2.7 C
Deva
luni, ianuarie 30, 2023

PREMIERĂ MONDIALĂ. Un hunedorean de 24 de ani se pregăteşte să intre în Cartea Recordurilor!

A cucerit cele mai înalte vârfuri din Europa şi Africa.

A alergat de la Sofia la Bucureşti şi a intrat în cursa celui mai dur maraton din Europa de Est.

Acum se pregăteşte să intre în Cartea Recordurilor, cu două proiecte îndrăzneţe!

 

MARATHON 7.500. Cel mai dur maraton montan din Europa de Est se desfăşoară în Munţii Bucegi şi presupune parcurgerea a 90 de kilometri cu 7.500 de metri diferenţă de nivel – la categoria Elite, sau 45 de kilometri cu 3.200 de metri diferenţă de nivel – la categoria Hobby. ”A fost cea mai dificilă competiţie la care am participat până acum”, apreciază hunedoreanul Florin-Bogdan Năstase / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ FLORIN-BOGDAN NĂSTASE
MARATHON 7.500. Cel mai dur maraton montan din Europa de Est se desfăşoară în Munţii Bucegi şi presupune parcurgerea a 90 de kilometri cu 7.500 de metri diferenţă de nivel – la categoria Elite, sau 45 de kilometri cu 3.200 de metri diferenţă de nivel – la categoria Hobby. ”A fost cea mai dificilă competiţie la care am participat până acum”, apreciază hunedoreanul Florin-Bogdan Năstase / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ FLORIN-BOGDAN NĂSTASE

Munceşte cu ziua de la 12 ani şi este primul din familia lui care a ajuns la facultate. Studiază Industria lemnului şi este masterand de nota 10 al Universităţii din Braşov. În timpul liber, e alpinist, alergător, fotograf şi blogger.


Florin-Bogdan Năstase aleargă la ultramaratoane – ca să ajute copiii bolnavi de cancer, şi escaladează de unul singur cei mai înalţi munţi de pe glob – ca să-şi încerce puterile. Acum are planuri mari. Două premiere mondiale. Prima – „5 luni, 5 continente”, care presupune escaladarea celor mai înalţi munţi de pe 5 continente, în afară de Europa şi Asia, unde a fost deja. Despre a doua nu vorbeşte – cel puţin deocamdată.

Florin Năstase are 24 de ani. S-a născut între Retezat şi Parâng – printre urmaşii dacilor, a copilărit în Argeş – printre urmaşii lui Vlad Ţepeş, şi învaţă în „Capitala verde a României” – la Braşov.

 

Mont Blanc, Elbrus, Uhuru Peakelbrus

Hunedoreanul povesteşte că şi-a descoperit pasiunea pentru munte într-o ieşire după afine, cu familia. Iar gustul expediţiilor l-a prins în facultate, de la un coleg care cutreiera munţii de copil şi pe care a reuşit să-l depăşească.

De atunci, Florin Năstase nu s-a mai oprit. A făcut din alpinism un mod de viaţă. Şi o provocare!

În 2011, a urcat pe Mont Blanc (4.810 metri), anul trecut – pe Elbrus (5.642 metri), iar anul acesta – pe vârful Uhuru Peak (5.895 metri), din Kilimanjaro.

Experienţe năucitoare şi pline de lecţii”, spune tânărul, amintindu-şi vorbele lui Hemingway – „Există doar 3 sporturi bărbăteşti: luptele cu tauri, cursele de maşini şi alpinismul. Restul sunt doar jocuri”.

Cu gândul acesta a plecat Năstase în Franţa, în 2011, să cucerească Mont Blancul. I-a luat 5 ore, din ultima tabără, ca să ajungă în vârf.

Era mijlocul zilei. Aveam impresia că stau pe câţiva centimetri pătraţi deasupra lumii şi mă temeam să nu cad. Credeam că, dacă întind mâinile, pot zbura. Nu sunt cuvinte să pot descrie cu adevărat sentimentele pe care le-am trăit acolo. Fiecare metru de gheaţă vorbea despre curaj ori laşitate, despre dragoste sau ură, despre reuşită sau eşec”, povesteşte alpinistul.

Ascensiunea pe Elbrus a simţit-o altfel: Eram la 5.642 de metri altitudine. Corpul meu devenise cel mai înalt punct din Europa. Mintea mi s-a limpezit de orice confuzie. Când eşti pe vârful muntelui, totul se schimbă. Te concentrezi. Sunetele devin mai suave, iar viaţa e trăită diferit”.

În vara trecută, a cucerit Kilimanjaro. A ajuns pe vârful Uhuru înaintea soarelui – într-o expediţie sponsorizată de universitatea la care învaţă.

Îmi venea să urlu de bucurie. În faţa muntelui ai trăiri contradictorii. Te simţi când foarte puternic, când extrem de slab. Pe vârf, te gândeşti că nu există limite şi că doar timpul e cel care stă înaintea ta – până când experimentezi acelaşi sentiment într-o altă expediţie”, descrie hunedoreanul, convins că lupta cu muntele e ca într-un ring de box. Eşti pregătit să lupţi, dar s-o şi încasezi!

Am văzut multă superinţă pe Kilimanjaro. Oameni dezamăgiţi pentru că nu şi-au putut atinge scopul. Abandonează epuizaţi. Am întâlnit o irlandeză care nu se mai ţinea pe picioare. Am cărat-o în spinare, alergând, până la echipa de salvare”, îşi aminteşte alpinistul.

[wzslider autoplay=”true”]

 

1005986_336350859831404_1084227797_nCel mai rapid TransMaratonist

Ar putea scrie o carte, dacă ar avea timp, despre pasiunile lui. Nu pune expediţiile pe primul loc, ci ultramaratoanele montane. Prin ele a descoperit că nu-i trebuie mult să strângă bani pentru o cauză nobilă. Anul trecut, Florin Năstase a alergat 21 de kilometri pe Transfăgărăşan pentru Rareş – un copil de 9 ani, din Braşov, bolnav de cancer.

L-am cunoscut într-o tabără pentru copii, în care am fost voluntar. Mi-a propus să-i fiu prieten. De atunci, mă rog mereu pentru sănătatea lui pentru că fac parte dintre oamenii care cred în minuni”, povesteşte hunedoreanul care aleargă de doi ani pe cel mai frumos drum din România donând sponsorizările în scop caritabil.

Florin Năstase a fost cel mai rapid alergător la TransMaratonul de luna trecută – 84 de kilometri alergaţi în 7 ore şi 52 de minute, după un an de antrenamente zilnice. Banii câştigaţi din competiţie au fost donaţi Fundaţiei „Hospice”, pentru îngrijirea gratuită a 2.000 de copii şi adulţi cu boli incurabile.

Pentru Rareş am alergat la primul maraton din viaţa mea. Copilul acesta e un model de luptător pentru mine şi nu cred că avem nevoie de Paşti sau de Crăciun ca să ne deschidem inima pentru suferinzii din jurul nostru”, este de părere hunedoreanul, care a luat startul şi la cel mai dur maraton montan din Europa de Est – „Marathon 7.500”, desfăşurat în Bucegi.

 

În pas alergător de la Sofia la Bucureşti

PERFORMANŢĂ. La „1.000 Balkan Charity Challenge”, Năstase a parcurs 1.000 de kilometri pe bicicletă şi alergând, de la Bucureşti la Sofia şi retur / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ FLORIN-BOGDAN NĂSTASE
PERFORMANŢĂ. La „1.000 Balkan Charity Challenge”, Florin Năstase (dreapta în foto) a parcurs 1.000 de kilometri pe bicicletă şi alergând, de la Bucureşti la Sofia şi retur / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ FLORIN-BOGDAN NĂSTASE

 

Experienţa sportivă a lui Florin Năstase e legată şi de alte evenimente. La „1.000 Balkan Charity Challenge” a parcurs 1.000 de kilometri pe bicicletă şi alergând, de la Bucureşti până în capitala Bulgariei şi retur.

