16 C
Deva
miercuri, februarie 28, 2024

Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Hunedoara la final de an 2016

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara, instituţia publică care organizează şi desfăşoară activităţile specifice sportului şi tineretului prin programele şi evenimentele sale promovând şi totodată finanţând activităţile şi proiectele destinate sportivilor şi tinerilor hunedoreni, trece prin momente deloc uşoare privind reorganizarea. După plecarea directorului executiv Széll Lőrincz, la interimatul conducerii instituţiei se află profesorul de educaţie fizică Marius Simina, consilier în compartimentul sport al direcţiei. Absolvent al facultăţii de educaţie fizică şi sport precum şi de economie antreprenorială, cu o vechime de 21 de ani în cadrul DJST Hunedoara, Simina nu este la prima situaţie în care este pus să ţină interimatul instituţiei şi o face de fiecare dată  cu respect şi pasiune.

 

Dorin Stroia:  Domnule profesor Marius Simina pentru a nu ştiu câta oară sunteţi cel care are interimatul acestei instituţii, care mai este activitatea şi cu ce se confruntă Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Hunedoara acum la sfârşit de an.

 

Marius Simina: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret intenţionează anul viitor la jumătatea lunii ianuarie să formeze o echipă pentru evaluarea rezultatelor sportive, echipă care va fi formată din toţi jurnaliştii de sport care vor să participe la proiectul nostru. De asemenea îl vom avea ca invitat şi pe inspectorul şcolar sportiv Marinescu Pârvănică, am şi discutat cu dânsul acest aspect astfel încât la final să tragem linie să avem o perspectivă cât se poate mai apropiată de valoarea sportivilor care au reuşit să câştige medalii la campionate europene, mondiale şi la alte competiţii oficiale. Acţiunea este una inedită, dar având în vedere că în compartimentul sport la momentul acesta locurile sunt vacante.

Dacă ar fi să vorbim la nivel naţional, nu este un an cu care să ne putem mândri, luând în calcul ce s-a întâmplat în competiţiile internaţionale majore şi mă refer în mod special la Jocurile Olimpice, cu atât mai mult sportivii din judeţul Hunedoara să câştige medalii la concursurile internaţionale oficiale. Şi în sport există ciclicitate, cred că am ajuns undeva la baza sinusoidei, cred că mai jos nu se poate şi cred că de asemenea poate fi şi un start pentru ceea ce urmează în anul următor. Cu multă răspundere cu multă responsabilitate mai ales din partea celor care conduc sportul românesc cred că putem revitaliza cel puţin acolo unde există perspectivă în sportul la nivel naţional şi implicit la nivel judeţean.

Sigur, rezultatele din acest an sunt la nivelul judeţului Hunedoara nu sunt aşa bune faţă de anii precedenţi. Nu încerc să găsesc cauze cred că le ştim cu toţii, oricum sportivii merită felicitaţi pentru ceea ce au realizat în anii trecuţi, pentru că ştim cu toţii care sunt condiţiile lor, ce resurse se alocă şi cu toate astea reuşim la anumite discipline sportive să mai avem rezultate.

Dorin Stroia: Care a fost bugetul alocat pe anul 2016 şi cum s-a consumat el?

Marius Simina: Bugetul pe anul 2016  fără a fi un secret a fost de 120.000 de lei, urmează încheierea exerciţiului financiar şi vom trage linie. Faţă de anul anterior a fost cu 10% mai mare. Noi avem trei componente în ceea ce priveşte cheltuirea banilor alocaţi pentru activitatea sportivă. Prima este calendarul cu activităţi la care şi calendarul nostru este cu 10% mai mare şi cu o anvergură mai mare a acţiunilor pe care le-am avut în calendar. A doua componentă este indemnizaţia de efort pe care o oferim sportivilor de perspectivă şi nu neapărat celor care sunt cei mai buni sportivi  pentru că cei mai buni sportivi sunt indemnizaţi de federaţiile sportive şi Comitetul Olimpic Sportiv Român. Sportivii de perspectivă sunt indemnizaţi din partea noastră periodic. Ce înseamnă asta periodic, sportivii merg şi îşi achiziţionează mâncare pentru aşi putea desfăşura antrenamentele în bune condiţiuni, pentru că ştim că un sportiv de performanţă are nevoie şi de o alimentaţie suplimentară. A treia componentă ar fi premierea sportivilor care nu poate depăşi 10.000 de lei în sume de bani şi materiale sportive. Aceste componente formează bugetul ce îl avem alocat activităţii de sport.

