11.3 C
Deva
vineri, mai 24, 2024

Campionatul European de handbal feminin. Hunedoreanca Diana- Carmen Florescu, desemnată să arbitreze la EURO 2016

România merge la Campionatul European de handbal feminin din Suedia (4-18 decembrie) cu echipa naţională, care a fost repartizată în Grupa D cu Norvegia, Rusia şi Croaţia, dar şi cu arbitrele Diana Florescu (Pitești) – Anamaria Stoia (București), cele mai valoroase din Romania.

Federaţia Europeană de Handbal a publicat cele 12 perechi care vor conduce jocurile de la turneul final, iar cuplul din România se regăseşte printre acestea, la fel ca şi la ultimele Campionate Europene şi Mondiale la feminin. De remarcat faptul că pentru prima dată în istoria acestei competiţii mai bine de 50% din cuplurile delegate sunt de sex feminin, adică 7 din cele 12 perechi.

Cuplurile de arbitri delegate pentru Euro 2016 sunt următoarele:

 • Dalibor Jurinovic / Marko Mrvica (CRO)
 • Karina Christiansen / Line Hesseldal Hansen (DEN)
 • Andreu Marin / Ignacio Garcia Serradilla (ESP)
 • Peter Horvath / Balazs Marton (HUN)
 • Viktorija Kijauskaite / Ausra Zaliene (LTU)
 • Kjersti Arntsen / Guro Roen (NOR)
 • Joanna Brehmer / Agnieszka Skowronek (POL)
 • Diana-Carmen Florescu / Anamaria Stoia (ROU)
 • Victoria Alpaidze / Tatyana Berezkina (RUS)
 • Vanja Antic / Jelena Jakovljevic (SRB)
 • Peter Brunovsky / VladimirCanda (SVK)
 • Mirza Kurtagic / Mattias Wetterwik (SWE)

Un palmares cu care Deva se poate mândri

Diana- Carmen Florescu a evoluat ca junioare în handbalul feminin de la Deva  la CSS Deva sub bagheta dirigintelui și profesorului Vasile Szanto timp de 8 ani. Născută la Deva poate fi un cetățean de onoare, un mesager al handbalului feminin dincolo de aparențe, care a călătorit și călătorește permanent prin mai toate capitalele mari ale lumii. Locuiește de mai mulți ani în Pitești cu familia și este necăsătorită, de profesie profesor de educație fizică. Revine cu plăcere și mândrie la Deva ori de câte ori are ocazia. Ultima dată când și-a revăzut locurile copilăriei a fost în urmă cu două săptămâni la Sala Sporturilor din Deva arbitrând meciul Cetate Devatrans cu Bistrița și a făcut-o excelent, chiar dacă gazdele au suferit un eșec pe teren propriu.

A obținut licența de arbitru EHF – în cadrul Federației Europene în 2003 în Norvegia și  IHF- Federația Internațională în 2008 în Turcia pentru campionatele mondiale și olimpice. În 2005 participă la primul Campionat European de Junioare în Austria apoi urmează 2007 Slovacia și 2009 Serbia. Participă la Campionatele Mondiale de Senioare în 2009 China, 2013 Serbia și 2015 Danemarca, pierde participarea din anul 2011 de la Campionatul Mondial din Brazilia întrucât colega sa Anamaria Stoia a născut. Urmează Campionatele Mondiale de Tineret  2010 Coreea și 2014 Croația, apoi Campionatele Europene de Senioare 2010 Norvegia și Danemarca, 2012 Serbia, 2014 Ungaria și Croația, iar în 2016 va fi prezentă în Suedia. O participare reușită o are și la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Tot în palmaresul sportivei se mai află și patru finale de Cupe Europene, din care cea mai importantă este finala Ligii Campionilor  din 2013 Larvik cu Gyor, în 2014 Final Four de la Budapesta, primul Final Four din istoria handbalului european, arbitrând un meci din semifinale.

„Eu nu îmi uit niciodată originile”spune Diana. Profesorul Vasile Szanto a fost mai mult decât un tată pentru mine

„Originile mele eu nu mi le uit niciodată, pentru că de unde pleci niciodată nu uiți, de cele mai multe ori poate vrei ca să te întorci dar nu este posibil, acasă este tot acasă indiferent cum ar fi. Echipa de handbal din Deva să dea Dumnezeu să facă ceva că e păcat, Deva are tradiție în handbal. Am jucat handbal 8 ani din 1989, am început cu profesorul Szanto din clasa a V-a la Școala generală nr 3 din Deva. L-am cunoscut de mică a fost mai mult decât un tată pentru mine, era cu noi tot timpul, așa a fost mereu. Mi-a fost și diriginte și antrenor, petreceam o grămadă de timp împreună, un om bun, așa a fost tot timpul și ne vedem și acum ori de câte ori vin la Deva. Cel mai important meci pentru mine a fost finala Ligii Campionilor Larvik cu Gyor, a fost și un meci greu cu presiune într-o sală cu 5000 de spectatori. Mi s-a întâmplat de atâtea ori să fim recunoscute prin diferite orașe, să fim aplaudate și susținute de grupuri de români. De multe ori ne trezeam cu ei lângă noi fără să-i cunoaștem dar ne susțineau permanent. O colegă foarte bună mi-a fost Violina Hențiu de la Deva. Apoi după Liceul Traian din Deva am urmat cursurile Universității din Pitești, Facultatea de Educație Fizică și Sport  specialitatea kinetoterapie și m-am mutat la Râmnicu Vâlcea unde am prins niște ore la o școală generală. Și ducându-mă cu copii la un meci de handbal, am văzut tot așa două arbitre în persoana fetei fostului arbitru de fotbal Ion Crăciunescu. Am vrut să fiu și eu ca ele, m-am dus și am făcut cursurile în ‘98-‘99 și așa am ajuns pe acest segment din anul 2000 pentru că-mi place. Din 2002 arbitrez cu colega mea Anamaria că-mi place și am debutat împreună în liga națională în 2003. Săptămâna viitoare voi pleca în Norvegia la Larvik într-un meci de Liga Campionilor la handbal și urmează să ne pregătim oricum”, a declarat Diana Carmen Florescu.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/