Britanicii şi olandezii au anunţat miercuri noapte că au interceptat două avioane militare ruseşti care au intrat în spaţiile lor aeriene, în general exerciţii de rutină, dar care de această dată sunt privite cu neîncredere în contextul tensiunilor dintre Moscova, Kiev, Bruxelles şi Washington.
Maiorul olandez Ter Horst a declarat că forţele armate au aflat în jurul orei locale 15.50 (16.50 ora României) că două bombardiere TU-95, cunoscute ca „urşi”, au ajuns la o distanţă de mai puţin de un kilometru de spaţiul aerian olandez.
Olandezii au trimis imediat două avioane F-16 pentru a escorta aeronavele ruseşti şi pentru „a se asigura că ies din paţiul aerian olandez”, a declarat Ter Horst, purtător de cuvânt al armatei, citat de CNN. Un astfel de episod nu este ieşit din comun, însă tensiunile dintre Est şi Vest pe fondul conflictului din Ucraina transformă o astfel de procedură obişnuită în motiv pentru oficialii armatei să o trateze cu atenţie sporită.
„Nu este o procedură neobişnuită. Uneori ei (ruşii – n.r.) traversează spaţiul aerian olandez, alteori rămân la nord de acesta, în zona aeriană de responsabilitate a Olandei”, a precizat Horst.
Imediat ce misiunea olandezilor s-a încheiat, avionele ruseşti au fost preluate de forţele britanice. Aceleaşi două bombardiere ruseşti s-au apropiat de spaţiul aerian britanic, de-a lungul coastei nordice a Scoţiei.
„Acestea au fost puse pe fugă şi întoarse din drum de două avioane Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale britanice, care au fost mobilizate de la baza aeriană Leuchars, în apropiere de Dundee”, transmite presa britanică.
Autorităţile militare din Regatul Unit anunţă şi că supraveghează nava de luptă Viceamiralul Kulakov, aflat în ape britanice. Acesta a fost întâmpinat de crucişătorul britanic HMS Dragon.