Am găsit soluţii şi la activitatea sportivă, pe noi ne costă o acţiune sportivă relativ puţin. Am găsit o serie de furnizori de materiale sportive care datorită faptului că achiziţionăm volum mare avem şi nişte preţuri bune la materialele sportive pe care le acordăm în organizarea competiţiilor. Am găsit din punctul acesta de vedere înţelegere aşa încât am reuşit să facem foarte multe acţiuni sportive cu un buget relativ mic.

Dorin Stroia: Câte indemnizaţii s-au acordat pe anul 2016 şi care mai este valoarea acestei indemnizaţii?

Marius Simina:  Dacă facem un calcul, în luna iunie am avut 53, octombrie 36 iar în decembrie 61, avem 150 de indemnizaţii. Valoarea totală este de 33.475 de lei ceea ce înseamnă o medie de 223 de lei / sportiv.

Dorin Stroia: Câte cluburi sportive şi asociaţii mai există în judeţul Hunedoara?

Marius Simina: Putem spune numărul cluburile înscrise dar în acelaşi timp ne întrebăm câte mai sunt active. Avem în total 219 structuri sportive, aici intră asociaţii judeţene, asociaţii sportive şi cluburi sportive. La nivelul judeţului Hunedoara sunt cuprinse, structuri cu şi fără personalitate juridică. În prima avem în număr de 129, din care avem 12 cluburi sportive publice (6 în cadrul MECŞ, 1 MTS şi 5 în cadrul Organelor APL), 11 asociaţii judeţene pe ramură de sport(Atletism, Box, Fotbal, Gimnastică, Handbal, Judo, Lupte, Tenis, Taekwon-do, Sportul pentru Toţi şi Volei) şi 106 cluburi sportive private. Structuri fără personalitate juridică avem 90 din care 24 sunt asociaţii sportive şcolare, 2 asociaţii sportive universitare, 38 asociaţii sportive constituite pe lângă societăţi comerciale şi 26 asociaţii sportive pe lângă alte domenii(APL, unităţi militare sau de jandarmi).

Dacă ar fi să facem un recensământ acuma al cluburilor cu activitate în prezent nu sunt nici 50% din ce am enumerat.

Dorin Stroia: Şi totuşi trebuie să existe un mijloc de coercíţie asupra acestei situaţii.

Marius Simina: Nu, nu există, Asociaţiile judeţene sunt structuri sportive private, nu aparţin de noi, sunt „mâna” în teritorii a federaţiilor, ele sunt afiliate la federaţii şi sunt componente din cadrul federaţiei, cum este clubul cum este  şi asociaţia acolo unde există.  Sunt doar subordonate, dacă se afiliază că şi asta este la latitudinea lor la federaţia sportivă de care aparţine. Dacă erau de stat sau în subordinea noastră probabil că erau mai active, aveai mijloc de coercíţie împotriva lor.

Dorin Stroia: Avem o premisă că în 2017 se vor mai înfiinţa cluburi sportive la noi în judeţ?

Marius Simina: Cluburile sportive se înfiinţează în fiecare an, între 2 şi 10 cluburi sportive s-au înfiinţat în ultimii 10 ani în fiecare an. Problema este alta, că se înfiinţează dar nu au activitate. Ei sunt foarte mulţi care îşi fac să existe doar hârtiile, sigur că la obiectul de activitate îşi trec marea majoritate a disciplinelor şi după aceea mare parte din ele nu mai funcţionează

Dorin Stroia: Ce-i trebuie unui club sportiv să existe?

