1.8 C
Deva
duminică, decembrie 8, 2024

ANALIZĂ. New York Times: Extrema dreaptă din Europa pare cuprinsă de o febră a entuziasmului faţă de Rusia şi de Vladimir Putin

In timp ce Uniunea Europeana s-a alaturat Washingtonului in denuntarea anexarii Crimeei de catre Moscova, partidele populiste sau de extrema dreapta de pe batranul continent par, dimpotriva, cuprinse de o febra a entuziasmului fata de Rusia si de presedintele sau, Vladimir Putin, noteaza marele cotidian american New York Times.

„Influenta ruseasca in afacerile extremei drepte este un fenomen intalnit peste tot in Europa”, afirma un studiu al Political Capital Institute, un grup de cercetare ungar, care prezice ca partidele de extrema dreapta, conduse de Frontul National din Franta, ar putea forma un bloc pro-rus in Parlamentul European sau cel putin sa amplifice vocile pro-ruse, marginale pana in prezent.

Sentimentele pro-ruse raman deocamdata limitate la periferia politicii europene, desi Putin are multi admiratori si aliati in sferele inalte atat in stanga cat si in dreapta spectrului politic, precum Silvio Berlusconi, fostul premier italian, si Gerhard Schroder, fostul cancelar al Germaniei.

Chiar si in randul gruparilor de extrema dreapta, simpatia pentru Rusia si suspiciunea fata de Washington tin in parte de considerente tactice. Concentrate pe preluarea puterii din mainile birocratiei UE, aceste formatiuni confisca orice cauza care le pune in opozitie cu factorii de decizie de la Bruxelles.

Dar acest lucru reflecta, de asemenea, o deteriorare generala a increderii europenilor in credintele si institutiile ce au dominat Europa de la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial, inclusiv relatia speciala cu Statele Unite, noteaza NYT.

„Europa este un organism mare si bolnav”, spune Alain de Benoist, un filosof francez si fondatorul Grupului de cercetari si studii pentru civilizatia europeana, din Paris.

de Benoist, una dintre figurile marcante ale scolii politice cunoscute in Franta drept „noua dreapta”, spune ca Rusia „este acum principala alternativa la hegemonia americana”. Iar Vladimir Putin, adauga el, nu este poate „salvatorul omenirii”, dar „exista suficiente motive pentru a fi pro-rus”.

Unii dintre fanii europeni ai Rusiei, in principal cei religiosi, sunt atrasi de imaginea lui Putin de adversar al homosexualitatii si decadentei Occidentului. Altii, precum Aymeric Chauprade, consilier pe politici externe al liderului Frontului National, Marine Le Pen, sunt motivati mai mult de calcule geopolitice care evidentiaza rolul de contrapondere al Rusiei fata de puterea Americii.

Rusia finanteaza presa, grupuri de cercetare si alte organizatii europene pentru a promova imaginea si viziunea Moscovei. Statele Unite sprijina si ele grupuri externe favorabile, dar avansul Rusiei in Europa, spre deosebire de vectorii de stanga din timpul Razboiului Rece, vireaza acum spre extrema dreapta si chiar spre fascism, cauza pe care Moscova pretinde ca o combate in Ucraina.

In Ungaria, Jobbik, unul dintre cele mai nationaliste partide din Europa si un promotor al Moscovei, este acum investigat de autoritatile de la Budapesta sub acuzatia de finantari din partea Rusiei iar unul dintre candidatii sai pentru Parlamentul European este investigat sub suspiciunea ca ar lucra pentru serviciile secrete rusesti.

Dar, desi vor castiga un avans major la alegerile pentru Parlamentul European, este putin probabil ca extrema dreapta si populistii sa formeze un bloc unit, considera NYT.

Nigel Farage, liderul United Kingdom Independence Party, care se opune fervent Uniunii Europene, s-a angajat deja in dispute cu Le Pen.

Dar Farage si Le Pen au gasit cel putin un teren de intelegere in ceea ce priveste Rusia. Politicianul britanic a afirmat recent ca Putin este liderul pe care il admira cel mai mult, pentru modul sau de actiune, „nu ca fiinta umana”, dupa cum spunea el. Le Pen si-a exprimat si ea admiratia pentru Putin si a cerut o alianta strategica cu Kremlinul, propunand o „Uniunea Pan-europeana” care sa includa Rusia.

In general, spune Doru Frantescu, director de politici la Votewatch Europe, un grup de studii din Bruxelles, afectiunea extremei drepte pentru Putin este mai degraba oportunista decat ideologica, „o convergenta de interese pentru a slabi UE”.

Aceasta convergenta a impins extrema dreapta intr-o alianta curioasa cu extrema stanga. In votul din Parlamentul European privind eliminarea tarifelor vamale pentru a sprijini guvernul fragil de la Kiev, extreme spectrului politic s-au unit pentru a se opune acestei masuri.

„Rusia a devenit speranta lumii in fata noului totalitarism”, spunea Chauprade, candidatul Frontului National in regiunea Paris, intr-un discurs sustinut anul trecut la Moscova, in fata Parlamentului Rusiei.

In momentul in care in Crimeea era organizat un referendum pentru unirea cu Rusia, Chauprade s-a alaturat unei echipe de monitorizare a votului creata de o organizatie pro-rusa din Belgia, Eurasian Observatory for Elections and Democracy. Din aceasta echipa, care a declarat referendumul corect si liber, au mai facut parte reprezentanti ai extremei dreapta din Austria, Belgia si politicianul Jobbik acuzat acum ca spioneaza in favoarea Rusiei.

Luc Michel, seful belgian al Eurasian Observatory, care primeste sprijin financiar de la companii din Rusia dar afirma ca este independent si apolitic, pledeaza pentru o noua alianta „Eurasiatica”, de la Vladivostok la Lisabona, care sa inlature influenta americana. Frontul National, preocupat de recuperarea suveranitatii cedate Bruxellesului, a aratat pana in prezent putin entuziasm pentru un nou bloc eurasiatic, dar critica esecul Europei de a deveni actor global independent de America si priveste spre Rusia, pentru ajutor.

Intr-un recent discurs electoral, Marion Marechal-Le Pen, membra a Parlamentului francez si nepoata a lui Marine Le Pen, s-a plans ca liderii europeni, la cererea Washingtonului, au intins covorul rosu pentru regimuri autocrate precum Arabia Saudita sau Qatarul dar ii vad pe rusi ca „monstri xenofobi”. UE, a adaugat ea, este „canisul SUA”.

Rezistenta la puterea americana are radacini adanci in Franta, in special in zona stangii care, in perioada Razboiului Rece, s-a pozitionat adeseori alaturi de URSS. Dreapta franceza, care se opune cu ardoare comunismului, a fost mai putin antiamericana, dar vede adeseori America drept o amenintare pentru puterea, valorile si stilul de viata al Frantei.

Intr-un interviu, Chauprade neaga ca ar fi antiamerican si spune ca se opune doar intelerantei SUA fata de puterile rivale. O mare parte a crizei ucrainene, crede acesta, s-a datorat lipsei de abilitate a Occidentului in a accepta faptul ca Rusia are un punct de vedere legitim.

In opinia sa, Rusia ofera perspectiva unei noi Europe libere de ceea ce Chauprade descrie drept servitudinea sa fata da „o elita tehnocrata care serveste oligarhia financiara americana si europeana” si aservirea fata de „nevoile consumeriste si impulsurile sexuale”.

Ideea ca Europa a fost indepartata de valorile morale traditionale a fost alimentata si de castigarea de catre Conchita Wurst, ‘femeia cu barba’, a Eurovision.

La o adunare electorala, Chauprade a ironizat-o pe ‘femeia cu barba’ si a fost aplaudat la scena deschisa atunci cand a afirmat ca europenii au devenit o masa fara radacini de „consumatori rupti de valorile traditionale – familia, natiunea si divinitatea”

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/