10.6 C
Deva
marți, aprilie 30, 2024

An greu, dar depăşit cu bine de administraţia din Veţel

Edilii din comuna de lângă Deva au depăşit problemele financiare prin accesarea de fonduri europene.

Reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna hunedoreană Veţel se numără printre campionii accesării de fonduri europene, cea mai sigură modalitate de a se asigura finanţare în vederea implementării de proiecte ce vizează dezvoltarea aşezărilor rurale.

Proiect integrat
După ce, în anii trecuţi, edilii din Veţel au accesat mai multe astfel de fonduri, în actuala perioadă aceştia sunt pe cale de a finaliza un nou proiect cu finanţare europeană. „Tragem tare să terminăm un proiect amplu, cu finanţare europeană, pentru care am obţinut un nou termen de finalizare, pentru primăvara anului viitor. Acest proiect, unul integrat, depus pe măsura 322, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, are mai multe componente. Astfel, acesta cuprinde construirea unei creşe la şcoala primară din Veţel, modernizarea drumului comunal (DC) 130 Veţel – Căoi, precum şi introducerea reţelelor de apă şi canalizare, de care vor beneficia circa 500 de gospodării, în satele Herepeia şi Leşnic şi în centrul de comună, dar şi amenajarea a două staţii de epurare în Leşnic şi Veţel. Lucrările de pe DC 130 au fost terminate, iar drumul este perfect funcţional. La creşă se lucrează la finisaje interioare. Fiind vorba de o investiţie importantă, nu ne batem joc de banii obţinuţi cu greu şi ne dorim să facem lucrări de calitate. Oricum, este sigur că, din anul şcolar 2016 – 2017 creşa din Veţel va fi funcţională. De asemenea, suntem în grafic şi la lucrarea privind reţeaua de apă. Acum, cât vremea mai permite, montăm bazinele de apă, dar când va veni frigul vom întrerupe lucrările şi le vom relua în primăvară. Totodată, am finalizat şi lucrările de modernizare, amenajare şi reabilitare a drumurilor de exploataţie agricolă din comună. Şi această investiţie a fost realizată pe fonduri europene, în urma depunerii unui proiect pe măsura 125”, a declarat Ioan Henţiu, primarul comunei Veţel.
Pregătiri de sărbători
Chiar dacă este o comună pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea câţiva agenţi economici importanţi, şi Veţelul s-a confruntat cu problem legate de buget. “Am accesat aceste proiecte europene, precum şi altele, fiind vorba despre cele legate de amenajarea unui teren de sport în Leşnic şi a unui loc de joacă în Mintia, dar am suportat cheltuielile neeligibile de la bugetul local, tot din aceşti bani terminând şi a cincea capelă din comună şi asigurând material antiderapante pentru această iarnă. Din fericire, am reuşit să asigurăm fonduri pentru unităţile de învăţământ, aici intrând şi acordarea, de Crăciun, a peste 200 de pachete, în valoare de 100 de lei fiecare, pentru elevii din comună. Totodată, pe 20 decembrie, la Leşnic, la căminul cultural, vom avea un concert de colinde. Trăgând linie, pot spune că 2015 a fost un an greu, dar l-am depăşit cu bine. Sper ca 2016, pentru care nu intenţionăm să creştem taxele locale, va fi un an mai bun”, a mai spus primarul Ioan Henţiu.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/