Marius Simina: Resurse, resurse asta într-un cuvânt o spun, resurse de toate felurile. Resurse umane, adică să ai antrenori, instructori calificaţi, resurse financiare pentru că nu poţi să întreţii activitatea sportivă decât cu resurse financiare şi materiale, echipament etc.

 

Dorin Stroia: Ce hârtii ne trebuie şi cum se mai înfiinţează un club sportiv la ora actuală?

Marius Simina:  Foarte simplu, prin Ordonanţa 26/2000 care reglementează activitatea ONG-urilor dacă e club sportiv cu personalitate juridică, de asemenea conform legii 69 /2000 Legea Educaţiei Fizice şi Sportului pe lângă cluburi sportive mai pot înfiinţa şi asociaţiile sportive care sunt societăţi civile particulare în baza legii, nu au nevoie de statut sau act constitutiv ci doar un contract de societate. Sunt mai apropiate de societăţi comerciale decât de ONG-uri, deci nu funcţionează ca nişte ONG-uri de aceea aceste structuri sportive nici măcar nu pot fi introduse în proiectele care au fonduri nerambursabile de la autorităţile finanţatoare cum ar fi Consiliul Local sau Consiliul Judeţean, sau chiar noi. Pentru că era o perioadă în care chiar noi finanţam cluburile sportive pe legea 350/2005. Paşii care sunt de făcut sunt în felul următor: constitui adunarea generală în care faci actul constitutiv de comun acord, statutul, se merge la judecătorie se dă o încheiere civilă, sentinţa. Toate documentele legalizate se trimit apoi la Bucureşti pentru a primi un  certificat de identitate sportivă. La prima vedere pare simplu dar, din experienţă ştiu că mai apar sincope. Nu totdeauna actele se întocmesc de oameni pricepuţi, atunci ministerul respinge acţiunea. Se resping foarte multe cluburi sportive, ajungi din nou în instanţă, refaci actele dar e de durată. Cel mai repede s-a constituit un club în maximum 2 luni de zile, dacă totul este bine, dacă nu mai sunt amânări şi urmează din nou toată procedura

Dorin Stroia: Ce modificări au survenit în privinţa personalului din DJST?

Marius Simina: S-au vacantat nişte posturi, în sensul că au plecat nişte colegi fie la pensie, fie în altă parte şi avem resurse umane insuficiente pentru a acoperii întreaga activitate la un nivel corespunzător. Avem probleme din punctul acesta de vedere. Sperăm ca MTS-ul o să ne permită să desfăşurăm concursurile de ocupare a posturilor chiar în prima perioadă a anului. Deşi având în vedere că bugetul nu este aprobat s-ar putea să mai dureze puţin.

Dorin Stroia: Cum staţi în privinţa calendarului acţiunilor sportive de anul viitor?

Marius Simina: Avem foarte multe proiecte asumate din partea cluburilor, problema este că noi nu putem face calendarul până nu ştim ce buget avem alocat. În funcţie de bugetul alocat putem să acoperim toate solicitările sportive din partea colaboratorilor şi partenerilor noştri. Dacă avem un buget insuficient fie acceptăm întreg numărul de competiţii, dar bugetul alocat pe fiecare activitate în parte va fi scăzut şi atunci nu prea e în regulă nici aşa.

Dorin Stroia: Cu ce începem anul 2017?

Marius Simina: Prima activitate va fi festivitatea de premiere a sportivilor hunedoreni pe anul 2016, până la jumătatea lunii ianuarie să dăm clasamentul şi sperăm să o facem până la sfârşitul lunii ianuarie.

Dorin Stroia: Care sunt criteriile şi cum se stabileşte punctajul la desemnarea celor mai buni sportivi hunedoreni?

