Deşi numărul donatorilor a crescut, cererea este mai mare, deoarece au fost deschise noi secţii de oncologie, dar s-a înregistrat şi un număr mai mare de operaţii şi de accidente
Dacă prin alte părţi ale ţării sunt probleme, la Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine (CJTS) din Deva activitatea se desfăşoară normal.
Cauze multiple
Comparativ cu semestrul întâi al anului trecut, în primele şase luni ale lui 2014 numărul donatorilor de sânge a crescut, chiar dacă nu foarte spectaculos, de la 3236 la 3247. O creştere semnificativă, însă, se înregistrează în rândul donatorilor iniţiali, numărul acestora fiind, în primul semestru din acest an, de 227. Cu toate acestea, însă, la nivelul CJTS din Deva se simte nevoia unei cantităţi mai mari de sânge. “În judeţul Hunedoara, deşi am menţinut numărul de donatori faţă de 2013, chiar şi o uşoară creştere, necesarul de sânge este în creştere. Este vorba despre o creştere a acestui necesar cu 30-35 de procente, acest fapt datorându-se deschiderii unor noi secţii de oncologie la Petroşani şi Orăştie, pe lângă cele existente în Deva şi Hunedoara. Cei internaţi pe respectivele secţii sunt supuşi unui tratament agresiv, cu citostatice, care necesită o susţinere cu terpapie cu celule roşii, cu trombocite sau cu globule albe”, a declarat dr. Victoria Hălmagi, directorul CJTS Hunedoara – Deva. Pe lângă acest aspect, trebuie precizat şi că în judeţul Hunedoara a crescut numărul intervenţiilor chirurgicale complexe, dar şi cel al accidentelor, în special al celor rutiere.
Cine poate să doneze
Pentru a dona sânge trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, să fii sănătos, să nu-ţi fie frică de ace şi, cel mai important lucru, să-ţi doreşti să faci acest lucru. Donatorii de sânge beneficiază de o zi liberă plătită de la servici, de 7 bonuri de masă, reduceri la biletele de transport în comun şi de alte facilităţi în ce priveşte plata unor impozite. Nu trebuuie uitat, însă, lucrul esenţial: prin gestul lor, donatorii de sânge salvează vieţi! În judeţul Hunedoara, în acest an nu a existat niciun rebut la pungi, toate recoltările fiind făcute de la donatori perfect sănătoşi.