaşu de Sus scade de la an la an.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/