Zeci de mii de copii şi adolescenţi români abandonează şcoala în fiecare an. În mediul rural, 25% dintre absolvenţi calsei a VIII-a nu merg la liceu.
Sărăcia, dificultăţile sau instabilitatea în familie sunt doar câteva din premisele care duc la abandon. Pentru a stopa acest fenomen, fundaţia World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română, derulează proiectului “Alege Şcoala”. Proiectul “Alege Şcoala” îşi propune prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, prin elaborarea şi implementarea unui plan de acţiune şi a unor măsuri inovative, la nivel multiregional, menţinerea în sistemul de educaţie a persoanelor expuse acestui risc, precum şi dezvoltarea unor acţiuni remediat corective, pentru persoanele care au părăsit timpuri şcoala, din regiunile Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest.
„Proiectul cuprinde 12 judeţe din ţară şi 53 de centre inovative “Alege Şcoala”,unde sunt prezenti 1325 de copii, respectiv 320 de copii aflaţi în programul „a doua şansă în educaţie”, a declarat preotul Sorin Lungoci, expert formator în proiectul „Alege Şcoala”. La nivelul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în cadrul proiectului ‘Alege Şcoala!’, au fost înfiinţate patru centre educaţional-inovative la Deva, Orăştie, Vulcan şi Homorod. Aici se desfăşoară activităţi de tip „Şcoală după Şcoală” şi „Şcoala de Duminică” ce vizează menţinerea în sistemul educaţional şi reducerea abandonului şcolar pentru aproximativ 150 de copii şi tineri. „Ne bucurăm de faptul că astăzi suntem aici la Hunedoara unde fundaţia World Vision România, înpreună cu Patriarhia Română are deja patru centre inovative educaţionale în care aproape 130 de copii reuşesc să se pregătească pentru a comtinua studiile şi nu a abandona şcoala, dar şi copii care au abandonat şcoala şi prin proiectul nostru reuşesc să-şi rea studiile şi să îşi continue studiile”, a spus preot profesor doctor Constantin Pătuleanu, formator pentru regiunea Sud-Vest Oltenia. Proiectul „Alege Şcoala” în regiunile de dezvolatre Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest!” se desfăşoară pe parcursul a 18 luni (aprilie 2014 – octombrie 2015) şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. (Irina Barani).