1.6 C
Deva
joi, decembrie 5, 2024

O invenţie care poate salva vieți, ținută în sertar

O invenţie venită din viitor, care poate salva vieţi în prezent, riscă să rămână la trecut. Chimiştii de la Iaşi au descoperit o metodă ieftină şi rapidă care se aplică în cazul infarcturilor minore: un gel care se injectează în inimă şi repară cordul. Le lipsesc însă banii ca să o breveteze. 50.000 de euro stau în calea unei revoluţii în medicină.

cercetare

Gelul se solidifică în numai 44 de secunde, încălzit de temperatura corpului. Cercetătorii de la Institutul de Chimie Macromoleculară Petru Poni Iași au muncit aproape șapte ani la crearea lui. Folosirea lui ar revoluţiona chirurgia cardiacă.

„ Gândiți-vă la un infarct minor unde ruptura țesutului miocardic nu este foarte mare. În loc să facem o operație putem să utilizăm acest hidrogel pe care-l putem injecta pentru că el este fluid”, a declarat, potrivit Digi24, Valeria Harabagiu, secretar științific la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”’ Iași.

În numai patru săptămâni, gelul permite formarea unui țesut nou, iar produsul sintetic se resoarbe în totalitate. Testele făcute pe şobolani au demonstrat calităţile lui. Specialişitii spun că inima rozătoarelor este printre cele mai apropiate de cea umană şi de aceea folosesc animalele la teste.

„Aici vedeți foarte bine cum s-a făcut cu gel injecția în inimă. Aici se observă foarte bine că s-a format, uitați aceasta care este cu albastru, s-a format colagen, deci s-a format țesut sănătos”, arată unul dintre inventatoriii gelului.

Nu doar cardiologii sunt încântaţi de descoperire. La fel şi chirurgii plasticieni.

„Pentru arsurile mari, capacitatea de regenerare este afectată de arsură și de oboseala pe care o induce asupra întregului organism”, a declarat Lucian Popa, chirurg plastician.

Institutul de Chimie Macromoleculară are nevoie de 50.000 de euro ca să transforme studiul din document de sertar în soluţie salvatoare. Chiar dacă ar avea banii necesari, dumul până sălile de operaţii este lung. Cercetarea trebuie să fie brevetată de Biroul European de Patente. După aceea urmează mai multe teste pe animale şi dacă nu apar reacţii adverse poate fi admistrat şi oamenilor, în procesul de cercetare. Institutul nu are însă bani, aşa că acum caută investitori care să îi ajute să îl breveteze. (stiripesurse.ro)

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/