15.2 C
Deva
miercuri, mai 22, 2024

România va merge cu un singur pugilist la Rio! Juratoni a pierdut în „sferturile” turneului preolimpic din Venezuela

Bogdan Juratoni a ratat și ultima șansă de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Boxerul român a fost învins la puncte 3-0 în sferturile categoriei 75 de kilograme de germanul Xhek Paskali, la turneul preolimpic de la Vargas (Venezuela).

Câştigătorul din această partidă va boxa cu învingătorul meciului dintre venezueleanul Saavedra Pinto Endry Jose şi bulgarul Hoyabyan Arman Aramais, pentru un loc în marea finală.  Xhek Paskali pugilist de origine albaneză s-a impus la puncte făcând mai mult un meci tactic în fața lui Juratoni. Arbitrii-judecători i-au acordat lui Paskali decizia în unanimitate (3-0). Paskali venea după un alt turneu preolimpic de calificare în luna aprilie la Samsun în Turcia unde a cedat la puncte 3-0 în fața britanicului Anthony Fowler. Doar primii trei clasaţi la această categorie au obţinut biletele pentru JO 2016. Mihai Nistor este deja calificat la Jocurile Olimpice de la Rio, la categoria supergrea (+91 kg), grație victoriei obținute în vara lui 2015 contra marocanului Mohammed Arjaoui, într-o gală desfășurată chiar pe terenul adversarului, la Marrakech. România a cucerit un singur titlu olimpic la box, prin Nicolae Linca în 1956, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, în urmă cu 60 de ani. De atunci și până în prezent sunt permanente schimbări în cadrul Federației Române de Box, fără rezultate concludente. Ţara noastră a fost reprezentată în premieră în întrecerile olimpice de box în 1936 şi a lipsit doar la ediţia din 1948. Ultima medalie, de bronz, a fost cucerită de Ionuţ Gheorghe în 2004, la Atena. De-a lungul timpului boxerii români participați la Olimpiadă, au cucerit 9 medalii de argint, 15 de bronz și una de aur prin Nicolae Linca. Cu un total de  412 medalii adunate  de boxul românesc, la marile competiţii internaţionale, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene, nu aș zice că stăm rău la acest capitol.

Doroftei își face bagajele și pleacă

Fostul campion mondial Leonard Doroftei a demisionat pe 13 noiembrie 2015, după trei ani de la alegerea sa ca preşedinte al Federaţiei. Locul său a fost ocupat de Vasile Cîtea.

„Pentru că este an olimpic, le doresc să fie liniște, să poată să aducă sponsori, să poată să plătească datoriile din federație și să meargă mai departe. Că nu cred prea mult ce spun, e adevărat, dar asta le doresc eu din tot sufletul”, a declarat Leonard Doroftei la plecarea din fruntea federației. Au fost acuzații aruncate și de o parte și de alta la cald. 67 de semnatari ai unei petiții au spus „vrem schimbarea conducerii”, pentru asta aveau nevoie ca din 146 de membri afiliați să voteze mai bine de o treime. Nu a mai fost nevoie, s-au făcut alegeri și federația are un nou președinte.

„Îmi pare rău că s-a afirmat existenţa unei devalizări la federaţie. Adevărul e că am avut un management prost. Mă voi baza pe oamenii din echipa mea”, a spus Vasile Cîtea, după ce a câștigat alegerile.

 

Sărbătoare „marca” Lipă cu fast

Cu câteva zile înainte de mult așteptatul moment, calificare sau nu în Venezuela, federația sărbătorea cu fast. La sărbătoarea organizată de Federația Română de Box împreună cu sponsorul Alexandrion Grup România la Hotel Sheraton  în capitală cu prilejul împlinirii a 90 de activitate a  boxului românesc, s-au „spart” sticle de șampanie fără scrupule.  În schimb au toastat și au serbat cu fast acțiunea în prezența ministrei de la MTS doamna Lipă, Ion Alexe, Calistrat Cuţov, Alec Năstac, Constantin Dumitrescu, familia Simion, Adrian Diaconu, Mircea Fulger, Ionuţ Gheorghe, Costică Dafinoiu, Sorin Tănăsie, Constantin Gruescu, Lăcătuş Mihaela, Daniel Dumitrescu, Bogdan Dinu, Steluţa Duţă, Mihai Nistor. Interesant este absența „greilor” cu care s-a scris istoria boxului nostru mai recent precum Francisc Vaştag, Mihai Leu, Leonard Doroftei, Lucian Bute. Altfel, după ce s-a asociat cu fotbalul, handbalul, rugby-ul, dar și alte discipline sportive, Alexandrion Grup a devenit și partenerul boxului romanesc, care a traversat și are o perioadă dificilă în ultima vreme. Interesant este faptul că asocierea dintre cele două instituții s-a produs într-o zi cu o semnificație aparte, pe 30 iunie s-a născut unul dintre cei mai valoroși boxeri din lume, Mike Tyson.

