15 C
Deva
miercuri, mai 29, 2024

Interviul săptămânii în sport: Antrenorul Nicolae Forminte (II)

„Ziarul Hunedoreanului”: Din cele 30 de gimnaste intrate în programul proiect, „Ţară, ţară vrem campioane”, câte mai sunt în prezent?

Nicolae Forminte: Nu știu și eu nu sunt implicat în proiectul „Țară, țară vrem campioane” nu este responsabilitatea mea, dar câte au rămas înseamnă că atâtea aveau capacitatea să continue. Știu doar sigur că la început au fost anunțate că pe parcurs se va renunța la unele dintre ele.

„Ziarul Hunedoreanului”: Câte sportive aveți în prezent în Lotul de senioare și junioare aici, la Deva?

Nicolae Forminte: Sunt 22 de gimnaste senioare și junioare care lucrează direct sub îndrumarea mea împreună cu lotul de junioare format din 8 gimnaste, undeva la 30 de gimnaste. Din acest lot fac parte: Ana Maria Ocolișan, Laura Jurca, Dora Vulcan, Maria Holbură, Denisa Stanciu, Olivia Cîmpian, Alisia Botnaru, Carmen Ghiciuc, Denisa Florea, Carmen Glăvan, Nica Ivănuș, Alexandra Mihai, Andra Anghelescu, Ioana Crișan, Denisa Golgotă, Laura Iacob, Ariadna Stanciu, Beatrice Butunoi, Camelia Anghel, Alexia Borăscu, Ioana Stănciulescu, Antonia Duță și care sunt pregătite de colectivul tehnic de antrenorii Liliana Cosma, Florin Cotuțiu, Remus Nicolai, Dana Nicolai, Adela Popa și Ramona Nicu. Din lotul de junioare fac parte: Diana Mandrea, Ioana Oprea, Ana Maria Puiu, Maria Pană, Iulia Berar, Daniela Trică, Coleen Tătaru și Silvia Sfiringu, antrenori Raluca Bucner, Marius Vintilă și Florin Uzum.

„Ziarul Hunedoreanului”: Cine răspunde și cum se gestionează situația când, din diferite motive, fetele se accidentează, vi s-a întâmplat acest lucru în cariera de antrenor?

Nicolae Forminte: De foarte multe ori, în mod normal și de regulă răspunde medicul lotului, asistentul și cei care au pregătire de specialitate în nici un caz antrenorul. Antrenorul este cel care face intervenția deși nu ar trebui, fiindcă nu am ajuns la faza în care stafful medical să fie așa de numeros și de dedicat. În momentul în care un copil are probleme de sănătate, el iese din programul de pregătire, îl preia stafful medical și el este reintrodus în momentul în care stafful medical își face treaba în totalitate și copilul acela devine valid. Încă nu am ajuns la așa ceva. Antrenorul este cel care urmărește în continuare și aceste aspecte ceea ce nu este normal și devine obositor la un moment dat.

„Ziarul Hunedoreanului”: Presa locală a semnalat cazul celor două gimnaste Asiana Peng  și Jesica Otvos, credeți că au aspect negativ asupra imaginii noului lot de gimnastică?

Nicolae Forminte: Eu sunt un tip deschis, eu nu am nici o legătură cu aceste două gimnaste.  Asiana Peng a fost îndrumată de federație pentru a fi salvată și a-și continua cariera. Problema din păcate, foarte mulți părinți care sunt implicați în treaba asta văd în activitatea copilului un mijloc de a-și rezolva situația și problemele financiare proprii. Eu sunt în totală opoziție, cel mai mare dușman al celor la care sesizez această tendință. Nu a acceptat să vină atunci, acum este prea târziu și oricum lucrurile sunt clare și închise. Oricum au greșit, iar această mămică de aici care se ocupă de problema asta nu știu cine este și nu o cunosc. Nu am nici o legătură cu Petromul și nici cu Asiana Peng. În momentul în care antrenorul se ocupă de pregătire anunță un părinte că copilul nu mai corespunde, părintele ar trebui să ia act de acest lucru și să ia alte soluții pentru copil.

„Ziarul Hunedoreanului”:Toderiță Dragomir din Lupeni, un părinte al unei fetițe ce se pregătește la CNS Cetate Deva, a afirmat recent tot în presa locală că anumite insecte parazite le crează copiilor o stare de indispoziție la antrenamente.     

Nicolae Forminte: De ce? este rușinos să spui păduchi? Acești copii care trăiesc în internat, care au o viață în comun, acești copii merg periodic acasă. Dacă un copil care a fost acasă aduce în viața de internat acești păduchi este clar că ei se înmulțesc, se împrăștie. Epidemii de acestea au fost sunt și vor fi peste tot în internatele de oriunde din lume. Unii copii când se duc acasă se duc în Evul Mediu, condițiile pe care le au acasă sunt precare, iar a aduce de acolo păduchi aici, e posibil să se întâmple. În momentul în care se petrece o astfel de situație organele abilitate, medicina și sanepidul iau măsurile de rezolvare a acestei probleme. Cine nu vede lucrul acesta la modul acesta  este răuvoitor. Aici nu este crescătorie de păduchi, noi nu cultivăm păduchi aici. Acei păduchi sunt aduși de unul sau altul dintre copiii ce se duc acasă, intră în contact cu alt mediu, au un nivel de civilizație și confort acasă mai rău decât aici și igiena personală la fel. Și noi antrenorii care intrăm în contact cu ei putem să luăm așa ceva. Pe mine m-a ferit „Dumnezeu” de această experiență dar au fost situații.

