0.7 C
Deva
luni, decembrie 9, 2024

Zeci de mii de litri de motorină evaporaţi din rezervoarele locomotivelor de la CEH

Motorina din rezervoarele unor locomotive aflate în patrimoniul şi folosinţa Complexului Energetic Huendoara s-a evaporat şi doar la un simplu control s-a calculat un prejudiciu de peste 140.000 de lei. Sunt zeci de mii de litri care au fost sustraşi.

hqdefaultVerificările efectuate de inspectorii Curţii de Conturi au scos la iveală faptul că motorina din rezervoarele locomotivelor de la CEH dispare fără urmă şi asta fără ca cineva să se sesizeze şi să ia măsuri. Altfel nu se explică de ce situaţia trenează de cel puţin trei ani. Echipele de control, care au comparat datele obţinute după verificările din teren cu cele consemnate în Fişele de bord ale locomotivelor şi alimentările cu motorină efectuate în perioada 2011 – 2014 şi înregistrate în evidenţele contabile au scos la iveală că peste 23.000 de litri de combustibil nu se regăsesc nicăieri. Practic, este vorba despre 4 locomotive care nu ar fi consumat motorina, dar care nu mai este nici în rezervoare. „Prin descărcarea şi prelucrarea datelor existente în memoriile Instalaţiilor de Înregistrare şi Cosnum Combustibil (ICL) ale locomotivelo au fost reconstituite informaţii în timpi reali cu privire la momentul exact al alimentărilor cu combustibil, a consumului normal de motorină, a nivelului de motorină din rezervor, a sustragerilor de motorină, a consumului anormal de motorină cu sustragere de motorină imediat după pornirea motorului diesel, a goliriirezervorului cu motorul oprit”, explică mecanismul reprezentanţii curţii de Conturi. În acest mod, s-a produs un prejudiciu calculat la peste 140.763 de lei, care a fost adus şi la cunposştinţa oficialilor entităţii energetice.

CEH invocă necesitatea unei expertize tehnice

Reprezentanţii CEH nu au contestat abaterea în sine, dar s-au grăbit să riposteze în ceea ce priveşte valoarea calculată a furtişagului. Astfel, aceştia sunt de părere că stabilirea valorii prejudiciului nu s-a calculat în mod corect şi că ar fi nevoie de o expertiză tehnică, pe care chiar are obligaţia să.o efectueze. „În instituţiile în care se constată existenţa unor abateri de la legalitate şi regularitate, care au determinat producerea unor prejudicii, se comunică conducerii entităţii publice auditate această stare de fapt. Stabilirea întinderii prejudiciului şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia devine obligaţie a conducerii entităţii auditate”, se arată în legea 94/ 1992, republicată, privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/