26.8 C
Deva
marți, iunie 17, 2025

PIXUL NEGRU. Brăţările dacice. Nişte întrebări…Doar atât: nişte întrebări!

editorial (2)Ca unul care nu-şi poate explica logic, iar Istoria nu-i oferă date, documente, argumente viabile, indubitabile privind unele fapte, evenimente şi evoluţii ale românilor în actualul teritoriu
pun şi eu câteva întrebări. Şi nici nu aştept răspunsuri. Pentru că de răspunsuri bla-bla despre trecutul eroic şi împănat cu vrednicie al înaintaşilor sunt pline manualele şi tratatele de istorie, care nu conving pe nimeni…Deşi Istoria este o ştiinţă exactă, nu o…damă de consumaţie pentru politicieni de pretutindeni, dintotodeauana!
Aşadar, cum a fost posibil ca în doar 165 de ani de ocupaţie romană să se piardă, să dispară aproape total limba dacilor? Dacă chiar aveau o limbă proprie…Probabil, femeile dace erau mute, şi urmaşii lor, din împerecherile cu ocupanţii romani, au dobândit limba…paternă. Imposibil! Tot istoricii ne spun că ocupanţii erau de alte seminţii, din marginile imperiului, din Abisinia, de-o pildă, iar latini erau doar şefii de centurioane, deci unu la o sută de cotropitori era roman… Destul de recent, a reapărut în presă tema brăţărilor dacice, care reia şi continuă controversele legate de originea şi autentictatea bijuteriilor pe care oficial le dorim şi calificăm drept patrimoniu naţional, istoric, cultural şi cum mai vreţi, numai patrimoniu să fie!…Personal nu pot contesta versiunea oficială, academică şi de Stat, dar am voie să întreb. Cum a fost posibil ca în vreo 80 de ani de săpături şi cercetări arheologice, la Sarmizegetusa şi în zonă, să se fi găsit doar doi kosoni şi o diademă, iar după 1994 şi apoi în 2000 au apărut kosoni cu miile, apoi brăţările, mai celebre după ce fusesră deja vândute peste hotare? Cum au fost numărate brăţările, număraţi kosonii, deşi nu le-a văzut nimeni în România, dar am aflat câte/câţi sunt şi unde, şi cu cât au fost răscumpărate, doar brăţările, că despre kosoni nu se mai ştie? Cum de de-atunci, ca şi până atunci, nu s-a mai găsit nimic în capitala Daciei? Dar nici uneltele de mare fineţe cu care au fost confecţionate, matriţe, trefilatoare, scule ascuţite cu care s-ar fi desăvârşit filigranul lucrăturii demne de secolul 21. Lucrături greu de atribuit vechilor daci, având în vedere că ceramica găsită tot acolo nu poate confirma că dacii erau capabili de un meşteşug atât de rafinat, comparabil, să zicem cu porţelanurile chinezeşti din vremea dinastiei Han, contemporană dacilor. Cum reclamă fineţea, acurateţea şi măiestria cu care au fost lucrate brăţările! De ce kosonii nu sunt la fel de fin lucraţi? Ci, dimpotrivă! Cum se explică dispariţia de pe Google a articolelor din Adevărul care vorbeau despre un bijutier devean care le-ar fi confecţionat din kosoni? Cum se explică dispariţia subită a acelui meseriaş? Ca şi retragerea din prim-plan, după un grav accident, a unui jurnalist de televiziune care a investigat şi a relatat despre controversele şi „autencitatea” brăţărilor?
…Mai lipseşte să aflăm că de fapt brăţările au fost confecţionate de nişte… chinezi! Cărora li se atribuie toate falsurile de pe pământ. Chiar recent, artistul sticlar Mihai Ţopescu, vecin cu…Coloana Infinită, la Tg.Jiu, spunea, într-o emisiune a Eugeniei Vodă, că la Horezu se află la vânzare „tradiţionala ceramică” produsă în China!…
… Aşa ceva este posibil numai acolo unde Istoria o scriu învingătorii! Iar românii nu au fost niciodată învingători! Istoria lor o scriu mereu alţii…Lucian Boia încearcă să schimbe ceva…Asta nu convine…oficialilor, academicilor! Iar întrebările rămân!

Știri Similare

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/