Și totuși plecăm în Brazilia

Cu aproximativ o luna înainte de plecarea în Brazilia, Mihai Nistor susține ca se simte foarte bine din punct de vedere al formei sportive:

„Deja intrăm în retușuri. Mă simt foarte bine, atât eu cât și antrenorul Valentin Vrânceanu. Dacă mă simt eu bine și el nu, echipa nu merge, nu este completă. Orice sportiv are emoții înaintea unei competiții de anvergură precum Jocurile Olimpice, dar trebuie să știi să le controlezi. Eu sunt încrezător și mă gândesc chiar la medalia de aur. Principalii mei adversari sunt din Franța, Marea Britanie și Croația. Sunt și cei mai tehnici. Am un mic dezavantaj, sunt printre cei mai mici de înălțime la categoria mea (n.r. supergrea), dar sper să îi dobor”. ( spunea Mihai Nistor). Mihai Nistor este dublu medaliat cu bronz la Campionatul European în 2014 și 2015 și campion mondial la AIBA Pro Boxing în 2015.

Am pierdut și ultimul tren spre Rio în privința calificărilor

Un eșec la care specialiști ai sportului cu mănuși se așteptau mai dinainte. Juratoni pregătit de antrenorul dinamovist Gheorghe Napoleon nu a obținut până în prezent rezultate răsunătoare. Este o realitate cruntă și dureroasă în același timp să știi că există potențial și talent și să nu-l poți pune în valoare. Păcat că un copil bun nu ajunge la Jocurile Olimpice și nu a fost pregătit pentru așa ceva. Lipsa meciurilor de pregătire și-au spus cuvântul. Singurele meciuri pe care Bogdan le-a susținut au fost cele din calificări. Calificări peste calificări, în care nu poți să-i ceri unui copil lucruri pe care nu le-a mai făcut. Sparingurile lui Juratoni au fost făcute cu anonimi. În schimb băcăuanul Mihai Nistor după câștigarea Grand Prixului de box de la Praga a primit invitația antrenorului azzurilor Francesco Damiani la două sparinguri cu boxeri de top, Mirco Carlotti și fostul campion al lumii, Clemente Russo. Reamintim că Francesco Damiani l-a învins la Mondialele din 1982 pe puternicul cubanez Teofilo Stevenson. Astfel lui Nistor i-au fost puși în față adversari de profile diferite, tocmai pentru al ajuta pe antrenorul său Valentin Vrânceanu să-i speculeze punctele slabe. S-au mai pus în discuție inclusiv aducerea la sparinguri a unor boxeri profesioniști precum Ciocan Cristian și Bogdan Dinu tot pentru el. Nu de același tratament a avut parte și Juratoni, federația  mai mult l-a îngropat. Lipsa banilor în cadrul federației și neimplicarea MTS pentru a redresa boxul românesc au dus la ratarea participării la Europenele de tineret unde se puteau lua medalii bune.

Descoperit de Ion Olteanu antrenorul dinamovist cantonat în urmă cu câțiva ani la Deva, acesta l-a dus împreună cu alte talente de pe meleagurile noastre la București ca urmare a desființării clubului din Deva. De câțiva ani buni și trebuie să o spunem pe față, box în România se mai face doar cu aportul și ajutorul sponsorilor și a oamenilor iubitori ai acestui sport. Federația de la București este pe minus. Inclusiv Turneul ”Centura de aur” a României care se desfășoară în aceste zile la Iași este susținut financiar de însuși președintele Federației Române de Box Vasile Cîtea (originar din Iași) și sponsori. La turneul de la Iași Câtea susține financiar cazarea și tot ce ține de loturile străine care participă în turneu, iar sportivii români se susțin singuri din propriul buzunar. Cam așa stau lucrurile pe la noi.

Când politicul își bagă coada, iese ceva care miroase înțepat

Politica a străpuns și această disciplină sportivă așa încât puțini sunt cei care mai au curajul să facă ceva, să pună mâna și să redreseze boxul românesc. Secția de Box deschisă în Orăștie la începutul anului, pe cheltuiala antrenorului și cu ringul de box donat de Mihai Leu, odată cu noile alegeri și îndepărtarea lui Doru Popa de pe scaunul de viceprimar în Orăștie a fost închisă. Actualul viceprimar aducându-i antrenorului din Orăștie reproșuri, făcându-l neprofesionist într-o emisiune locală de radio, tocmai pe cel care-i descoperea și îi antrena  în urmă cu câțiva ani la Deva pe „puștii” de atunci, Cosmin Gârleanu, Ciprian Apodăresei, și frații Juratoni. Antrenorul de box din Orăștie, el însuși fost mare campion național și mondial de juniori al României cu Clubul Metalurgistul Cugir în anii ’80, în prezent arbitru de box intern și internațional ce reprezintă România oriunde se duce. Oare cine poate să se pronunțe mai bine într-un sport decât cel care l-a trăit și simțit pe propria-i piele? Sunt întrebări și aspecte care în ziua de azi te frământă la infinit. Despre ele și cu ele vom mai discuta și în alte ediții. Țineți aproape!

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/