15.6 C
Deva
duminică, iunie 4, 2023

Secretele locului de la poalele Castelului Corvinilor

  • Lunca de la poalele Castelului Corvinilor păstrează câteva istorii mai puțin cunoscute

În secolul al XIX-lea, potrivit unor mărturii, un heleşteu plin de păstrăvi, alimentat de un izvor termal, se întindea sub Castelul Corvinilor din Hunedoara. (video) Povestea iazului a fost prezentată de Aranyi Lajos, unul dintre oamenii de ştiinţă care au contribuit decisiv la restaurarea Castelului Corvinilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea.


„Din Munţii Poiana Ruscăi, aşezaţi la graniţa dintre Banat şi Ardeal şi înalţi de 4.000 de picioare, izvorăsc Cerna şi de mai sus Zlaştiul (care este un pârâu lat de 3-4 stânjeni) care curge pe lângă castel şi pe lângă aşa numitul heleşteu, cândva crescătorie de păstrăvi, şi se varsă în Cerna. Renumit la acest heleşteu era izvorul fără pereche, care curgea din stâncă şi a cărui apă cristalină, fără miros, culoare sau gust avea nouă grade, indiferent dacă afară erau zile toride ori geroase, aşa că vara este rece şi proaspătă iar iarna în loc să îngheţe, din el ies aburi. La patru ore de Hunedoara se află Retezatul, cu toate acestea cresc struguri dulci şi smochine. Cu timpul, aerul de la Hunedoara va deveni renumit în lume. Nu se găseşte în întreg imperiul (neexcluzând nici Gräfenbergul) aer atât de curat ca aici la Hunedoara”, relata Arányi Lajos în cartea „Vajda-Hunyad vára, 1452, 1681, 1866”, publicată în 1867.

Heleșteul a dispărut cu timpul, însă a rămas ilustrat în câteva gravuri din secolul al XIX-lea. Cei care ajung la Castelul Corvinilor din Hunedoara pot observa lunca mărginită de stânci care ar fi fost inundată în trecut.

Sub podul vechi de cinci secole de la Castelul Corvinilor pot fi observate rămășițele unei vechi mori de apă, care a funcționat până la începutul secolului XX. Clădirea ar fi fost ridicată în secolul al XVII-lea și, la fel ca heleșteul, a fost ilustrată în mai multe gravuri de epocă.

În anii trecuți, autoritățile din Hunedoara propuneau refacerea morii și transformarea ei într-un obiectiv turistic.

Lângă fosta moară de la Castelul Corvinilor, se înfățișează cascada de pe râul Zlaști, amenajată între pilonii de piatră ai podului medieval, pentru regularizarea apei.

Oaspeții castelului pot observa și o mică parte a terasamentului unei foste căi ferate care ajungea la castel, dinspre vechea gară a orașului și de la Uzinele de Fier din Hunedoara.

Cel mai probabil, calea ferată era folosită în secolul al XIX-lea, pentru transportul fierului de la Uzinele de fier din Hunedoara, al buștenilor sau al unor materiale de construcții necesare în trecut lucrărilor de refacere a monumentului istoric.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente