1.5 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

Prietenii naturii. Nu rupeţi narcisele sălbatice din poiană, de ziua lor!

Sute de hunedoreni vor urca duminică la poalele Retezatului pentru a admira miile de narcise sălbatice înflorite  în comuna Sălaşu de Sus şi a participa la tradiţionalul “Festival al Narciselor”

narcise

Poiana Narciselor, monument al naturii, aflată la poalele Munţilor Retezat  va fi deschisă duminică pentru toţi vizitatorii. Sute de turişti sunt aşteptaţi să participe la cea de-a XV-a ediţie a “Festivalului Narciselor” ce va avea loc în comuna Sălaşu de Sus. Cu această ocazie, Asociația Rangerilor din România (ARR) și Administrația Parcului Național Retezat se implică în protejarea “Fânețelor cu narcise”, deoarece sunt din ce în ce mai puține narcise sălbatice în Țara Hațegului,  așa că există pericolul să dispară obiectul festivalului care a început în urmă cu 14 ani.

Victime colaterale

“Mulți nu știu că “Fânațele cu narcise” din comuna Sălașu de Sus, sunt rezervație floristică de interes național. Oamenii  au impresia că trebuie să culeagă narcise dacă vin la Poiana Narciselor. Nu ar trebui să facă acest lucru, nu numai fiindcă încalcă legea într-o rezervație, ci și fiindcă distrug  natura și își pun sănătatea și viața în pericol. O altă victimă este Peucedanum rochelianum, o plantă endemică, datorită căreia poiana a fost declarată rezervație. Nici narcisele, nici irișii nu scapă de atenția neavenită a culegătorilor entuziaști. Nu le pasă că, după două ore, florile sălbatice se ofilesc și ajung în coșul de gunoi sau aruncate pe marginea drumului”, atrage atenţia Florina Crişan, manager al acestui proiect şi reprezentant al ARR. Totodată, în pericol sunt şi fluturii extraordinari din Poiana Narciselor care la temperaturile de sub 18 grade cad în iarbă şi nu mai pot zbura. Culegătorii entuziaşti nu îi observă şi calcă pe ei strivindu-i. ARR mai trage un semnal de alarmă: cei care merg să rupă narcise riscă să fie mușcați de căpușele care abundă în Poiana narciselor. “Te pot mușca multe căpușe, fără să pățești mare lucru, însă dacă una dintre căpușe e infectată cu Borellia burgdorfeli, viața celui mușcat se transformă în calvar”, spune ei.

Ca amintire, narcise ce nu se ofilesc

amintireVizitatorii atenţi, care iubesc şi preţuiesc natura şi care vor lua cu ei ca amintire doar fotografii din “Fânațele cu narcise”, vor primi cadou câte o narcisă care nu se ofileşte. “Împreună cu prietenele noastre de la atelierul de suveniruri, am pregătit multe replici de narcise, frumoase și delicate. Rangerii de la Administrația Parcului Național Retezat, voluntarii Asociației Rangerilor din România și cei de la Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului ne vor ajuta să le dăruim sub formă de podoabe – broșe, insigne, cercei, pandantive, brățări – sau montate pe materiale naturale – piatră, lemn, ca semn de prietenie faţă de cei care iubesc şi respectă natura”, mai spune Florina Crişan.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/