15.2 C
Deva
duminică, aprilie 14, 2024

NUMA’ DE BINE: România, ţara care are graniţă cu Dumnezeu

editorialBiserica Ortodoxă Română e ţinta unor atacuri violente şi nedrepte (cred eu) la care subscriu oameni de bună-credinţă fără să stea prea mult pe gânduri, luaţi de valul textelor-şablon care păcălesc logica şi bunul simţ.

Biserica e acuzată de oameni care nu au „taine” cu ortodoxia că ia bani de la stat, cumva, în mod necuvenit. (Şi aş vrea să arăt mai la vale că nu e tocmai aşa.) Pe urmă vin alţii, tot dinafară, care pretind că ei ştiu cel mai bine cum ar trebui să fie cheltuiţi banii Bisericii Ortodoxe Române. (Asta îmi pare de necomentat, grosolan.)

Spaţiul public e invadat de statistici comparativ-aberante pe socoteala bisericii.

Da, sunt mai multe biserici decât şcoli în România fiindcă la slujba religioasă ajung (deopotrivă) elevii şi cărturarii şi proştii. Şi, da, sunt mai puţine spitale pentru că în biserici „se caută” şi oamenii sănătoşi, nu numai bolnavii.

Liber-cugetătorilor care mor de grija banilor publici pe care îi „risipeşte” Biserica Ortodoxă Română vreau să le mai aduc în atenţie un amănunt: statul a luat cândva toată averea bisericii, un sfert din terenul arabil al vechiului regat. S-a întâmplat pe atunci pe când cea mai de preţ avuţie era pământul, pe când „arabil” însemna şi „arat”, iar roşiile nu veneau prin import, fără gust, din Istambul. Astăzi i-ar sta bine statului – dacă nu e un hoţ irecuperabil – să mai şi dea înapoi câte ceva.

Marin Preda scria că Rusia a fost singura ţară din lume care a avut graniţă cu Dumnezeu până să apară bolşevicii. Bolşevismul diabolic, aşa-zis ateu. Acela care ne bântuie şi pe noi.

Poate că sunt mulţi cei fără-niciun-dumnezeu prin lume, dar eu cred că atei nu există. Au şi ateii însufleţire divină doar că nu au apucat încă să afle asta… Sunt, cum ar zice un medic, purtători pasivi de dumnezeire.

La începutul veacului trecut, anatomişti au pornit în căutarea sufletului. Şi l-au găsit (zic ei) pe undeva prin creier, deşi mulţi (ca şi mine acum) îşi doreau „din toată inima” să-l afle pe cord. Poate şi de aceea mă fascinează călugării isihaşti care se înalţă coborând cu sufletul din minte spre inimă.

Asta nu mă împiedică să îl respect pe cel care vrea să se mântuiască pe cont propriu, ştiinţific. Şi nu mă deranjează că statul finanţează (şi din banii mei) „biserica” lui. E prea mult dacă cer statului nostru comun să dea bani şi bisericii mele?

Eu cred Marin Preda s-a înşelat, că Rusia nu a fost singura ţară, că România are şi acum graniţă cu Dumnezeu.

Numai că (nu ştiu din ce cauză) se întâmplă mereu câte ceva ca noi să nu ne avem bine cu vecinii…

Știri Similare

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/