15.2 C
Deva
miercuri, mai 22, 2024

Clubul CSM Dacia Orăștie 2010 și legile lui

Viceprimarul municipiului Orăștie, Alin Țambă, nu cunoaște legislația în domeniul sportului și interzice angajarea instructorilor sportivi la Clubul Sportiv Municipal din Orăștie.

Într-o ședință de Consiliu Local disputată recent, viceprimarul municipiului Orăștie Alin Țambă a făcut o analiză a Clubului CSM Dacia Orăștie și la propunerea consilierilor PSD din Orăștie a hotărât schimbări în cadrul organigramei clubului iar ocuparea posturilor în cadrul secțiilor sportive să se facă doar cu carnetul de antrenor și prin concurs. Profitând de majoritatea pe care o au în Consiliul Local tânărul viceprimar la doar 28 de ani ai săi,  de profesie profesor de istorie, a bătut „apa în piuă” fiind nepregătit  în domeniul legislației.

Modificarea organigramei Clubului Sportiv CSM Dacia Orăștie 2010, pentru interzicerea ocupării posturilor ca instructori sportivi, ci doar angajarea celor cu carnet de antrenor.

„Secția începută la începutul acestui an, este nevoie de un antrenor, iar pentru antrenor este nevoie de schimbarea organigramei, și este nevoie de un antrenor cu carnet de antrenor. Acolo făcea pe antrenorul un personaj care era arbitru, nu era antrenor de box. Având în vedere poziția lui din luna iunie eu îl consider până la urmă mai mult decât simpatizant politic cu toate că nu vreau să fac politică să spun numele partidului. Ce este foarte important copii care fac acest sport de exemplu box, pentru a nu păți nimic fizic trebuie să aibe sau este automat necesar să numim antrenor, să scoatem postul la concurs să se prezinte să fie antrenor o persoană de specialitate”, (Alin Țambă viceprimar Orăștie).

Ceea ce mai puțin cunosc conducătorii clubului din Orăştie sau nu-i interesează este faptul că profesorul Sorin Clonța cel la care se face referire în ședința de consiliu, are o experiență vastă în domeniul boxului și în munca cu copii fiind și profesor de educație fizică. Este absolvent cu licență a Facultății de Educație Fizică și Sport, licențiat în Atletism, instructor de box din anul 1996 și din 2008 judecător AIBA – continental, statut care îi permite să arbitreze meciuri oriunde în Europa. În trecut a mai ocupat și funcția de secretar general al Federației Române de Box. A lucrat la Deva și Hunedoara împreună cu antrenorul Ilie Captari unde a descoperit și lucrat cu ultima generație de boxeri pe care i-a dat județul Hunedoara, boxerii Apodiresei, Gârleanu, Juratoni și alții. Conform prevederilor Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69 din anul 2000, cu modificările şi completările ulterioare, boxul profesionist se află sub jurisdicţia Federaţiei Române de Box, singura structură sportivă specializată pe plan naţional în domeniul boxului. Federaţia Română de Box, conform propriului statut, organizează, coordonează, conduce şi controlează întreaga activitate pugilistică, atât din boxul amator, cât şi din boxul profesionist. (Regulamentului privind organizarea boxului profesionist în România).

Instructorul sportiv este de cele mai multe ori angajat al cluburilor sportive. „Activitatea de instructor se derulează în bazele sportive ale federaţiilor sportive naţionale, cluburilor şi asociaţilor, aflate în aer liber sau în interior, terenuri de sport, săli de antrenament etc.”, este precizat în standardul ocupaţional al meseriei de instructor de către Autoritatea Naţională pentru Calificări. Instructorul sportiv reprezintă prima treaptă de pregătire în vederea accederii la calificarea de antrenor. Conform Autorităţii Naţionale pentru Calificări, instructorul sportiv provine din rândul practicanţilor sportului de performanţă legitimaţi la asociaţii, cluburi sportive, dar şi din rândul absolvenţilor de licee cu program sportiv sau licee cu clasă specială de sport. În plus, instructorul este cel care derulează activităţi de instruire într-o ramură de sport, cu diferite categorii de participanţi, grupe de iniţiere, mediu şi avansaţi. Instructorii sportivi pot primi drept de practică în urma formării în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei fizice şi sportului, 69/2000, cu privire la formarea şi perfecţionarea specialiştilor educaţiei fizice şi sportului: „Instructorii sportivi se formează în cadrul liceelor cu program sportiv, cât şi prin cursuri organizate de direcţiile pentru tineret şi sport judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de alte persoane juridice interesate”.

 

În 1996, a absolvit un curs de instructori de box cu gândul de-a înfiinţa o secţie de box la Orăştie.

Pe atunci fără sprijin din partea autorităţilor, acum după 20 de ani la fel, ne întoarcem din nou de unde am plecat și ne raportăm la aceleași vremuri comuniste ale anilor de după ’90.  Fost pugilist de performanţă profesorul Sorin Clonţa a făcut o pasiune pentru sportul cu mănuşi încă din copilărie. Pentru că în Orăştie nu exista o sală de box, făcea zilnic naveta 20 de kilometri până la Cugir, în judeţul Alba.  A practicat boxul într-un cadru organizat timp de şase ani, perioadă în care a câştigat o medalie de aur şi a cochetat şi cu lotul naţional de juniori.

„La 12 ani am intrat prima dată într-o sală de box, iar după patru ani am câştigat titlul de campion naţional pentru Metalurgistul Cugir. Am fost cel mai bun de la categoria muscă – 51 de kilograme. În 1996, am absolvit un curs de instructori cu gândul de-a înfiinţa o secţie de box la Orăştie. Însă, fără sprijin din partea autorităţilor, am fost nevoit să renunţ la idee. Atunci am realizat că doar arbitrajul e singura variantă de a fi aproape de box. În fiecare an am promovat câte o categorie în arbitraj, iar în 2007 am atins cel mai înalt prag posibil în România: arbitru categoria I. Încă de atunci ştiam că nu mă voi mulţumi cu atât. Tânjeam după ecusonul AIBA – Continental, pe care l-am și obținut”.( profesor Sorin Clonța).

Am cerut părerea președintelui Asociației Județene de Box Hunedoara Ilie Captari în prezent aflat până la 1 august  la Campionatul European Școlar de la Zagreb Croația cu delegația României, acesta ne-a declarat în exclusivitate pentru Ziarul Hunedoreanului:

„Haideţi să-i acordăm încredere lui Sorin Clonţa. El este întradevăr absolvent de facultate, nu are întradevăr specializarea box pe licenţă, dar posedă cunoştiinţele necesare în domeniu. El este profesor de sport, iar din toamnă se va înscrie la Şcoala Naţională de Antrenori Buncureşti, de 1 an de zile pentru a obţine calitatea de antrenor şi o să fie de acolo din localitate, de ce să umblăm după „cai verzi”. Bineînţeles că au mai fost cazuri cu instructori angajaţi la cluburi. Dacă clubul din Orăştie vrea să se afilieze la Federaţie vin eu acolo ca antrenor până se rezolvă problema. Eu ştiu că acolo s-a pornit de la ideea unui sport de masă cu copii şi aducerea copiilor de pe stradă la mişcare în cadrul clubului şi nu direct saltul la marea performanţă. Sunt cheltuielile prea mari cu un antrenor ca să-i oferi acuma casă, masă la Orăştie şi nu ştiu cine vine până acolo. Boxerii nu se cresc de azi pe mâine. Asta se face în timp, de ani de zile, de înaltă performanţă. Oriunde în lumea asta omul sfiinţeşte locul şi eu l-am văzut că omul ăsta a pus atâta suflet în ce o încercat să facă el, încât chiar merită să i se acorde încredere, şi o să vedeţi că el nu-i implicat politic deloc. Ar fi foarte bine să reuşească, să se facă odată lumină în cazul ăsta şi să se facă treabă acolo, pentru că am văzut o grămadă de copii acolo şi asta înseamnă că copii iubesc sportul ăsta. Mai ales că este un oraş mort din punct de vedere al promovării sportului şi nu am văzut prea multe secţii de altceva pe acolo. (Ilie Captari, AJBH )

Președintele Clubului CSM Dacia Orăștie 2010 Ștefan Marius cercetat de către Parchet și Poliție.

Clubul CSM Dacia Orăștie lipsit de manageri profesioniști la conducerea lui în ultimul timp, continuă să se zbată în agonie iar după ultimul control al Curții de Conturi din Deva care a descoperit abateri financiare grave, se vede treaba că aceste încălcări ale legislației financiare încă mai persistă la Orăștie. Consiliul Local nu a mai aprobat Clubului fonduri bugetare până nu se rezolvă problema celor aproximativ 480 de milioane de lei care nu se mai regăsesc la Club. Numai Curtea de Conturi poate să mai facă lumină în cazul de la Orăştie făcând un nou control. În urma unei sesizări făcute Parchetului, directorul clubului Ștefan Marius este cercetat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăștie pentru o posibilă înșelăciune și abuz în serviciu adus celor pe care i-a mandatat să lucreze în cadrul celor două secții de box și handbal fără forme legale. Le-a cerut celor de la handbal și box să-și facă PFA-uri ca aceștia să poată fi plătiți de către club cu suma de 650 de lei /lună. Apoi cu toate că a avut aprobarea Consiliului de Administrație al Clubului a uitat să le semneze contractele cu clubul și timp de 5 luni s-a folosit de munca acestora cu cei peste 50 de copii veniți în cadrul clubului la cele două secții sportive şi nu i-a plătit.  De asemenea şi la secţia de fotbal copii persistă restanţe contractuale de câteva luni. La sala de box s-au montat camere video la intrare pentru a se urmării dacă mai mai fac copii antrenamente, după ce secţia s-a închis.

Secțiile de box, handbal și volei de la începutul anului au funcționat ilegal.

Viceprimarul Alin Țambă a  scăpat „porumbelul” pe gură și a făcut dezvăluiri incendiare în privința celor 3 secții noi înființate pe care dumnealui le consideră ilegale, dar nu a făcut precizarea și ce s-a ales cu banii din bugetul acestora.

„În momentul acesta avem o singură secție care funcționează afiliată la o Asociație Sportivă pe care vrem să o afiliem la o federație. Eu zic că ar trebui și pe ramura de sport box să facem la fel. În momentul acesta noi la Dacia Orăștie vorbim de o singură ramură de sport, pentru că  restul sportivilor care au existat nu au fost legitimați. Noi avem sportivi legitimați doar pe fotbal. Nu vreau să dau vina pe Comitetul Director, dar așa s-au mișcat lucrurile foarte greoi. Din păcate acolo se mișcă greoi lucrurile și trebuie să facem în așa fel să eficientizăm lucrurile. Dacă avem sportivi legitimați doar la fotbal înseamnă că deocamdată la Dacia Orăștie oficial funcționează ca singură ramură sportivă, fotbal. Și avem posibilitatea să înregistrăm alte ramuri sportive având doritori și la box și la handbal și la volei. Deși acolo este altă discuție.”(viceprimar Alin Ţambă)

Interesant este şi faptul că profesoara de sport Andreea Samoilescu adusă pe secţia de volei, este plătită de club încă din anul trecut 2015. Ea lucrează în cadrul clubului doar cu o grupă de elevi proveniţi din cadrul CN Aurel Vlaicu Orăştie unde ea predă educaţia fizică, neavând nici măcar terenul din sala de sport unde se antrenează trasat pentru volei. Aspecte constatate cu ceva timp în urmă de către Consiliul de Administraţie al clubului, la care primăria şi conducerea clubului refuză să răspundă, aruncând vina pe încrâncenarea politică de la Orăştie.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/