Situaţie alarmantă pe Jieţ, unde au fost sesizaţi sute de peşti morţi cel mai probabil ca urmare a lucrărilor de excavare a albiei râului care se desfăşoară în zonă. Grav este că peştii pot ajunge şi în staţia de tratare a apei care funcţionează în zonă, ceea ce poate reprezenta un pericol la sănătatea populaţiei!
Specialiştii sunt cei care trebuie să se pronunţe cu privire la cauza care a dus la moartea peştilor. Aceştia au fost trimişi la analize şi urmează să se stabilească ce anume a provocat moartea lor.
Problema a fost sesizată marţi după-amiaza de un bărbat care a anunţat imediat Ocolul Silvic Petroşani, administratorul florei şi a faunei, dar situaţia a explodat miercuri,c ând toţi factorii responsabili au intrat îna lertă. Silvicultorii au constatat că problema este extrem de gravă şi au sesizat imediat Garda de Mediu, mai ales că lucrările la podul ce va fi construcit în zonă continuă. „Pe Jieţ, pe o porţiune destul de mare în aval sunt foarte mulţi peşti morţi. Problema este într-o zonă unde se lucrează pe albie. De când sunt ocolul silvic, adică de peste 7 ani, nu m-am confruntat cu o astfel de situaţie. Am sesizat imediat Garda de Mediu, Regia de Apă şi Apele Române. De asemena, maistrul nostru de vânătore este în zonă.
Situaţia alarmantă a fost semnalată între staţia de captare şi staţia de epurare a ApaServ Valea Jiului SA şi grav este că peştii morţi ar putea ajunge în staţia de epurare, punând în pericol sănătatea populaţiei. „Am luat la cunoştinţă despre această problemă şi am sesizat imediat Garad de Mediu. Specialiştii noştri s-au deplasat imediat la faţa locului. Poate fi un pericol foarte mare la siguranţa cetăţenilor, dacă peştii morţi ajung în staţia de tratare”, a declarat Costel Avram, directorul SC ApaServ Valea Jiului SA.
Primarul Păducel aşteaptă concluziile specialiştilor în cazul peştilor morţi
Lucrările care se desfăşoară pe Jieţ, în zona unde au fost semnalaţi peştii morţi, au ca beneficiar Primăria Petrila. Acolo, firma Masa Adrigela lucrează la constucţia noului pod, după ce puntea veche a fost distrusă de viitura de anul trecut. În urmă cu circa trei zile, s-a turnat fundaţia din beton în albia râului, iar acum se lucrează la confrajul viitorului pod, însă edilul din Petrila, Ilie Păducel, nu crede că aceste lucrări ar fi afectat fauna piscicolă. „Eu zic să lăsăm specialiştii să se pronunţe, dar nu cred că aceste lucrări au provocat moartea peştilor. Am mai făcut multe poduri similare peste diverse ape, firma a mai lucrat şi îna ltă parte la astfel de construcţii şi niciodată nu au fost probleme. Eu zic că nu aceasta este cauza reală. Să nu fie cumva alt motiv pentru care peştii au murit…”, opinează Ilie Păducel. Edilul a precizat că a trimis la analiză probe şi aşteaptă verdictul specialiştilor în acest caz.
Ca o măsură preventivă, ApaServ Valea Jiului a fost nevoită să oprească temporar staţia de tratare a apei de pe Jieţ, care a fost repornită numai după ce analiza probelor de apă a arătat că nu există niciun pericol.