Atelierul de creaţie plastică «Workshop Stud-ART 2022» este destinat elevilor de gimnaziu, coordonaţi de către doamnele profesoare Alina Nealcoş şi Corina Popa, de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice «Sigismund Toduţă» şi se desfăşoară la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, în perioada 10-11 mai, în completarea activităţii muzeale pentru îndeplinirea obiectivelor cu scop cultural – educaţional.
Titlul proiectului: Workshop & Expoziţie Stud-ART 2022, Ediţia a III-a
Durata: 10 mai – 23 mai 2022
Echipa coordonatoare: Diana Pantea, Grigore Urechiat
Colaboratori: Alina Nealcoş, Corina Popa & Remus Poenar, profesori la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”.
Prin abordarea problematicii socio-culturale, copiii dobândesc îndemânarea şi cunoştinţele necesare pentru realizarea unor picturi inspirate de activitatea expoziţională şi de împrejurimile muzeului devean. Picturile rezultate în urma workshop-ului vor fi expuse alături de alte lucrări realizate de elevii claselor de gimnaziu şi de liceu, specializările Arte Vizuale şi Arhitectură, care au fost selectate de către profesorii lor: Alina Nealcoş, Corina Popa şi Remus Poenar, spre a fi incluse în cadrul expoziţiei «Stud-ART 2022», găzduită în perioada 14-23 mai, în sălile destinate Artelor Vizuale din Palatul Magna Curia. Expoziţia etalează tehnici de lucru, precum: pictură în tempera şi în ulei pe pânză şi pe carton pânzat, studii de desen şi acuarelă, tempera şi acrilic pe hârtie, dar şi desen proiectiv, studii şi proiecte arhitecturale. Tematica diferă şi regăsim: peisaje, compoziţii figurative, realizate în funcţie de specializarea, inspiraţia şi îndemânarea fiecărui elev. Se disting diverse motive preluate din autenticitatea tradiţională, evoluţia modernităţii şi din actualitatea realităţii cotidiene.
Pe simezele muzeului se întâlnesc expuse lucrări create de elevii de la gimnaziu şi de la liceu, relevând amprenta personală, cu frământările și căutările specifice fiecărui expozant, în încercarea de a se descoperi pe sine. Originalitatea de exprimare plastică a planşelor este redată prin complexitatea realizărilor cromatice și prin emergenţa semnificațiilor artistice în varii modalități de reprezentare vizual-creativă, prin particularizarea mijloacelor de expresie plastică, prin îndeplinirea obiectivelor şi prin denumirea sugesivă a proiectului. În cadrul compunerilor insolite pot fi remarcate: imersiunea formelor, a spaţiului şi a ambianţei, o gamă diversificată cromatic şi stilistic, o paletă de structuri mixte și de tehnici tradiționale. Elevii îşi aprofundează cunoştinţele îmbinând preocupările actuale cu dorința permanentă de perfecționare pentru actul de creație. Maniera de reprezentare prin care surprind trăiri estetice şi, se exteriorizează, exprimând stări de spirit, gânduri, idei, concepte şi sentimente proprii, este de inspiraţie realist-figurativă, fie impresionistă şi abstractă, fie minimalistă sau suprarealistă.
Lucrările prezintă îndemânarea artistică şi expresivitatea plastică, iar organizarea acestei expoziţii face cunoscute publicului picturile realizate de tinerele talente în devenire.
Cu ocazia proiectului în derulare aducem mulţumiri colectivului muzeal implicat şi ne exprimăm consideraţia pentru fructuoasa colaborare cu profesorii şi talentaţii elevi ai Liceului de Muzică şi Arte Plastice «Sigismund Toduţă»” relatează iniţiatorul şi organizatorul proiectului, muzeograf dr. Diana Loredana Pantea.