8.3 C
Deva
vineri, martie 28, 2025

BINE CĂ EȘTI TU DEȘTEPT! Unde-i guvernul care să priceapă?

volodia macovei foto editoÎn permanenta debusoladă creată de avalanșa de măsuri, care mai de care mai bizare sau excentrice,luate de guvernul condus de Victor Ponta, vocea societății civile este un alambic cu entropie în creștere în interior, amețită de prea multe direcții de urmat, iar vocea celor mai interesanți dintre actorii economiei românești, antreprenorii, abia răzbate, deși este fermă și cinstită în țintele urmărite.

În fapt, dincolo de gargara politică, aceea care ne uimește cu „permanenta grijă față de investitori, IMM-uri, tineri întreprinzători”, sunt extrem de puține lucruri bune care se fac în folosul dezvoltării mediului de afaceri, în folosul deschiderii de noi investiții pe termen lung, puternice, aducătoare de locuri de muncă și de prosperitate economică.

De decenii, oameni de afaceri, români și străini, cer imperativ rezolvarea unor probleme urgente, cer relaxare fiscală, cer îmbunătățirea condițiilor de dezvoltare a afacerilor, cer sprijin direct prin elaborarea unor strategii concrete, pe termen lung, care să stabilizeze mediul economic românesc, care să-i ofere predictibilitate. Cer, dar nu li se dă decât aceeași instabilitate privind sistemul fiscal – care se tot schimbă, aiuritor -, aceleași greutăți impuse de birocrația excesivă, clientelismul din administrație – girat politic -, aceleași uși închise în fața inițiativelor antreprenoriale.

Ieri, am găsit, într-un material realizat de Hotnews, o listă scurtă a unor măsuri solicitate de oamenii de afaceri guvernului și mi s-a părut extrem de cinstită și ușor implementabilă, cu puțină bunăvoință din partea executivului.

Ce vor oamenii de afaceri? Vor, de exemplu, ca deschiderea unei firme să se facă doar cu un euro, considerându-se că acel capital de 200 de lei este inutil, în condițiile în care capitalul social al unei firme ar trebui să fie legat de cifra de afaceri. Mai vor ca o firmă să poată fi înființată rapid, în zece minute, așa cum se întâmplă în lumea civilizată, eliminându-se pârghii birocratice la fel de inutile. Apoi, rezervarea numelui firmei să se facă simplu, online, la nivelul secolului XXI.

Oamenii de afaceri consideră, de asemenea, că ar fi bine ca trezoreria să se desființeze, intrându-se într-un sistem bancar normal.

Cum tot normal ar fi să existe un sistem de impozite unificate. Ar mai fi probleme legate de simplificări în afacerile din turism și alimentație publică, dar mult mai interesantă este ideea să se introducă praguri pentru controale, mai ales în cazul afacerilor foarte mari.

Totul simplu, exact, firesc și realizabil? Dar unde-i guvernul care să priceapă?

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/