Sâmbătă după masă, locuitorii urbei de pe malurile Cernei şi-au putut delecta papilele gustative cu acest celebru produs culinar. Gulaşul este un preparat culinar, de origine maghiară, deosebit de apreciat, mai ales în judeţele din Transilvania.
[wzslider autoplay=”true”]
Reţetă din Bucovina
Acest deliciu pentru papilele gustative a putut fi savurat de către locuitorii din Hunedoara care, sâmbătă după masă, au trecut prin zona „teatrului” din municipiul de pe malurile Cernei şi s-au alăturat celor care au participat la o nouă ediţie a „Zilelor maghiare”, manifestare de tradiţie, care se desfăşoară între 1 şi 11 mai. În opt ceaune mari, bărbaţi şi femei de toate vârstele, lucrau de zor pentru a face un gulaş cât mai gustos, după diferite reţete.
„Este o reţetă foarte veche, pe care strămoşii mei au adus-o în Hunedoara în 1889, când s-au mutat din Bucovina aici. Reţeta clasică o cam ştie toată lumea, cu carne de mai multe feluri, în funcţie de preferinţe, legume şi mai multe condimente, dar noi i-am adus ceva îmbunătăţiri, adăugându-i şi fasole. Să găteşti un gulaş bun musai trebuie să-l fierbi în ceaun, pe foc de lemne, şi să pui şi dragoste în ceea ce faci, aceasta reprezentând principalul „ingredient” al acestei mâncări”, a spus Francisc Marton, un bărbat din Hunedoara, care alături de alţi conjudeţeni, dar şi de oaspeţi din Ungaria, a preparat un produs culinar de toată isprava.
Şi cei prezenţi la manifestare, dar şi organizatorii „ Zilelor maghiare” din acest an, s-au declarat mulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat sâmbătă după masă în municipiul Hunedoara.
„Am ajuns cu această manifestare la cea de-a cincea ediţie. În acest an acţiunile, care acoperă o paletă largă de activităţi, se desfăşoară în 22 de localităţi din judeţul Hunedoara, dar acest veritabil festival al gulaşului iese în evidenţă. Este una dintre cele mai gustate activităţi, atât la propriu, cât şi la figurat, de către cei care ne onorează cu prezenţa, aici fiind vorba nu doar de maghiari, ci şi de români”, a declarat Aranka Takacs, unul dintre organizatori. Devenii pot degusta un gulaş pe cinste sâmbătă, 10 mai.