1.4 C
Deva
luni, ianuarie 30, 2023

Cornel Nistorescu: „Mircea Moloț, după șapte ani în infern”

 

N-aș putea să fiu un nemernic și să nu scriu nimic despre știrea abia apărută și ignorată de cei care l-au terfelit. Mi-ar suna în urechi vocea părinților mei și aș auzi-o ca pe un reproș, ca o luare la rost, ca mai întotdeauna când, în copilărie, îmi lipsea curajul.


Zilele trecute am publicat știrea că Mircea Moloț, fost președinte al PNL din jud Hunedoara și președinte al Consiliului Județan, a primit de la DNA Alba Iulia Ordonanța de clasare în dosarul în dosarul 173/P/2013 și dosarul nr 152/P/2015 disjuns din acesta, ambele deschise cu mare tărăboi de prin 2013. Imediat după victoria lui Klaus Iohannis în alegeri, doi dintre cei din conducerea PNL care au susținut aducerea primarului de la Sibiu în fruntea partidului, între care și Mircea Moloț și Aristotel Căncescu, au fost arestați cu surle și trâmbițe, cu transmisii televizate, cu scurgeri de informații ticluite și pitorești, menite a le distruge imaginea și a-i terfeli iremediabil. Procurorul șef serviciu Danusia Boicean a semnat închiderea unui dosar început în anii de tristă glorie a Laurei Codruța Kovesi, cu precizarea seacă:

In temeiul art 339 Cod Procedură penală, împotriva soluției aveți dreptul de a formula plângere în termen de 20 de zile de la comunicare adresată procurorului șf serviciu DNA-Serviciul Teritorial Alba Iulia”.

Ce se ascunde dincolo de această formulare într-o gramatică cam șchioapă, de „Parchet”?

Timp de șapte ani, Mircea Moloț, liderul liberalilor din județul Hunedoara și președintele Cosniliului Județean, a fost ținut sub presiunea procurorilor și a polițiștilor, a fost arestat sau cu arest la domiciliu, a fost ținta perchezițiilor, a ridicărilor de documente, a fost înregistrat în toate convorbirile sale și a avut parte de cele mai stranii interdicții. I s-a ordonat în scris să nu comunice cu fiica sa cu care locuia în aceeași curte!

De-a lungul acestor, dosare penale Mircea Moloț a fost demolat siteamatic pe toate canale media, scos din toate circuitele politice și blocat economic. La un moment dat, a fost întrebat inclusiv despre convorbirile avute cu subsemnatul. Trebuie să lămuresc un fapt. La școala elementară am fost colegi de clasă și de bancă,(școala avea o singură încăpere) la Mărtinești (județul Hunedoara), sub privirea ageră a doamnei Maria Ripoșan. Veți înțelege că ne cunoaștem de la începuturile noastre și că îl știu la fel de bine și pe Moloț ”ăl bătrân”, sanitarul comunei, vânătorul și omul bun la toate care alerga cu bicicleta prin cele șapte sate ale comunei ca să-l ajute pe nu știu care în tot soiul de necazuri. Moloț ”ăl bătrân”, cum zicea tata, era un om de mare ispravă, bun la toate și era socotit între bărbații de vază ai comunei, dar și un tip al dracului, aspru, fără bâlbâieli și fără glume. Felul acesta de a fi l-a impus și lui Mircea care s-a văzut peste ani în pozițiile de viceprimar al Devei și, mai apoi, de președinte al Consiliului Județean. Mircea Moloț n-a fost niciodată un tip scăldat de zâmbete. Şi nici comod, și nici preocupat să fie agreabil. Parcă îl fugărea din urmă severitatea lui Moloț ”ăl bătrăn”. Ca ”ăl bătrîn”, nici Mircea n-a supotat să fie călcat pe bombeu. A fost și este categoric în replicile sale, pentru că mintea sa de matematician caculează întotdeauna și pasul următor. El s-a bătut pentru județul nostru într-un fel în care nu au făcut-o decât puțini. Oricum, nu foarte mulți.

La mitingul electoral de la Hunedoara, când Klaud Iohannis a dat semne că este nemulțumit, el i-a spus:

-Tu vezi-ți de discursul tău, că aici știm noi ce facem!

Mircea Moloț a coordonat planuri și modernizări de drumuri, asfaltări, restaurări de clădiri și reabilitări de insituții, de primării, a promovat oameni care se scăldau în anonimat și le-a croit un traseu profesional, civic sau politic. A înfruntat cu sânge rece toate bârfele răspândite pe seama sa. Și cât a fost ”la putere”, și cât a stat în arest, și cât a fost în arest la domiciliu, și când s-a trezit „pe liber” și obligat să se întoarcă la fermă. Pentru că ne mai vedeam din când în când, mai ales la aniversările liceului Aurel Vlaicu din Orăștie, pe care l-am absolvit amândoi, m-am trezit adeseori admonestat.

-Tu ce treabă ai cu grangurele ăsta?

Trebuie să precizez pentru cei care ne cunosc că n-am făcut niciodată nici o afacere sau învoială împreună. O singură dată, Mircea Moloț m-a rugat să îl ajut cu un lucru. Voia să schimbe forma de desfășurare a Sărbătorii lui Avram Iancu de la Țebea. Si m-a rugat să încercăm o punere a evenimentului pe coodonate spirituale, istorice și culturale, care să reprezinte lumea Munților Apuseni și a lui Avram Iancu.

Am căzut de acord că două sunt locurile care definesc județul Hunedoara. Avram Iancu și Sarmizegetusa. Şi că ar trebui să regândim nu doar sărăbătoarea de la Țebea, ci și festivalul de la Costești, poarta de intrare pe Valea dacilor spre Sarmisegetuza.

Am conturat proiectele pentru cele două evenimente unice şi i le-am predat, dar au rămas cum le-am trimis, într-un sertar cotrobăit, probabil, doar de procurori și de polițiști. Câteva zile mai târziu, a fost arestat și transformat în inamicul public al județului. Campania de denigrare dusă la adresa lui a luat forme isterice. La un moment dat, în perioada arestului, dacă ar fi ieșit pe străzile Devei, ar fi fost, fără îndoială, agresat grosolan.

Înainte ca DNA Alba Iulia să trimită Ordonanța de clasare, Mircea Moloț avea avantajul născut din comparațiile localnicilor. Pentru ce a făcut în manddatele sale, este considerat cel mai eficient politician al județului Hunedoara. Si pentru că legăturile noastre din copilărie pot stârni bănuieli de subiectivism, nu-mi rămâne decît să alătur imagini cu dispozitivul final al Ordonanței de Clasare a DNA, la dosarele cu nr. 173/P/2013 și 152/P/2015, semnate de procurori.

Nu scrie nimic despre lunile de arest la domiciliu, despre interdicții, suferințe și terfelirea imaginii. Cu atât mai puțin despre o comandă. Dar, în conținutul lor, scrie clar că toate capetele de acuzare, care au făcut atâta vâlvă, au fost clasate.

Urmează două modeste fotocopii, făcute cu telefonul. Ele probează cei șapte ani de viață tocată din cauza ambițiilor, nepriceperii și trufiei cuiva.

 

 

 

 

Cornel Nistorescu

 

Știri Similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente