0.6 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

Cuvinte Libere. CINE NU ȘTIE SĂ CITEASCĂ ȘI SĂ SCRIE-NU FACE COPII ! NICI… FINLANDA!

Rețin că imediat după 22 decembrie 1989, când se încearca să ne găsim  o busolă în noua  eră ce-o începeam, politicenii vremii  și… filozofii adiacenți lor  băteau din gură despre  sistemele politice  și care ni s-ar potrivi nouă ca o mănușă. Se vorbea despre democrația franceză, ca luminatoare în Europa, despre  sistemul suedez, deapre  modelul german și ne împuiau capul toți înțelepții vremii cu palavre. Unii, dați peste cap din comunism în democrație, foști profesori de socialism științific și alte asemenea, de-acum mari  iubitori și cunoscători ai democrației și economiei capitaliste.

În prezent trăim  sitemul pur românesc: „Ba, pe-a mă-tii!”

Îmbătrânit și înrăit în această zodie sașie, dacă nu chioară și chiar oarbă, iată ce aflu despre un sistem de învățământ, care a construit un sistem de guvernare, un stat care administrează o țară numită Finlanda.

-Finlandezii încearcă să-i facă pe copiii lor să fie independenți de mici;
-Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de școală. In exterior școala și incinta dau o impresie spartană. Niciun muc de țigară, nicio hârtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri;
– Elevii așteaptă autobuzul urban, care il va lăsa la poarta școlii (nu există autobuze școlare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute. Biletul este subvenționat de către municipalitate. (Pe foarte puțini dintre ei, părinții lor îi duc cu mașina  la școală);
– Orele  de curs durează de 45 de minute.
Finlandezii mizează pe studiile de limba maternă, matematică si engleză. 75% dintre materii sunt comune în toata țara. Restul alege școala, în acord cu profesorii, părinții si elevii. In interiorul școlii, curățenia este și mai evidentă.Totul pare recent dat in folosință. Pe bănci și pupitre nu sunt semne, si nu se scrijeleste nimic.
Școala este publică si bineînteles gratuită, dar cu dotări demne de un colegiu „scump” din Spania. (Sălile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasmă, cu TV  circuit închis, acvariu de 200 de litri  și pești tropicali, bucătarie completă, dispozitive audiovizuale, aer condiționat, multe plante. Câte doi elevi au cite un calculator. O duzină de mașini de cusut în sala de croitorie, aparate de sudură, scule de tâmplarie, schiuri… O sală de sport acoperită, un auditoriu pentru orele de teatru și o sală de mese cu autoservire. Cărțile sunt gratuite, materialul școlar e gratuit. Mâncare caldă, nutritivă si gratuită)
-Costurile sunt suportate de adminstrația fiecărei localități.
– Cina și sauna (de 3 ori pe săptamână) sunt momentele în care familia se află împreună. Se conversează mult, mai ales despre proiectele copiilor, dorințele, progresele și nevoile lor.
-Copiii finlandezi au foarte multe teme de casă. Pe care le termina rapid, într-o oră sau două;
– Pentru educația fiecarui copil,  statul finlandez  cheltuiește 200.000 de euro, de la gradiniță până la absolvirea unei universități. Sunt banii cel mai bine folosiți din impozite!
– Studenții plătesc doar cărțile și mâncarea (2,50 euro la restaurantul facultății). Statul îi ajută să se emancipeze, acordându-le subvenții pentru închirierea unei locuințe și primul salariu.
Asta, în orice școală din centrul capitalei – Helsinki, sau de… dincolo de Cercul Polar! Sistemul educațional nu este elitist si nu urmărește producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cât mai înalt.
– Nu exista repetenți, deși nu există decât o singură oportunitate de a trece un examen:”pentru simplul motiv că viața însăși nu se trăiește decât o singură dată”.(Se studiază până când se ia examenul, dar promovarea în anul următor este automată).
– „Ziua de lucru” a unui elev este intensă, de la 8  la 15. Orele sunt scurte, de 45 de minute. Una dintre recreații se petrece obligatoriu afară, în aer liber. Se stimulează raționamentul critic, înaintea memorizarii mecanice. (Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, artă digitală, coafură, arte marțiale, hokey, schi,  gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanică sau muzică. Elevii cântă la vioară, chitară, sau la…. ce preferă).
Toate astea se datorează unei legi de pe la anul 1600, care stabilește:”Cine nu știe să scrie și să citească, nu are voie să facă copii!”

Cam dură lege, după mentalitatea noastră, dar cu rezultate uluitoare !  Care au transformat o Finlandă vitregă din punct de vedere natural-geografic  într-o Finlanda- cea mai fericită țară din lume! Civilizație de vârf. Fapt ce a ferit-o și de cotropirea sovietică, acolo în estul Europei nordice, comparativ cu noi, cei din estul  Europei sudice…

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/