Ştirea:
„Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot”, prevede proiectul de lege adoptat de Senat prin asumare tacită. Potrivit legii iniţiate de PSD şi UNPR, vor fi scutiţi de prezenţa la urne cetăţenii care au peste 80 de ani şi cei care suferă de boli cronice. Neparticiparea va fi sancţionată cu 1.000 lei amendă. În plus, iniţiatorii propun introducerea pe buletinul de vot a unui patrulater alb pentru alegătorii care nu vor să acorde votul niciunui candidat. Acest patrulater ar urma să aibă sintagma „niciunul dintre candidaţi nu corespunde”. În cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin. Proiectul stabileşte, totodată, că alegătorii vor vota exclusiv la secţiile de votare unde îşi au domiciliul.
De alegeri votăm în familie
Optimiştii care au crezut că nu există sistem electoral mai rău ca „Uninominalul” s-au înşelat amarnic. Legile care modifică actualul cod electoral, putem spune, au fost adoptate de senatori ca din cur. Să ne iertaţi de vorbă. Nici cu fapta, nici cu mintea, nici cu mâna, nu votară legile astea cu care alegem călăii banului public. Adoptarea tacită e ca atunci când pe parlamentarii îi doare-n pricepere de lege, întorc spatele şi slobozesc în lume reguli (vântoase) ce bubuie acum şi put peste un an. Care va să zică, de alegeri tot norodul (şi morţii n-au nicio scuză, dacă nu se află în moarte cronică) e dator să se prezinte la adresa de domiciliu cu intenţie de vot. Din fericire, deputaţii au şansa istorică să estompeze (a)vânturile senatorilor cu amendamente de largă respiraţie naţională. Cum ar fi…
Eşti bun român dacă…
Toţi cetăţenii cu drept de vot vor fi obligaţi să facă campanie electorală cu găleţi, pixuri şi brichete pe care le vor dona candidaţilor. Fiecare cetăţean cu drept de vot îşi va oferi recuzita electorală la minimum trei candidaţi înscrişi pe buletinele de vot. Votanţii pot face şi unele afişe electorale, cu condiţia să nu folosească mesaje suburbane (ex. „Deva, un oraş sănătos” – Petru Mărginean, primar PNL) sau pornografice (ex. „Prima intabulare gratuită” – Laurenţiu Nistor, deputat PSD). În duminica votului, alegătorul are datoria să se prezinte la secţia de votare cu cartea de identitate (opţional) şi cu o bancnotă de 100 lei (obligatoriu) pe care o va plasa candidatului ales, confirmare a faptului că l-a votat. Banii, omologaţi de ANAF, vor sta la baza numărătorii paralele a partidelor politice. Candidaţii pot accepta mici şi bere, doar dacă alegătorul se angajează ferm (cu mâna pe biblie) că-i dă şi votul.
Vremea haraciului
Haralambie Vochiţoiu este singurul senator din arcul guvernamental care nu a întors spatele atunci când legea a trecut prin Senat. Senatorul resturilor s-a adunat într-o furibundă declaraţie de presă. „De 25 de ani, noi (clasa politică), suntem blamaţi că dăm mită electorală. A sosit timpul ca românii să-şi asume destinul. Poporul să-şi ia în propriile mâini propria soarta şi să investească propriile resurse în noi, cei care le făurim un viitor luminos. Când am trecut de la Partidul Poporului la Uniunea pentru Progresul României, eu asta am avut în vedere. Am făcut legii pentru poporul meu, pentru prostime – că să fiu mai popular. A venit vremea să fac legi şi pentru noi, elitele acestei ţări. Există proiectul „Prima casă” pentru sărăntoci, să fie şi „Prima pensie de nesimţit” pentru noi. Am făcut proiectul „Primul loc de muncă” gratis, să avem şi noi dreptul la „Prima amantă” dichisită cu bani de la bugetul de stat. Ţara ne-a rămas datoare şi e timpul să-şi plătească datoria!”, a declamat senatorul resturilor.