33.3 C
Deva
sâmbătă, septembrie 23, 2023

(VIDEO) Adio, fabrici comuniste. Clădirile fostelor întreprinderi de încălțăminte și tricotaje, demolate în Hunedoara

  • Mai multe fabrici înființate în timpul regimului comunist în Hunedoara au fost privatizate după 1990 și-au redus activitatea și au fost închise treptat, iar clădirile lor au rămas abandonate pe terenurile ocupate de șoseaua care despărțea cartierele din municipiu de combinatul siderurgic Hunedoara.

În anii 2000, clădirile dezafectate și ruinele fostelor întreprinderi din industria ușoară din Hunedoara nu au prezentat interes pentru investitori, economia orașului fiind afectată de declinul demografic și de restructurările și disponibilizările din combinatul siderurgic Hunedoara, unde în trecut munceau aproape 20.000 de oameni.


În ultimii ani, mai multe foste întreprinderi comuniste din Hunedoara au fost demolate, pentru a face loc unor centre comerciale.

Recent, a venit rândul și fostelor fabrici de încălțăminte și tricotaje (video) de la intrarea în municipiu, ridicate în anii ’70, pentru a oferi locuri de muncă femeilor din orașul metalurgic.

La începutul anilor ’80, cele două fabrici aveau circa 1.000 de angajate. Au fost anii cei mai buni ai fabricilor comuniste, în care trei sferturi producția de încălțăminte și haine ajungea în afara României, în timp ce mărfurile refuzate la export erau distribuite în magazinele din țară.

Vechile fabrici din industria ușoară au fost privatizate după 1990 și apoi închise. Clădirile lor au rămas în conservare ani în șir, în așteptarea demolării sau refolosirii.

Dezafectate de peste un deceniu, fabricile de tricotaje și încălțăminte din Hunedoara sunt demolate în aceste zile, iar terenul lor va fi redat circuitului economic. Câțiva localnici s-au grăbit să profite de pe urma demolărilor.

Administratorii clădirilor scoase de aproape două decenii din circuitul economic nu au decis deocamdată ce le va lua locul fostelor fabrici.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente