8.4 C
Deva
duminică, martie 23, 2025

RMN-UL, CEA MAI REDUTABILĂ METODĂ DE DIAGNOSTIC

Medicul Nicolae Bolog (foto) explică care sunt avantajele acestei tehnici de investigare medicală care de anul trecut este disponibilă pentru pacienţi şi la Deva

RMN-ul devean este de ultimă generaţie
RMN-ul devean este de ultimă generaţie

Rezonanţa magnetică nucleară este una dintre cele mai avansate tehnici imagistice neirandiante şi neinvazive care permite vizualizarea unor imagini detaliate ale tuturor regiunilor anatomice şi ale organelor, de multe ori mai eficientă decât tomografia computerizată. RMN-ul, cum îl numim cu toţii poate să pună un diagnostic corect şi rapid pe baza căruia medicul alege un tratament adecvat. În multe cazuri, poate să ofere imagini care nu pot fi vizualizate prin tomografie computerizată, radiografie sau ultrasonografie în diagnosticul afecţiunilor cerebrale, ale coloanei vertebrale şi ale articulaţiilor. Aceasta este, la ora actuală, cea mai performantă  metodă de diagnostic.

 

MAIN RMN  (1)„Este o metodă imagistică care a apărut în urmă cu 20 de ani, deci nu mai este o noutate în lumea medicală, este o necesitate, nu mai este un lux. Marele avantaj ar fi că este neinvazivă în sensul că nu iradiază pacientul comparativ cu computerul tomograf. RMN-ul are un avantaj enorm în special la examinările copiilor, care ar fi bine să nu fie expuşi iradierii cu examinări computer tomografice. Această metodă de investigaţie se bazează pe un principiu pentru care inventatorul a luat chiar şi premiul Nobel, este un câmp magnetic foarte puternic, care conferă imagini”, a declarat doctorul Nicolae Bolog, medic primar radiolog la Clinica de Diagnostic Phoenix.

 

 

REZONANŢA MAGNETICĂ NUCLEARĂ NU DĂUNEAZĂ ORGANISMULUI

 

Imagistica prin rezonanţă magnetică reprezintă o investigaţie modernă, foarte performantă, ce oferă informaţii mai precise decât radiografia, ecografia sau tomografia computerizată (CT). RMN-ul foloseşte un câmp magnetic şi unde de radiofrecvenţă pentru a oferi imagini ale diferitelor organe şi ţesuturi ale corpului. În anumite situaţii, pentru o mai bună vizualizare a patologiei, se pot folosi substanţe de contrast. RMN-ul este folosit pentru diagnosticarea unei mari varietăţi de afecţiuni. Practic, tot corpul poate fi cercetat cu acestă investigaţie, iar modificările patologice care pot fi sesizate sunt dintre cele mai mici.

„Atunci când a apărut, RMN-ul a fost folosit mai ales în patologia neurologică, examinări cerebrale sau ale coloanei. A urmat musculo-scheletalul, adică ortopedie, absolut tot ce înseamnă afecţiuni de sistem scheletic; dar la ora asta putem diagnostica aproape toate bolile. Are un singur lucru care este inferior tomografiei: parenchimul pulmonar. În afară de această indicaţie, RMN-ul este superior oricărei metode de diagnostic, în orice tip de patologie”, a precizat doctorul Nicolae Bolog.

 

RMN ŞI LA SPITALUL DE URGENŢĂ DIN DEVA MAIN RMN  (3)

 

De câteva luni, în cadrul Spitalulului Judeţean de Urgenţă din Deva a fost adus un aparat RMN de ultimă generaţie. Dacă până acum, locuitorii judeţului trebuiau să meargă pentru astfel de investigaţii în alte judeţe ale ţării, acum aceştia pot să beneficieze de aceste servicii de diagnostic şi la spitalul din Deva.

„Clinica de Diagnostic Phoenix a fost înfiinţată în anul 2007, când s-a deschis primul centru de diagnostic din Bucureşti. De atunci, în fiecare an s-a deschis câte un centru în diverse locaţii din ţară. În 2012 a fost deschis un astfel de centru şi în Deva, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. Ce este cel mai important este faptul că avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, deci o parte din pacienţi beneficiază de gratuitate, în măsura fondurilor pe care le primim de la Casa de Asigurări de Sănătate. Programările se pot face telefonic. Pacienţii trebuie să ştie că examinările durează în funcţie de tipul investigaţiei”, a mai spus Nicolae Bolog.

 

[box type=”info”]

Ce „vede” RMN-ul?

Potrivit acestuia, beneficiile RMN-ului sunt multiple: evalueaza atât structura, cât şi funcţiile organelor interne; imaginile ţesuturilor moi identifică şi caracterizează anomalii şi leziuni locale mai eficient decăt alte metode imagistice; este excelent în diagosticarea cancerului, a bolilor cardiovasculare, musculare şi anomalii osoase; e posibilă identificarea anomaliilor care sunt obturate de oase sau formaţiuni tumorale; se pot detecta formaţiuni tumorale la nivelul tractului digestiv, lucru care nu se poate face cu celelalte aparate; se pot descoperi formaţiuni tumorale restante şi se poate stabili gradul lor de evoluţie oncologică; evaluări ale ţesutului în pericol de a face un infarct. RMN-ul, spun medicii radiologi, nu iradiază organismul, iar acest examen poate fi făcut inclusiv de copii, femei însărcinate sau de pacienţii cu afecţiuni oncologice.[/box]

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/