Acum sute de șomeri așteaptă finalizarea investițiilor Deva Gold și reluarea exploatării aurifere.
Fostul „orăşel” minier Certej îşi trăieşte în anonimat tranziţia dintre epoca apusă a celor peste două secole de exploatare a minelor de aur şi minereuri complexe şi cea a exploatărilor aurifere care vor demara în următorii ani. Mica localitate aflată în apropierea municipiului Deva supravieţuieşte în sărăcie. Blocurile afumate de negura vremii, iar oamenii, cu capetele plecate nu știu încotro s-o apuce. După închiderea minei, cei tineri au plecat fie în străinătate, fie în alte orașe ale țării, în speranța că își vor găsi un loc de muncă și care să le asigure un trai decent. Cei mai în vârstă au rămas. Au rămas cu speranța că viitorul le va aduce și lor ceva mai bun, le va aduce un loc de muncă, în deosebi în domeniul în care au muncit o viață întreagă – în minerit. Doar că totul a rămas un vis – un vis frumos din care se trezesc în fiecare dimineață, se trezesc la realitatea cruntă că nu au ce să pună de mâncare pe masă. Nu au cu ce să își trimită copiii la școală. Acestor oameni nu le-a mai rămas nimic în afară de acest frumos vis care, speră ei, să se transforme în realitate o dată cu redeschiderea exploatărilor miniere de către Deva Gold.
Redeschiderea exploatării miniere, speranţă pentru locuitorii din Certeju de Sus
Mai mult de opt ani au trecut de când câteva sute de localnici din comuna Certeju de Sus au rămas fără un loc de muncă. 1 aprilie 2006 este data la care a fost închisă exploatarea minieră în perimetrul din localitate. De atunci niciun mare angajator nu și-a arătat disponibilitatea de a veni în comună. Acum sutele de șomeri așteaptă finalizarea investițiilor Deva Gold și reluarea exploatării aurifere pentru a spera la o viață normală fără să își părăsească locurile natale și să își vadă copiii cum cresc chiar sub privirile lor. Locuitorii din Certeju de Sus, judeţul Hunedoara, speră ca Deva Gold SA, firmă controlată de o companie canadiană, să înceapă activitatea de exploatare a zăcământului de aur din subsolul locurilor lor de baştină cât mai curând. Deva Gold SA este deţinută de canadienii de la European Goldfieldscare, companie care deţine, prin intermediul unui vehicul de investiţii înregistrat în Barbados, 80% dintre acţiunile Deva Gold, restul titlurilor fiind deţinute de Compania Naţională a Cuprului, Aurului, Fierului Minvest Deva. European Goldfieldscare a avut afaceri de 63 de milioane de dolari în 2009. La Certeju de Sus există rezerve de 68 tone de aur şi 490 de tone de argint, conform estimărilor de pe site-ul European Goldfields. În iunie 2010 European Goldfields a anunţat că a obţinut scrisori de angajament de la cinci bănci cu care negocia un credit de 135 milioane de dolari destinat finanţării parţiale a proiectului minier Certej (Hunedoara), de unde se vor extrage aur şi argint.
Zeci de cereri pentru ocuparea unui loc de muncă
Rata șomajului în comuna Certeju de sus a atins cote alarmante. În prezent, peste 20 la sută dintre locuitorii acestei comune sunt șomeri. La primăria Certeju de Sus sunt în prezent depuse peste zeci de cereri pentru un loc de muncă, doar din comună. Redeschiderea obiectivului minier nu ar acoperi doar tot necesarul de locuri de muncă de la nivelul comunei, ci și din împrejurimi.