Am parcurs trasee diferite. Pe primul – în jur de 650 de kilometri – de la Bucureşti la Sofia, l-am făcut pe bicicletă, cu o medie de 160 de kilometri pe zi. Iar la întoarcere, am alergat de la Sofia la Bucureşti pe un alt traseu, de 400 de kilometri, cu o medie zilnică de 60 de kilometri. Toate fondurile care s-au adunat la eveniment au fost dublate de o societate bancară şi donate Fundaţiei Hostice”, explică alergătorul, care îşi povesteşte toate aventurile, experienţele şi lecţiile învăţate şi pe blogul personal – www.florin-nastase.com.

 

Antrenament pentru Guiness Book

Maratonul de la Piatra Craiului, din 2 noiembrie, i-a încheiat competiţiile pentru 2013. De acum, Năstase se antrenează pentru 2014. Are planuri îndrăzneţe, care speră să-i includă numele în celebra Carte a Recordurilor. Face 5-6 antrenamente pe săptămână – diferite, în funcţie de obiectivul propus. Aleargă de capul lui prin tot Braşovul şi cutreieră munţii din împrejurimi. Fără antrenor, deocamdată – pentru că nu şi-l permite.

Am învăţat să mă descurc singur. Muncesc cu ziua de la 12 ani, ca să mă pot întreţine. În agricultură şi în construcţii găseşti oricând ceva de lucru. Nu mi-e frică de muncă şi datorită ei, am reuşit să ajung la facultate. Toţi vecinii s-au mirat că sunt student. Ştiau că sunt copil sărac şi nu credeau că am bani să ajung până la Braşov. Tot timpul mi-a plăcut să dovedesc că omul nu are limite!”, mai spune hunedoreanul, care se dă-n vânt după experienţele originale.

Nu-i simplu să strângă bani pentru expediţii şi maratoane. Dar are noroc că, uneori, sponsorii îl caută pe el şi nu invers. Află de pe Internet despre proiectele lui şi i le susţin financiar.

Nu sunt nici cel mai puternic, nici cel mai deştept şi nici cel mai frumos. Sunt doar un om liber şi iubit de Dumnezeu. Nu caut decât să mă bucur de tot ce sunt în stare să fac, de familie şi de prieteni. Păstraţi-vă visele vii! Acesta e singurul sfat pe care-l dau tuturor celor care visează şi care cred în visele lor”, încheie Florin Năstase.

––––––––––––––––––––––––––––-

declaratieFiecare pas înainte e foarte greu – şi în expediţii, şi pe ruta de alergare. Dar când văd vârful muntelui sau finişul cursei, parcă prind puteri şi nu-mi doresc decât să ajung până la capăt”

Florin-Bogdan Năstase

 

 

 –––––––––––––––––––––––––––––

Vând metri-altitudine!”caseta

Un om, un rucsac, altitudini între 4.800 şi 8.800 de metri, 5 luni şi 5 continente. Un plan ambiţios, cu care Florin Năstase vrea să ajungă în Cartea Recordurilor. Aventura e o premieră mondială şi îl costă pe hunedorean 100.000 de euro. Banii îi are deja – dintr-un parteneriat cu o agenţie care promovează turismul de aventură. Dar el plănuieşte ca expediţiile pe Aconcagua (America de Sud), McKinley (America de Nord), Vinson (Antarctica), Puncak Java (Oceania) şi Everest (Asia) să aducă şi bani pentru cauze nobile. Aşa că s-a gândit să scoată la vânzare metri-altitudine.

Oricine poate cumpăra câţi metri-altitudine doreşte, iar banii adunaţi vor fi donaţi în scop umanitar unor persoane pe care le aleg cumpărătorii metrilor-altitudine”, explică hunedoreanul, care este membru al Clubului de Protecţie a Naturii şi Turismului Braşov.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente