13.2 C
Deva
vineri, martie 21, 2025

Pixul negru. Sănătatea, înainte de toate!

StanciuSub acest titlu, loc comun, urare banală, vom încerca o lămurire că sănătatea este, la ora asta, o mare afacere! Cineva m-a asigurat că sănătatea, mă rog, ca termen generic, incluzând spitale, aparatură şi tehnologie, asigurările de sănătate, medicamente, industria farmaceutică şi reţelele de distribuţie alcătuiesc, astăzi, cea mai mare şi rentabilă afacere mondială. Cum ar veni, sănătatea a surclasat producţia de alimente şi armament, care dominau lumea business-ului! Acum, să nu-mi fie luată în nume de rău observaţia din realitate, din stradă, de pe bordură, cum s-ar fi scris pe vremea unui reputat dascăl al ziaristicii, F. Brunea-Fox…Dar, judecând după numărul… nenumăratelor farmacii, Deva pare cel mai suferind oraş! Poate chiar este. Dar peste tot e la fel în privnţa sănătăţii…
Pe când populaţia Devei cocheta cu cifra 70000 de locuitori, oraşul număra 4 (patru) farmacii. Mari şi late. Acum, când populaţia oraşului abia se apropie de 60000, pe o singură sută de metri a unui trotuar de bulevard central sunt 4(patru) farmacii! Aproape uşă-n uşă. Nesocotind şi pe-a cincea, una specializată, „naturistă”, strâmtorată între două „clasice”… Desigur, se poate comenta pe tema „necesităţii” atâtor farmacii într-un oraş cu populaţia în scădere. Dar cauzele reale se găsesc, fără mari căutări, în alimentaţie, stres şi absenţa mişcării. Şi nu vorbim de sport şi mişcarea în aer liber, lozincă în campanii electorale. Ci despre mişcarea în timpul muncii, a braţelor „de muncă”. Ştiu, zâmbiţi cu condescendenţă, dar când se lucra în mine, în uzine, în combinatul hunedorean, pe şantierele TCH şi ICSH nu erau cozi la cabinetele de medicina şi expertiza capacităţii de muncă. Nu se inventaseră disponibilizările pe caz de boală, nici „pensionarii tineri, pe caz de boală”.Ba chiar şi hrana, puţină şi uneori raţionalizată, era mai sănătoasă! Salamul nu era voie să conţină mai mult de 20 la sută soia! Acum există parizer şi alte multe mezeluri sută la sută amestec de soia şi MDM, o mixtură de deşeuri din industria cărnii. Pe care le consumă predilect tocmai aceşti pensionari cu pensii mici, diminuate de scurtarea termenului şi vârstei de pensionare.
Farmaciilor, modernizărilor din spitale şi policlinici, unele chiar în cabinete şi săli de operaţii… Altele, mai mult la exterior şi-n birourile personalului funcţionăresc (priviţi faţada DSP,acolo unde munca începe cu o pauză de cafea: sub fiecare fereastră o aerotermă!), dar aproape egal numeric cu personalul medical, li se adaugă un nou „sistem sanitar”! Săptâmânal, uneori la trei zlie, câteva companii de distribuire a echipamentelor medicale şi unor medicamente, dar mai mult a unor vase şi tigăi de gătit, filtre de apă, organizează în localuri luate în locaţie (aşa se folosesc cuvintele, nu „locaţie”!) întâlniri cu bătrâni bolnavi. Cărora le împuie capul cu pericolul gătirii în vase emailate, cu avantajul folosirii sistemelor de filtrare a apei de la robinet. Lor le-ar fi folosit în urmă cu 50-60 de ani…
„Sănătatea” e o… pâine de mâncat!
Nicolae Stanciu

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/