-0.1 C
Deva
vineri, ianuarie 17, 2025

Cuvinte Libere. PREMIANȚII FĂRĂ PREMII- 5 ANI !

Sâmbetele devenilor sunt, de cinci ani, zile de onoare și sărbătoare, de cultură și omagiu, timpii unor întâlniri de suflet cu Oameni de lângă noi, pe lângă care trecem fără a-i băga în seamă până-n sâmbăta în care vor deveni Premianți Fără Premii. Personalități, personaje, notorietăți culturale, științifice, sportive, oameni care marchează locul pe unde au trecut… În 147 de sâmbete, răsfirate în acești cinci ani (întreruperi- de necesitate, din cauza iernilor, a zilelelor toride, campaniilor electorale, pentru a feri sâmbetele premianților de atârnători politici, care de fapt doar asta au văzut în evenimentul săptămânal unic în România: să se vadă că și ei sunt acolo, la Premianți), cei care au participat, un grup-nucleu ce atrăgea trecători ocazionali, au strâns mâinile, i-au felicitat, le-au spus „mulțumesc”, s-au bucurat, s-au simțit importanți că au avut ocazia să se pozeze cu…înălțimi ale vieții românești. Spre meritul lor, organizatorii nu au adus „la cal”, mai apoi pe scările Casei de Cultură niciodată niciun politician! Iar când a fost un primar, acela a fost neînregimentat politic – primarul din… Republica Peștera, Valentin Vrabie.
Ar fi imposibil și destul de neprofesional să înșir aici o listă de 146 de nume. Dar m-aș simți mult mai rău dacă nu v-aș aduce aminte că pe-acolo au trecut și ne-au onorat- înșir din memorie, fără o ordine cronologică- unicul Tudor Gheorghe, marea alpinistă Alexandra Marcu-prima premiantă,  Toma Coconea, Eugen Evu, cel mai cunoscut literat, atunci încă în viață, al județului, Corneliu Birtok-Băneasă, inventator multi-premiat și abia de-o vreme valorificat la Hunedoara, oraș care vrea să-și refacă blazonul, Avel Ritișan ( alpiniștii hunedoreni au fost printre primii români pe Acoperișul Lumii)… Studenta eminentă de la Sheffield Laura Crăciun, antrenorul Ștefan Beregszaszy, singurul antrenor hunedorean cu rezultate olimpice, muzicianul Nicolae Szakely, targotistul Pera Bulz, dar și marele taragotist Dumitru Fărcaș, antrenorul de handbal Ioan Mătăsaru, boxerul și pilotul auto Mihai Leu, singurul fotbalist român laureat cu trofee individuale mondiale Romulus Gabor, profesorul de judo Ionel Drăgan, custodele (fost) Cetăților Dacice Nunu Brilinsky,  omul de televiziune Petru Mezsaroș, Ioan Cătălina, ultimul căutător de aur…
La 75-a întâlnire cei prezenți l-au salutat pe doctorul Raed Arafat. Despre care, ce s-ar putea spune ca să fie o noutate?! Nimic! A fost la Deva, a fost o onoare pentru cei care au venit să vadă un Om, să-i strângă mâna, să-i adreseze un cuvânt… S-a prezentat în fața devenilor îmbrăcat la patru ace, ca și când ar fi fost primit la Cotroceni…
…. Și ne-au onorat cu prezențele dumnealor alți Oameni de notorietate, care, la rândul lor, au onorat orașul Deva- naistul Gheorghe Zamfir, eruditul teolog Constantuin Necula, și urmașul dânsului, părintele Radu Trifon, marele dacă nu unicul actor Horațiu Mălăele, actrițele devene Roxana Olșanschi și Isabela Hașa, jurnalista Sanda Nicola, reportera tv. Carmen Avram, scriitorul umorist Cornel Udrea, muzeograful Daniel I. Iancu, bibliotecarul și înotătorul Avram Iancu… Mulți alții… Ștefan Grosu, cel mai bătrân salariat din România, Dan Răican, Emilian Achim, Bogdan Tănasă, Doina Ona, Constantin Mihăilă… Campionii mondiali la robotică- echipa Colegiului Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, RobotX. Iar sâmbătă, la sărbătoare, treptele Casei de Cultură  au luat din nou forma unui amfiteatru universitar,  avâdu-l la catedră pe  prof. univ. dr. Ioan Bocșa- fabulosul om de  muzică,  depozitar de tradiții  și cultură etnofolclorică.
La mulți ani, „Premianții Fără Premii ! Sănătate, Dănuț Terteci !

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/