19.9 C
Deva
vineri, iunie 14, 2024

ECONOMIE. E OFICIAL! China a devenit PRIMA putere economică a LUMII!

China a ajuns să dețină astăzi 16,5% din economia mondială, din punct de vedere al puterii de cumpărare, depășind Statele Unite, care reprezintă doar 16,3%.

„Este oficial: America este acum Numărul Doi.” Aceasta este constatarea editorialistului american Brett Arends în articolul publicat săptămâna aceasta în Market Watch. China s-a instalat pe primul loc în ceea ce privește puterea economică, devansând Statele Unite.

„Acest lucru s-a întâmplat și aproape că nimeni nu a remarcat”, notează jurnalistul, care arată cifrele publicat de Fondul Monetar Internațional în luna octombrie. China reprezintă astăzi 16,5% din întreaga economie mondială, față de 16,3% cât revine Statelor Unite. Cifrele se bazează pe puterea de cumpărare, care indică ce anume se poate cumpăra efectiv cu bani. Astfel, o cafea are aceeași valoare la New York și la Beijing.

Statele Unitea ocupau poziția de lider incontestabil al lumii din 1872, când detronaseră Marea Britanie. Anul trecut, China a devenit prima putere economică, din punct de vedere al comerțului mondial, cu peste 4000 de miliarde de dolari.

Iar diferența dintre cele două state va crește în anii următori. Potrivit previziunilor FMI, China va ajunge la o Avuție Națională de 26.800 de miliarde de dolari în 2019, față de 22.000 de miliarde de dolari pentru Statele Unite.

„Nu există nici o îndoială: acesta este un cutremur geopolitic”, notează Brett Arends. Jurnalistul privește lucrurile pe termen lung:

„Am trăit într-o lume dominată de Statele Unite din secolul al XIX-lea. Și am trăit vreme de 200 de ani într-o lume dominată de două state cu democrații rezonabile: Marea Britanie și Statele Unite. Pentru toate defectele lor, acestea au plătit primele în lume din punct de vedere al libertăților civice, al proceselor democratice, și al drepturilor constituționale.”

SURSA: www.evz.ro

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/