Gara Brad se numără printre cele mai vechi clădiri de călători din România. A fost inaugurată în urmă cu 125 de ani, odată cu calea ferată Brad – Sântana şi a rămas un simbol al municipiului de la poalele Metaliferi.
„În staţia CF Brad, programul prevede lucrări de reparaţii şi consolidare la exteriorul şi interiorul clădirii (acoperiş, faţade, uşi de acces, lambriuri, sală de aşteptare, birou de mişcare etc.), lucrări la instalaţiile sanitare, prin înlocuirea conductelor şi refacerea reţelei de canalizare, precum şi lucrări la instalaţiile electrice pentru refacerea circuitelor de iluminat general şi de siguranţă”, informa CFR, într-un comunicat.
Faţadele gării au fost restaurate, acoperişul a fost înlocuit, iar înfăţişarea clădirii zugrăvite în galben s-a schimbat complet. Lucrările de reabilitare a spaţiilor din interiorul clădirii sunt, însă, oprite din 2019. Cele mai multe încăperi au rămas neamenajate, iar o suprafaţă mare din tavan s-a prăbuşit. Potrivit unor informaţii, distrugerea tavanului a avut loc chiar în timpul lucrărilor de reparaţii.
În apropierea gării, alte clădiri feroviare vechi de peste un secol s-au ruinat, iar piaţa şi parcul din faţa staţiei CFR au rămas neamenajate. Clădirea a rămas închisă în aşteptarea continuării reparaţiilor.
În prezent, un tren de călători mai pleacă din Brad spre Ineu, dar cel mai adesea gara este pustie. Aproape nimic nu mai aminteşte de forfota din jurul staţiei CFR din urmă cu trei decenii, când calea ferată Deva – Brad şi exploatările miniere se aflau în funcţiune, iar peroanele erau aglomerate de navetişti.