„Ziarul Hunedoreanului”: Credeți că era mai bine ca aceste Campionate Naționale de gimnastică pentru junioare să se desfășoare într-o sală polivalentă mai mare cu un public mai numeros, având în vedere competițiile care vor veni și fetele să se acomodeze în acest sens?

Nicolae Forminte: Sala de la Deva unde se țin competițiile și mai ales pentru nivelul de junioare este foarte bună. Pentru ele contează calitatea aparatelor pe care concurează, ori aici ele au concurat pe aparate de cea mai bună calitate, aceasta este ceea ce contează pentru gimnastică nu numărul de spectatori.  Ar fi foarte bine ca în România să avem săli polivalente ca în străinătate peste tot. Acolo, în sălile alea or fi și 200 de părinți dar mai sunt încă 1000 de spectatori pe lângă ăia 200 și atunci se justifică o sală mai mare. În afară că sunt 1000 de spectatori, aceia plătesc bilete. În afara faptului că plătesc bilete acei 1000 de spectatori cumpără diferite materiale promoționale, gen maimuțoi, fulare, costume ciorapi, bani care merg tot în gimnastică. În „afară” vorbim despre o populație care are un venit mediu pe economie în jur de 1000-1200 de euro/lună. Ori aici în România populația este disperată să-și ducă traiul de pe o zi pe alta. Cine să vină la spectacolele sportive!

„Ziarul Hunedoreanului”: Fundația GYM reușește să vină totuși în sprijinul gimnastelor?

Nicolae Forminte: Fundația nu se înghesuie nimeni să o ajute, în afară de sprijinul obținut de 2-3 sponsori ocazionali. Aici primăria și oficialitățile locale m-au ajutat să îmbunătățesc aparatura din sală, pentru asta cer eu bani. Eu nu cer bani ca alte asociații și fundații pentru tot felul de activități. Acum mă rog, oricine are o asociație sportivă sau identitate sportivă poate să vină să ceară bani. E nevoie și de astfel de asociații dar eu cred că încă o perioadă de vreme când vom reuși să îmbunătățim la maxim condițiile de pregătire fără să neglijăm în nici un fel sprijinul masiv pe care îl oferă federația, prezența acestui sol nou este contribuția federației și nu numai ca lucruri minore. Să sperăm că și această nouă administrație ne va da sprijin în continuare. Vreau să menționez faptul că domnul Răzvan Mareș a fost omul cheie. Toată această mobilizare generală care s-a făcut  în rezolvarea multor probleme care le-a implicat această revenire a lotului la Deva, precum și implicarea domnului primar Mircia Muntean și a Consiliului Local Deva. Sperăm că vom colabora în continuare, pentru că tot ceea ce fac ei fac pentru gimnastica românească. Când vorbesc de gimnastica românească, vorbesc implicit de Deva și sper să fie toată lumea alături de mine. Eu vreau să mulțumesc Primăriei Deva pentru că au răspuns prestării de a moderniza spațiile de cazare și a transformat practic spațiul de cazare al loturilor în hotel de 3 stele, cel puțin dacă nu chiar mai mult, sunt niște condiții deosebite și nu se vor opri aici, în continuare vor sta alături și ne vor ajuta foarte mult să oferim acestor copii un psihic cât mai bun.

„Ziarul Hunedoreanului”: Primiți o indemnizație de 900 de lei/lună pentru pregătirea Lotului  Național de gimnastică, restul venitului dvs. provine din orele de educație fizică în regim plata cu ora ce le prestați ca profesor în cadrul CNS Cetate Deva. Poate fi de ajuns această sumă pentru munca pe care o faceți?

Nicolae Forminte: Atât permite legislația la orice antrenor din țară. Dacă orice antrenor la orice echipă de Divizia… are onoarea de a avea 1000 de euro/lună….în gimnastică la noi e cu totul altceva. Eu aici nu vorbesc de mine, vorbesc de tot colectivul tehnic. Este normal ca un colectiv tehnic ce asigură pregătirea unei echipe naționale, să nu aibă un venit îndestulător nu mulțumitor, vizavi la așteptări și speranțe ce se iau zizavi de noi?.î Nimeni nu are urechi să audă lucrul acesta, iarăși recent am avut o discuție: Sunteți mulți? da domule! suntem mulți, dar dacă împarți numărul de copii la câți antrenori suntem, nu mai suntem așa de mulți. Un alt aspect, gimnastica nu este un sport de echipă aici este un colectiv tehnic condus de mine. Eu nu pot să zic că rezultatul obținut de Golgotă la europene a fost decât  meritul meu. Ori iarăși recompensarea sau nominalizarea doar a persoanei mele sau încă unul sau altul nu este corect. Niciodată nu am ascuns faptul că rezultatele care s-au făcut de mine este efortul unei echipe. Știe cineva cine le spală la fetele astea? Știe cineva ce înseamnă să speli și să cureți după 22 de gimnaste? Să calci la 22 de gimnaste să ai grijă să stea într-un mediu curat să nu apară păduchi, se gândește cineva la aceste lucruri? nu se gândește nimeni.

„Ziarul Hunedoreanului”: Mult succes Lotului național, dumneavoastră și tuturor colegilor profesori pe care îi aveți îndeaproape. Vom reveni și în alte dăți, deocamdată pregătirea pentru Campionatele Europene de anul viitor de la Cluj trebuie să se desfășoare în liniște și fetele să aibă parte de toate condițiile oferite de autorități și apoi vom vedea rezultatele.

  Nicolae Forminte: Mulțumim!

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/