Marius Simina: Există un punctaj al direcţiei, până acum acest lucru îl făcea compartimentul sport, ori acum în situaţia în care suntem cu toate posturile vacanta-te o să formăm această echipă de evaluare. Vor fi mai multe etape. În prima etapă este atunci când cluburile îmi transmit rezultatele. Rezultatele sunt verificate înainte de către specialişti DJST desemnaţi, după care urmează verificarea rezultatelor pe site-ul federaţiei, pe site-ul concursului şi bineînţeles pe lista de rezultate trimise de către club aşteptând şi omologarea din partea MTS. Anul acesta este prima oară în ultimii 10 ani în care rezultatele de la MTS nu sunt actualizate, ultima actualizare făcându-se la 5 septembrie. Atunci trebuie să facem noi omologarea pentru discipline neolimpice în baza ordinului 460 din 09.06.2010 unde există nişte criterii de omologare a rezultatelor sportive. Adică, dacă la un campionat european nu există un număr de ţări corespunzător, rezultatul sportivului nu este omologat. La un campionat mondial dacă nu există cel puţin 20 de ţări la fel rezultatele sportivilor care participă acolo nu sunt omologate. La cele Olimpice nu este cazul deoarece majoritatea competiţiilor de anvergură sunt ţinute cu un număr de ţări corespunzător şi acolo nu e cazul, doar cu unele excepţii mai rare. De asemenea când participi la o probă de concurs, dacă la proba respectivă nu sunt 6 echipaje în funcţie de sportul respectiv la fel rezultatul nu este omologat chiar dacă sunt suficiente ţări în întreg concursul. Poţi să fi de exemplu la o categorie unde te duci şi concurezi şi eşti singur sau doi trei sportivi şi vi cu medalie europeană ceea ce nu e chiar sportiv.

Dorin Stroia: Ştiu că în ediţiile precedente ale galei celor mai buni sportivi hunedoreni au fost discuţii, contestaţii şi nemulţumiri privind această omologare în clasamentul final judeţean. Cum aţi gestionat acest aspect până la urmă?

Marius Simina: La ultimele clasamente nu am mai avut situaţii şi probleme, pentru că fiecare sportiv are o doză mai mică sau mai mare de subiectivism. Întotdeauna când vine un antrenor cu sportivul lui şi îşi prezintă rezultatele acestuia sportivul lui trebuie să fie pe primul loc, să fie cel mai bun. Din păcate noi când analizăm rezultatele trebuie să o facem obiectiv dar şi subiectiv. Obiectiv luăm punctele şi facem matematică pură dar nici un clasament nu poate fi făcut numai cu matematică pură. De ce! Pentru că un sportiv care îmi câştigă la un sport care se pretează cum este de exemplu înotul, mergem la concurs şi poate veni cu 4-5 medalii de campion naţional locul I. Acelea însumează să zicem 100 de puncte, dau un  exemplu un alt sportiv la lupte sau de la box se duce la un campionat european şi devine campion european apoi se întâmplă să nu mai aibă rezultate, sau doamne fereşte se accidentează. Ei dar pe el când îl analizăm sportivul cu multe puncte dar nici un rezultat exterior are mai multe puncte decât un campion european. Dacă ar fi să iei obiectiv matematică pură, ce faci! Treci campionul naţional în locul celui european şi te faci de râs că nu eşti profesionist. Şi atunci intervine subiectivismul nostru şi-l vom pune pe campionul european în faţa care este doar  campion naţional. De 22 de ani procedăm aşa şi asta este ordinea clasamentelor.

Dorin Stroia: Ce gânduri şi ce le uraţi sportivilor la sfârşit de an?

Marius Simina: În numele Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Hunedoara adresez tuturor sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor, tinerilor şi colaboratorilor noştri cele mai sincere şi calde mulţumiri pentru sprijinul semnificativ pe care l-au acordat mişcării de sport şi tineret din judeţul nostru. An nou cu fericire, sănătos şi prosper. La mulţi ani!

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/