17.1 C
Deva
marți, aprilie 30, 2024

COTIZAŢIILE LA SĂNĂTATE SUNT OBLIGATORII, DAR… Serviciile medicale se joacă într-o loterie sinistră a morţii

Peste 70 de deveni au fost trimişi acasă, fără să li se recolteze probe pentru analizele medicale recomandate de medicii de familie. Laboratoarele nu au primit fonduri suficiente de la Casa Judeţeană de Asigurări pentru Sănătate Hunedoara. Pacienţii sunt umiliţi sistematic. Medicii de familie au ajuns să stea cu nasul în calculator mai mult ca la stetoscop. Programele CNAS au costat enorm, dar comunicarea cu medicii e mai ineficientă ca pe vremuri. Stăpânii sistemului sanitar tratează populaţia cu eterna pastilă lexicală: „Nu sunt destui bani”.

 

bioclinica

Marţi dimineaţa, cu noaptea-n cap, zeci de pacienţi aşteptau să fie preluaţi de angajaţii laboratoarelor de analize medicale. Fiecare avea bilet de trimitere de la medicul de familie, dar asta nu mai este îndeajuns în sistemul birocratic impus de CNAS. Analizele medicale se joacă la o loterie sinistră a morţii. La extragerea de marţi, 7 aprilie 2015, au ieşit câştigători 95 din 171.

Cine na-are noroc – n-are

cas fonduriEugen Ţandrău (foto) a ajuns la laboratoarele Bioclinica din Deva în jurul orei cinci dimineaţa. A prins locul cu numărul 121 pe listele întocmite de pacienţii care ajunseseră înaintea lui la porţile încă închise ale laboratorului. Programul începe la ora şapte. „După mine au mai venit cam 50 de oameni, toţi cu bilet de trimitere de la medicul de familie.  Pacientul înscris la poziţia 95 a fost ultimul servit. Ni s-a spus că doar pentru atâtea persoane există fonduri alocate de la Casa Judeţeană de Sănătate. Pe noi, ceilalţi care stăteam la coadă, ne-au trecut pe o listă de aşteptare. Dacă vor primi fonduri, vom fi anunţaţi şi  reprogramaţi pentru recoltarea de probe. Aşa se întâmplă în fiecare an. Am fost la Casa Judeţeană şi nu am putut primi explicaţii de la conducerea instituţiei fiindcă erau în şedinţă. Ne-a spus secretara aceeaşi poveste ca anul trecut: nu avem fonduri suficiente alocate de la Casa Naţională. Am cotizat 40 de ani la Sănătate. Nimeni nu m-a întrebat dacă am sau nu am fonduri. Mi-au luat banii şi gata. O dată pe an, când am şi eu nevoie de investigaţii medicale sunt trecut pe lista de aşteptare. Mi se pare nedrept şi revoltător”, ne-a povestit Eugen Ţandrau.

Poate de luna viitoare…

cjas hdAm încercat şi noi să obţinem o explicaţie de la conducerea CJAS Hunedoara. Am primit, în  scris, câteva detalii legate de procedură, cum se învârt actele şi banii în sistem. Au mai zis că abia de luna viitoare vor fi încheiate contractele cu laboratoarele de analize medicale, iar după aceea vor primi fondurile pentru tot anul 2015. „În baza listelor transmise de laboratoare, în luna martie, CAS-HD a înaintat către CNAS, trei note de fundamentare pentru suplimentarea bugetului pentru anul 2015. Drept urmare, bugetul alocat în perioada următoare (mai – decembrie) este mai mare faţă de anul 2014”, ne-a mai transmis cei de la Casa Judeţeană de Asigurări pentru Sănătate.

Medicii, obligaţi să devină doctori în calculatoare

Explicaţia este subţire. În orice caz, ea nu acoperă umilinţele şi disconfortul pe care asiguraţii le îndură an de an. Casa Naţională de Asigurări pentru Sănătate a cheltuit sume astronomice pentru a implementa un sistem electronic de colectare a datelor. Cu toate acestea, este evident că nu există o comunicare eficientă între medicii de familie şi Casă. Un sistem aşa deştept ar trebui să avertizeze CNAS că fondurile alocate sunt insuficiente în raport cu numărul asiguraţilor care au dreptul la analize gratuite.

Brambureala sistemului îl obligă pe medicul de familie să devină informatician. . Cabinetele medicale trebuie să aibă mai multe echipamente IT, decât aparatură medicală. Doctorul stă mai mult pe laptop, decât la stetoscop. Şi în vârtejul de programe, progrămele, fişe şi fişiere, taman comunicarea şi corelarea datelor merge prost în sistem.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/