Hunedoara are o casă de cultură nefuncțională de peste un an și nu am văzut nicio autoritate, în acest timp, să se arate preocupată de soarta ei. Probabil va rămâne închisă mult timp de acum încolo, pentru că, aparent, nu există soluții pentru ea. Fostul teatru din centrul orașului a rămas doar un loc de întâlnire, din când în când, al mulțimilor de hunedoreni, invitați la diverse evenimente și la proteste. În restul timpului, este doar un monument pustiu, frumos iluminat noaptea, de care în preajma sărbătorilor sunt agățate podoabele de plastic și luminițe. Nu departe de clădirea înființată în anii 1960, o altă sală de spectacole, clubul Siderurgistul, are obloanele trase și câteva lacăte ruginite care se opun intrării în sălile goale. Alt teatru, casă de cultură sau sală de spectacole nu mai funcționează în oraș. Amatorii de spectacole de divertisment pot merge, în schimb, în Deva, la Teatrul de Artă.
Hunedoara a avut două cinematografe, Flacăra și Modern, care, cel puțin în anii 1990, erau locuri de distracție pentru copii și tineri. Ambele au ieșit din uz, iar clădirea fostului cinema Modern a ajuns o ruină înfiorătoare. Cinematograful Flacăra, închis și el, nu s-a prăbușit încă, pereții din beton fiind rezistenți trecerii timpului. Însă nici măcar birtul din holul său nu a mai rentat. Hunedorenii care vor să vadă un film la cinema sunt invitați la mall-urile din Deva și Alba Iulia sau, poate, în Vulcan, oraș în care primăria a reușit să recondiționeze cinematograful.
Hunedoara are un stadion în care până în anii 1990, la unele meciuri ale fostei echipe Corvinul, se înghesuiau 15.000 de spectatori. De câțiva ani, soarta sa a fost pecetluită. Fără o echipă de fotbal performantă și fără investiții în reabilitarea ei, arena a rămas pustie și s-a degradat. Al doilea stadion, Constructorul, locul în care uneori, duminicile, câteva sute de localnici se strângeau în tribunele sale metalice pentru a urmări meciurile din Liga a IV-a, a împărtășit aceeași soartă cu mai celebrul Corvinul (Michael Klein). Sala de handbal de la Constructorul a decăzut în același ritm accelerat și, din nou, hunedorenii sunt invitați să se bucure că o sală de sport oarecum modernă a rămas funcțională în Deva.
Hunedoara a avut până în 2006 și un muzeu al Fierului, însă din el n-au mai rămas nici măcar amintirile. Avem totuși noroc cu Castelul Corvinilor și cu muzeul de arheologie care se dezvoltă treptat aici, cu mari greutăți, însă deocamdată, muzeul din Deva rămâne cea mai la accesibilă soluție pentru amatorii de expoziții. O galerie de artă mai tot timpul pustie și o biblioteca municipală completează opțiunile de petrecere a timpului liber, pentru amatorii de cultură în Hunedoara.
În asemenea condiții, nu-i de mirare că orașul pare lipsit de energie, de forfotă, că fiecare noapte îl aruncă în beznă și într-o liniște profundă, că viața socială a localnicilor se desfășoară restrâns și se încheie de cele mai multe ori o dată cu lăsarea serii, în fața televizorului. Oare avem puterea să schimbăm această stare de fapt?